home EVENIMENT, FESTIVALURI DE MUZICA CERBUL DE AUR: Nadine canta si ia potul cel mare al zilei

CERBUL DE AUR: Nadine canta si ia potul cel mare al zilei

Share

Claudia Faniello din Malta. Voce. Personalitate interpretativa. Orizont muzical.

Imi place aceasta cantareata, pe care o stiu de mai multi ani. In acest moment, remarcatii mei sunt, pana acum: Geta Burlacu, Ovidiu Jacobsen si Claudia Faniella, ordinea valorica fiind, dupa parerea mea, cea in care am dat aceste nume.

Dupa cate stiu, in seara aceasta va mai aparea o mare (si noua) figura: romanca Nadine. Problema Claudiei Faniello cred este locul comun reprezentat de muzica pe care o canta. Deja la a doua piesa mi-a scazut mult interesul.

Ii inteleg pe maltezi: este bine pe insula lor, e cald, toti canta bine, mai stiu cateva cantarete foarte bune, le-am vazut actionand si la Cerb, si la Eurovision, problema este ca le cam lipseste componistica.

Emin Hasan din Azerbaidjan, foarte mandru de premiile obtinute in Belarus si in Ucraina, interpreteaza cu suflet o prima piesa disco de inspiratie etnica turcita, pentru care nu am organ. Sa vedem ce va face dinClaudia Faniello p “Noaptea albastra”. La Radio Erevan, un ascultator pune o intrebare: Ce face un azer din cantecul “Noapte albastra”, al cantaretului roman Gabriel Cotabita? Radio Erevan raspunde: Varza si manea.

Glen Vella din Malta are un mod de emisie a sunetului care aduce vag, tocmai astazi, cu Michael Jackson. Mai si seamana putin fizionomic cu acesta. Vocea este putin tubata si nazalizata, dar placuta. Nu da pe afara de originalitate si nu mi se pare unul dintre starurile globale lansat de Cerb. In rest, despre ce sa mai discutam? Despre macelarirea unui anumit haiduc? Nu cred ca are sens.

Laura din Finlanda ne va da posibilitatea sa vedem daca altii se pricep sa scoata mai mult decat noi din “Balkan Girls”. Are voce foarte buna, stie cum sa atace sunetele si, dupa cum arata, se vede bine ca intai s-a facut cantareata, lucru care chiar o intereseaza, iar abia apoi s-a ingrijit sa fie telegenica.

Prima piesa pe care o canta este insa cam plictisitoare, monotona. Una peste alta: cantareata mai buna decat piesa. A, si sa nu uit: versiunea la “Balkan Girls” e mai slaba, iar cantareata, cand se agita, incepe sa falseze si sa gafaie. Cred ca nici nu i se potriveste cantecul.

Ori Piaf din Israel seamana la fata cu Noa, reprezentanta acestui stat la Eurovision si canta foarte bine, insa in alta maniera decat compatrioata sa. Aduce, acum spun prezentatorii, cu sistemul de cant al lui Edit Piaf, cu care are in comun ceva tremolo. Nu are foarte mare forta interpretativa si nu ma prea arunc dupa pastise la mari cantareti.

Cand intra in “Uite-asa as vrea sa mor”, falseaza si tremoloul ei suna ciudat. Dupa cum pronunta, cred ca e romanca din Statul Evreu sau, oricum, este familiarizata cu limba romana. Nu ma impresioneaza atat prin felul in care canta, cat prin cat suflet pune, ceea ce conteaza mult la un cantaret.

Nadine, basarabeanca Nadejda Trohin, naturalizata in Romania, este, dupa parerea mea, cel mai bun concurent de la aceasta competitie Cerbul de Aur, de anul acesta.

Trece cu gratie de la prelucrare din cant popular, in prima piesa, la un fusion cu componente puternic jazzistice in a doua piesa. Canta foarte bine si transmite foarte mult, pentru ca este extrem de empatica.

Al doilea cantec este un jazz-bossa-nova de foarte buna calitate, pe care il canta cu mare alonja, combinand acoladele vocale ample cu scat-ul cu o tehnic ainterpretativa impresionanta.

Din punctul meu de vedere, favorita la marele premiu al concursului. Va trebui sa invete cat sa dea din artificiile interpretative pe care le stapaneste. Nici o problema: aceasta vine cu varsta. La 24 de ani are tot timpul. Iata aici evolutia ei de la selectia nationala a Cerbului de Aur, de pe 7 iulie:

Orlin Pavlov din Bulgaria este un cantaret cu o voce baritonala placuta, insa banala, care canta cuminte si cam atat. Evident, seara aceasta este mai buna calitativ decat primele doua, dar in continuare avem de-a face cu prea multi cantareti de muzica usoara despre cam dupa aceasta editie a Cerbului de Aur probabil ca nu vom mai auzi.

Italianul Antonino, laureat al Premiului Lucio Batisti, stie sa cante, are niste armonii originale in voce, usor de recunoscut si prima piesa pe care o canta este un exercitiu de virtuozitate interpretativa “maraita” italian mai greu decat pare la prima vedere.

S-a ingrasat intre timp, fata de cat de subtirel este in poza. Cred ca vom mai auzi de acest cantaret, daca are un compozitor bun in spate, care s-al alimenteze cu melodii de valoare.

Ia sa vedem cum canta dupa Horia Brenciu. U-haaaa! Stie. Imi place. Gata, am gasit: are un fel de versiune masculina maraitului Tinei Turner. Asta e cantaret bun, imi place. Un alt favorit la Cerb, langa Geta Burlacu, Ovidiu Jacobsen si Nadine.

Pasha din Basarabia , care se numeste Andrei Parfenie in timpul liber, reuseste sa ma convinga ca mai exista muzica ritmata de calitate, dupa plictiselile dinainte, pe acest gen de muzica. Este bun, are voce, stie ce canta. Eu cred ca, pe seri, concurentii au fost pusi oarecum in ordine valorica.

Acest cantaret, care este familiarizat cu pianul de la 7 ani, pare sa fie la fel de dezinvolt pe scena (in conditiile in care sta in fata unui pian) ca si Ovidiu Jacobsen. Eu cred ca si Pasha este un alt favorit la Cerbul de Aur.

E de-acolo, stie, cunoaste, vrea si poate. Are forta interpretativa, ambitus, volum si gata, ma opresc, ca-l laud prea mult si-l deochi dupa aceea. Ha! ce bun este…

Share