home POLITICA CHINA. DREPTURILE OMULUI: Jurnalist condamnat la patru ani de inchisoare

CHINA. DREPTURILE OMULUI: Jurnalist condamnat la patru ani de inchisoare

Share

Qi Chonghuai, un jurnalist din provincia chineza Shandong care a publicat articole critice despre oficialii locali, a fost condamnat pe 13 mai la 4 ani de inchisoare pentru frauda si santaj, intr-un proces ce a durat 12 ore, conform sotiei sale si avocatilor sai, citati de Epoch Times.

Accesul la proces a fost limitat si reporterilor nu li s-a permis sa participe.

Judecata a inceput la ora 9 dimineata si a durat pana la ora 21, cand a fost anuntata sentinta, conform sotiei jurnalistului, Jiao Xia, precum si conform avocatilor sai, Li Xionbing si Li Chunfu. Qi a negat acuzatiile.

Qi a declarat ca doi ofiteri de politie l-au lovit cu capul de podea in pauza din timpul procesului, a declarat Li organizatiei CPJ (Comitetul de Protectare a Jurnalistilor), prin telefon din Tengzhou, dupa ce a iesit din tribunal. Qi a raportat ca a fost batut, in timpul detentiei din luna august a anului 2007.

“Condamnam sentinta lui Qi Chonghuai si tratamentul brutal pe care l-a primit in timpul detentiei”, a declarat Bob Dietz, coordonatorul pe Asia al CPJ. “Acest caz, avand loc la mai putin de 3 luni inaintea Jocurilor Olimpice, ilustreaza esecul guvernului de a institui libertatea presei, promisa cand Beijingul a primit, in anul 2001, dreptul de a gazdui Jocurile Olimpice”.

Qi, jurnalist timp de 13 ani pentru mai multe publicatii online si printate, a fost retinut de politie pe 25 iunie 2007 in locuinta sa. Qi si un prieten, Ma Shiping, au scris in 8 iunie 2007 un articol, in care au acuzat un oficial inferior din Tengzhou ca a batut o localnica, pentru ca a intarziat la servici. Articolul a fost publicat pe ziarul online The Epoch Times din Statele Unite.

Qi si Ma au postat, de asemenea, fotografii ale unei cladiri guvernamentale luxoase, pe forumul online de anti-coruptie al agentiei de presa conduse de guvern, Xinhua News, pe 14 iunie. Oficialii l-au interogat pe Qi in legatura cu articolul si cu fotografiile postate, inaintea arestarii sale de pe 25 iunie, conform lui Li.

Qi a fost acuzat de santaj pe 2 august. Cazul a fost amanat din nou, cand politia a esuat sa ofere dovezi suficiente, pentru a-l aduce pe Qi in proces, a declarat Li. In luna februarie a anului 2008, Li a protestat contra detentiei prelungite a clientului sau, dar acestuia i s-a refuzat cautiunea.

Qi a fost acuzat ca a luat mii de yuani de la oficiali guvernamentali in timpul publicarii anumitor stiri, a declarat Li. Oamenii care l-au acuzat pe Qi ca le-a cerut bani sunt cu totii oficiali locali, amenintati de rapoartele sale investigative. Ma Shiping a fost retinut pe 16 iunie 2007 si ramane inca in inchisoare.

Situatia cazului sau nu a fost inca raportata public, desi Li si Jiao au declarat la CPJ ca el a primit o sentinta mai scurta pentru aceleasi acuzatii. Avocatul lui Ma nu a raspuns la telefoane si CPJ nu a putut confirma durata sentintei primite de acesta. Cel putin 26 de jurnalisti sunt in inchisoare pentru activitatea lor in China, conform unei cercetari CPJ, desi numarul lor este estimat a fi mai mare.

Citeşte şi
"Ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, la
Oamenii de stiinta au avertizat marti ca activitatea solara ar putea perturba serios Jocurile Olimpice
Un sistem puternic de pregatire atletica, unii sustin ca uneori brutal, este responsabil pentru succesul
Sandra Izbasa a impresionat azi la proba de sol, cu un exercitiu excelent, care a
Cele 9 romance din echipa de opt rame + carmaci, printre care se afla si
Nationala de handbal a Romaniei a fost invinsa pentru prima data, de cand a intrat
Maratonista Constantina Dita-Tomescu a castigat medalia de aur! Performanţă extraordinară pentru Constantina, care, la 38
Canotoarele române Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu au câştigat medalia de aur, cu timpul 7:20.60,
Pentru reporterii si turistii care viziteaza Beijing-ul in perioada jocurilor Olimpice, a fost pus la
Româncele s-au odihnit cu Angola, înaintea marii confruntări cu campioana Europei, Norvegia, programată duminică, de
Share