China, reţea de comisariate clandestine în Europa

Share

China ar fi deschis posturi de poliţie în străinătate, în Uniunea Europeană (UE), comisariate care – oficial – le oferă asistenţă cetăţenilor chinezi în demersuri administrative, dar al căror obiectiv – real – ar fi să-i spioneze şi să-i ameninţe pe disidenţii care se refugiază în străinătate, potrivit unui raport al ONG-ului Safeguard Defenders de apărarea drepturilor omului în Asia, cu sediul în Spania, relatează RFI.

”Cel puţin 54 de comisariate” clandestine chineze ar fi răspândite peste tot, în 30 de ţări din lume, dezvăluie în acest raport Safeguard Defenders.

UE ar fi vizată în mod special de către agenţi clandestini în aproximativ 30 de posturi – opt în Spania, patru în Italia, câte trei în Franţa şi Portugalia şi unul în Germania.

Mai multe ţări iau foarte în serios raportul ONG-ului spaniol şi au deschis anchete – şi anume Olanda şi Spania, însă nu şi Franţa.

Irlanda tocmai a închis un post chinez care opera fără nicio autorizaţie pe teritoriul irlandez, potrivit RFI.

Obiectivul acestor comisariate ar fi să reducă la tăcere opozanţii politici din străinătate, potrivit ONG-ului, dar şi potrivit unei anchete jurnalistice a RTL Nieuws.

Postul olandez citează un disident chinez refugiat în Olanda, care spune că a primit apeluri telefonice de ameninţare, după ce a manifestat în faţa sediului Ambasadei Chinei, în Olanda.

Beijingul respinge aceste acuzaţii în bloc drept complet false şi dă asigurări că aceste posturi de poliţie există pentru a le oferi asistenţă cetăţenilor chinezi, în demersurile lor administrative, de exemplu la reînnoirea permisului de conducere auto.

Share