home EVENIMENT China şi-a lansat al doilea portavion. SUA are 11. Rusia unul singur

China şi-a lansat al doilea portavion. SUA are 11. Rusia unul singur

Share

China şi-a lansat al doilea portavion la şantierele din Dalian, în Provincia Liaoning, din nord-estul ţării. Noul vas, primul dezvoltat şi construit de China, a fost transferat dintr-un doc uscat în apă la o ceremonie de lansare.

 

 

Aceasta a început în jurul orei 9 dimineaţa, la societatea CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation). Cel de-al doilea portavion vine după Liaoning, un portavion sovietic reamenajat, Varyag, făcut în Uniunea Sovietică. Acesta a intrat în serviciul Armatei Chineze de Eliberare a Poporului în anul 2012.

 

 

China a început să-şi construiască cel de-al doilea portavion în noiembrie 2013, iar construcţia în doc a început în martie 2015. Lansarea la apă a acestui portavion marchează progresele în eforturile Chinei să-şi construiască singură un vas de acest fel.

 

China, departe de SUA ca forţă navală

 

Statele Unite au la ora actuală în serviciu 10 portavioane din clasa Nimitz, plus încă un portavion. Superportavioanele din clasa Nimitz sunt cele mai bune din lume şi sunt mici flote în sine. Primul portavion din această clasă, USS Nimitz, are 333 de metri lungime şi un deplasament de 100.000 de tone lungi. Este nava amiral a Flotei Americane a Pacificului.

 

 

O nouă clasă de poirtavioane, Gerald R. Ford, este în curs de dezvoltare. La acest moment, o singură navă din această clasă, Gerald R. Ford (CVN-78)), a fost terminată. A fost începută construirea unui al doilea portavion, John F. Kennedy (CVN-79)). Un al treilea portavion este în plan de construcţie: Enterprise (CVN-80).

 

Rusia, un singur portavion activ, Admiral Kuzneţov

 

Rusia are un singur portavion activ, Admiral Kuzneţov, aflat în serviciu din anul 1991. De fapt, Admiral Kuzneţov nu este pur şi simplu un portavion, ci mai curând un crucişător greu purtător de avioane.

 

 

În era sovietică, a purtat succesiv numele Riga, Leonid Brejnev, Tbilisi, primind apoi numele după amiralul Flotei URSS, Nikolai Gherasimovici Kuznețov. Cea de a doua navă este Varyag, care, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, a ajuns în posesia Ucrainei, care apoi a vândut-o Chinei.

 

Acest portavion rusesc, considerat crucișător greu, are alt rol decât portavioanele SUA sau ale britanicilor. Are misiunea de a sprijini și proteja submarinele purtătoare de rachete, navele de suprafață și avioanele purtătoare de rachetă cu bază navală ale Marinei Ruse.

 

Share