CERBUL DE AUR: Si a fost ziua a doua…

Share

… care mi s-a parut una mai realizata decat prima.

Mixerul cel nou al Televiziunii Romane a inceput sa se inteleaga cu manipulatorii sai profesionisti (nu, nu este o ironie, pentru ca noi stim ca in TVR lucreaza si profesionisti desavarsiti), iar sunetul ridicat in car a inceput sa se auda ceva mai aproape de pretentiile TVR, de broadcaster si detinator de drepturi de transmitere.

Astept cu rasuflarea netaiata (era mai bine daca scriam “cu nerasuflarea taiata”?) costumatia de scena ticluita de catre Catalin Botezatu pentru Soreasca pentru cea de-a treia zi.

Ma astept la tot ce este mai rau: o fusta cu paiete, de culoarea rechinului turbat, care a inghitit un bax de cutii de margarina Wortella si acum le evacueaza; un tablou rapirea din Serai; o scena de capa si spada din filmul “Cei trei muschetari”, cu Buster Keaton in rolul lui D’Artagnan.

Nu numai ca am fost din nou surprins de calitatea concurentilor, dar, mai mult, eu cred ca aceasta a crescut fata de prima zi.

In prima zi, aproape de superlativ s-a aflat, dupa parerea mea, doar Florentina, iar aceasta doar in registru acut. In a doua zi, am avut doi concurenti de o calitate foarte buna, Razvan Krivach si Dragos Chircu, iar imediat in apropierea lor s-a aflat o pleiada intreaga de voci bune si foarte bune, precum si o formatie extrem de interesanta din Basarabia, Millenium.

O jignire, un pumn in fata…

… a reprezentat-o prezenta pe scena festivalului a Nataliei Rodriguez. Repet, e pe banii nostri, domnule Duma. Daca erau banii unui om de afaceri, nici o problema, dar ati bagat mana in buzunarul nostru de v-a intrat pana la cot, ba nu, pana la subsuoara. Si ce ne-a iesit la afacerea asta?

Ne-ati adus o starleta de mensuale pentru barbati, incompetenta in domeniul muzical, care nici macar n-a stiut sa-i dea microfonul la timp unui spectator din primul rand, sa-i continue fraza.

Am incercat sa urmaresc de cate ori a iesit din ton, dar cand am ajuns cu numaratoarea la 21 m-am oprit. Era inutil. Fatuca asta efectiv chelalaia si scancea in loc sa cante, “de plangea si caii de la dric, de se vaicareau si ultimul calic”.

Am acuzat de la inceput tactica organizatorilor in privinta recitalelor. Este inadmisibil ca invitatul strain in recital sa fie mai slab si sa cante in deschidere la Stefan Banica Jr. (care “a dat-o” din nou, ridicand sala in picioare si facand efectiv un show de mare calitate).

Ceea ce ma distreaza este ca in aceasta seara Horia Brenciu Orchestra va canta in deschidere la… ua-ha-haaaaa! Ruslana! Adica trebuie sa inteleg ca Horia, ca performanta, e sub Ruslana? Sa ia lectii de la ucraineanca? Sa-l invete aceasta oare sa-si faca incalzirea? Niste vocalize, ceva? Niscaiva impostari?

Nimic nu ma deranjeaza mai tare decat rasturnarea scarii normale a valorilor. In mod normal, Ruslana ar trebui sa se bucure daca ar avea privilegiul sa cante ea in deschidere la Brenciu.

Biondo in concurs in aceasta seara

Interpreta chineza Chen Luhong din China a transmis în ultimul moment organizatorilor ca nu se
mai poate prezenta la concurs din motive personale. Poate a dibuit-o Politia Gandirii din China ca gandeste. Poate ca e in Falun Gong.

Seara a treia a Cerbului de Aur va aduce in concurs trupa suedeza Biondo, care va intra pe pozitia a treia in concurs.

Daca este sa dam crezare zvonurilor ca baietilor li se va oferi o compensatie pentru scandalul din primavara si vor castiga Marele Premiu la Cerb, trebuie sa facem niste comentarii.

In primul rand, in functie de rezultatul votului se vor face speculatii. Daca Biondo va fi in finala, se va spune ca juriul a dorit sa demonstreze ca pozitia dezavantajoasa de intrare in concurs nu conteaza. Daca nu, se va face afirmatia inversa, ca Biondo a fost dezavantajat de o pozitie de intrare stabilita prin mijloace necunoscute. Ceea ce este perfect adevarat.

Pe de alta parte, ma nemultumeste ideea premiului de compensatie si imi da o senzatie de disconfort. Daca e sa fie, atunci sa fie pe bune, nu in compensatie si alte prostii de acest gen.

Share