Ce trebuie sa analizezi inainte de a achizitiona un aparat de aer conditionat multisplit?

Share

Aparatele de aer conditionat multisplit reprezinta o necesitate in majoritatea locuintelor, insa alegerea acestora nu este o sarcina atat de simpla. Pe langa producator, exista anumite criterii pe care sa le iei in calcul inainte de o astfel de achizitie. Iata care sunt acestea!

Costurile totale

In afara de investitia initiala in aparat, este necesar sa dispui de personal avizat pentru montaj. Costurile in aceasta etapa difera in functie de fiecare firma si nu pot fi stabilite cu exactitate. In general, cel mai important element este suprafata. Asigura-te ca nu pozitionezi produsul prea aproape de tine sau de alti membrii ai familiei, deoarece aerul care intra in contact direct este incomod si poate cauza reactii alergice sau raceli.

aer conditionat multisplit
aer conditionat multisplit

Un montaj optim nu se realizeaza in jumatatea camerei, ci la o distanta de pana la 10 cm fata de tavan. Unitatea externa se ataseaza adesea langa ferestre. Ultimele costuri pe care sa le stabilesti sunt cele de intretinere. Sistemele de aer conditionat multisplit necesita o curatare constanta, iar filtrele prezinta defectiuni dupa o anumita perioada. Intr-o astfel de situatie, piesele trebuie reparate sau inlocuite, fiind important sa apelezi la o echipa cu experienta in domeniu.

Eficienta produsului

Aceasta este reprezentata prin date tehnice, care se gasesc pe eticheta. Termenul COP (Coefficient of Performance) face referire la raportul dintre puterea electrica absorbita si cea termica generata. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna genereaza 4 kW de energie termica pentru 1 kW de energie consumata. Drept urmare, coeficientul final intr-o astfel de situatie este de 4.

Alti termeni pe care sa-i verifici:

  • SCOP (Seasonal Coefficient of Performance): Este asemanator cu COP, dar este vorba despre un coeficient sezonier.

  • EER (Energy Efficiency Ratio): Aceasta este rata de eficienta energetica, fiind stabilita prin raportul dintre puterea consumata si puterea de racire.

  • SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio): Rata de eficienta energetica sezoniera, in cazul racirii.

Observa in ce categorie de eficienta energetica se incadreaza produsul. Aparatele de aer conditionat multisplit de tipul A+ sunt mai scumpe, insa randamentul oferit este unul superior. In functie de numarul de plusuri, poate exista o diferenta minora la factura de curent.

Adaptarea la umiditate

Umiditatea intr-o incapere creeaza mereu senzatii de disconfort. Un termostat poate masura insa aceasta caracteristica si vei sti cand este necesar sa iei masuri. Daca vrei sa respiri un aer sanatos, este recomandat ca procentul de umiditate sa ramana intre 40-60%. Unele aparate de aer conditionat multisplit dispun de o functie de dezumidificare pentru problemele de acelasi tip. O alta dotare utila este cea de auto-curatare. Aceasta porneste inclusiv in momentele in care ventilatorul este oprit si elimina praful, precum si mirosurile neplacute.

Tehnologia inverter

Aparatele clasice de aer conditionat multisplit prezinta un compresor care functioneaza la putere maxima pentru a asigura racirea rapida. Ulterior, acesta se opreste in momentul in care temperatura din camera coincide cu cea setata.

Totusi, este eliberat un aer foarte rece, ce-i va afecta pe cei din jur. Atunci cand exista tehnologia inverter, totul devine mai usor. Aceasta permite functionarea la un nivel de putere variabil si reduce consumul de energie. Reglarea are loc in mod continuu, temperatura fiind mentinuta constant. Intr-un magazin online poti achizitiona diverse sisteme de climatizare care prezinta aceeasi functie!

Share