CHINA. DREPTURILE OMULUI: Vize retrase medaliatilor la Jocurile Olimpice

Share

Martea trecuta, guvernul chinez a revocat viza lui Joey Cheek, medaliat olimpic cu aur in anul 2006 la proba de patinaj viteza, anunta publicatia Epoch Times.

Miscarea regimului comunist are la baza faptul ca Cheeck este co-fondatorul organizatiei de drepturile omului Team Darfur, care duce o campanie sustinuta pentru oprirea macelului din Sudan, a carui victime sunt crestinii sudanezi, macelariti de militiile musulmane Janjaweed.

Militiile musulmane sunt sustinute financiar si logistic de China, din cauza intereselor legate de petrol. Desi masacrul din Darfur continua de mai multi ani, Sudanul nu a putut fi supus unei interventii internationale, din cauza protectiei Chinei, care isi exercita dreptul de veto in Consiliul de Securitate ONU.

Masura de revocare a vizei lui Cheek a fost prompt condamnata de catre administratia americana, un oficial de la Casa Alba reactionand miercuri si cerind ambasadei chineze sa revina asupra deciziei. „Suntem ingrijorati ca vizaJoey Cheek p lui Cheek a fost retrasa. Tratam aceasta problema foarte serios”, a afirmat Dana Perino, secretar de presa al Casei Albe, adaugand: „Speram ca isi vor schimba atitudinea”.

Intr-un interviu, Joey Cheek a afirmat ca a primit un mesaj telefonic din partea unui angajat al Ambasadei Chineze, care il informa ca i s-a retras viza pentru China. Viza sa fusese acordata cu citeva saptamani in urma. „Am intrebat despre motiv, dar nu mi-au dat nici unul”, afirma Cheek.

Un alt co-fondator al organizatiei Team Darfur, Brad Greiner, fost jucator de polo, a primit si el un mesaj identic in aceeasi zi. Cei doi planuiau sa calatoreasca la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice, pentru a sprijini un grup de peste 70 de olimpici care au semnat pentru Team Darfur.

In anul 2001, cand a desemnat China ca gazda a Jocurilor Olimpice, Comitetul Olimpic International (IOC) se temea cel mai tare de asemenea masuri abuzive, care vor distruge imaginea Comitetului International Olimpic si a Jocurilor Olimpice, ca si de faptul ca regimul comunist de la Beijing va impune restrictii jurnalistilor, in ciuda promisiunilor facute in anul 2001.

Share