home POLITICA CHINA. DREPTURILE OMULUI: Jurnalist condamnat la patru ani de inchisoare

CHINA. DREPTURILE OMULUI: Jurnalist condamnat la patru ani de inchisoare

Share

Qi Chonghuai, un jurnalist din provincia chineza Shandong care a publicat articole critice despre oficialii locali, a fost condamnat pe 13 mai la 4 ani de inchisoare pentru frauda si santaj, intr-un proces ce a durat 12 ore, conform sotiei sale si avocatilor sai, citati de Epoch Times.

Accesul la proces a fost limitat si reporterilor nu li s-a permis sa participe.

Judecata a inceput la ora 9 dimineata si a durat pana la ora 21, cand a fost anuntata sentinta, conform sotiei jurnalistului, Jiao Xia, precum si conform avocatilor sai, Li Xionbing si Li Chunfu. Qi a negat acuzatiile.

Qi a declarat ca doi ofiteri de politie l-au lovit cu capul de podea in pauza din timpul procesului, a declarat Li organizatiei CPJ (Comitetul de Protectare a Jurnalistilor), prin telefon din Tengzhou, dupa ce a iesit din tribunal. Qi a raportat ca a fost batut, in timpul detentiei din luna august a anului 2007.

“Condamnam sentinta lui Qi Chonghuai si tratamentul brutal pe care l-a primit in timpul detentiei”, a declarat Bob Dietz, coordonatorul pe Asia al CPJ. “Acest caz, avand loc la mai putin de 3 luni inaintea Jocurilor Olimpice, ilustreaza esecul guvernului de a institui libertatea presei, promisa cand Beijingul a primit, in anul 2001, dreptul de a gazdui Jocurile Olimpice”.

Qi, jurnalist timp de 13 ani pentru mai multe publicatii online si printate, a fost retinut de politie pe 25 iunie 2007 in locuinta sa. Qi si un prieten, Ma Shiping, au scris in 8 iunie 2007 un articol, in care au acuzat un oficial inferior din Tengzhou ca a batut o localnica, pentru ca a intarziat la servici. Articolul a fost publicat pe ziarul online The Epoch Times din Statele Unite.

Qi si Ma au postat, de asemenea, fotografii ale unei cladiri guvernamentale luxoase, pe forumul online de anti-coruptie al agentiei de presa conduse de guvern, Xinhua News, pe 14 iunie. Oficialii l-au interogat pe Qi in legatura cu articolul si cu fotografiile postate, inaintea arestarii sale de pe 25 iunie, conform lui Li.

Qi a fost acuzat de santaj pe 2 august. Cazul a fost amanat din nou, cand politia a esuat sa ofere dovezi suficiente, pentru a-l aduce pe Qi in proces, a declarat Li. In luna februarie a anului 2008, Li a protestat contra detentiei prelungite a clientului sau, dar acestuia i s-a refuzat cautiunea.

Qi a fost acuzat ca a luat mii de yuani de la oficiali guvernamentali in timpul publicarii anumitor stiri, a declarat Li. Oamenii care l-au acuzat pe Qi ca le-a cerut bani sunt cu totii oficiali locali, amenintati de rapoartele sale investigative. Ma Shiping a fost retinut pe 16 iunie 2007 si ramane inca in inchisoare.

Situatia cazului sau nu a fost inca raportata public, desi Li si Jiao au declarat la CPJ ca el a primit o sentinta mai scurta pentru aceleasi acuzatii. Avocatul lui Ma nu a raspuns la telefoane si CPJ nu a putut confirma durata sentintei primite de acesta. Cel putin 26 de jurnalisti sunt in inchisoare pentru activitatea lor in China, conform unei cercetari CPJ, desi numarul lor este estimat a fi mai mare.

Share