home CORUPTIE, POLITICA Ce scrie în motivarea instanţei la condamnarea Andreei Cosma

Ce scrie în motivarea instanţei la condamnarea Andreei Cosma

Share

Notarul Andreea Cosma a acţionat asumat, cunoscând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru redactarea şi autentificarea contractelor de vânzare cumpărare, prin care activul “Ciuperceasca” a fost înstrăinat, conştientizând urmările conduitei sale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta este o parte din motivarea Înaltei Curţi în cazul condamnării Andreei Cosma, deputat PSD de Prahova şi fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, la 4 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, care a produs consecinţe deosebit de grave, în suma de 10.674.784 de lei.

Ceilalţi doi inculpaţi în acest dosar, Dănuţ Cornea – preşedinte al Consiliului de Administraţie al Plopeni Industrial Parc SĂ – şi Florin Anghel – preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova -, au primit şi ei pedepse de 4 ani de închisoare.

Decizia în prima instanţă a fost dată la finalul anului 2018, iar cazul a ajuns pe masă completului de 5 judecători de la Înalta Curte.

Motivarea acesteia a fost dată publicităţii la începutul săptămânii. Cazul este denumit de mass-media dosarul “Ciuperceasca”.

Potrivit Înaltei Curţi, Andreea Cosma şi-a asumat autentificarea unor acte juridice în acest caz, condiţie sine qua non pentru producerea urmării prejudiciabile.

“Inculpata Andreea Cosma a evaluat consecinţă ce urmă a se produce şi care era accesibilă facil în condiţiile în care la biroul său notarial, sub semnătura sa, a fost dezmembrat activul Ciuperceasca şi au fost încheiate toate cele 9 contracte de vânzare-cumpărare, însumând cca 91% din suprafaţa parcului industrial.

Ignorarea repetată de către notarul public a dispoziţiilor legale ce ţin de legalitatea actelor autentificate şi în favoarea aceluiaşi solicitant demonstrează intenţia, ca formă a vinovăţiei penale şi ajutorul calificat la comiterea faptei”, explica Înalta Curte, conform Ziare.com.

Fostul liberal Florin Serghei anghel e băgat până peste cap

În acest caz, Florin Anghel este acuzat că în calitate de şef al CJ Prahova l-a împuternicit pe Dănuţ Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deţinut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară cu o suprafaţă de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării.

Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatata special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viză de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competentelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Înstrăinare de imobile

Anchetatorii au stabilit că, în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 – 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, că în derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de către notarul Andreea Cosma, actual deputat PSD.

Conform anchetatorilor, Andreea Cosma, în calitate de notar, “a acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul Ciuperceasca, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare Valori de piata-etalon minim informativ practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.

Probele confirmă acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit Înaltei Curţi, în acest caz, probatoriul cu înscrisuri apare ca fiind determinant în cauză, dar este confirmat şi se coroborează cu declaraţiile inculpaţilor, ale martorilor şi cu probele ştiinţifice (expertizele efectuate).

“Astfel, înscrisurile aflate la dosar susţin modalitatea în care au fost comise faptele imputate inculpaţilor, cronologia acestora (etapele anterioare încheierii contractelor de vânzare cumpărare, dată şi locul încheierii contractelor, valoarea şi obiectul acestora, urmările produse).

Aceste chestiuni au fost susţinute şi prin probatoriile constând în declaraţii de martori, iar urmărea activităţii infracţionale este dovedită şi cu rapoartele de expertiză”, motivează judecătorii.

Magistraţii mai arată că declaraţiile inculpaţilor conţin recunoaşterea chestiunilor de fapt imputate.

Citeşte şi
Am avut un primar general, pe Oprescu, pericol public!

Din motivarea instanţei la arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu 30 de zile, rezultă că Read more

Piedone, condamnat în primă instanţă, în Dosarul Colectiv

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost condamnat în primă instanță, de Read more

Liviu Pop (PSD): Iohannis a condamnat-o pe Alexandra la moarte!

Senatorul PSD Liviu Pop a afirmat luni seara, la Romania TV, ca presedintele Klaus Iohannis Read more

Nicuşor Constantinescu îi numeşte viermi pe magistraţii care l-au condamnat

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanța, a avut o ieșire nervoasă pe Facebook, după Read more

Liviu Dragnea are noroc în Dosarul Tel Drum, pentru că e condamnat

Dosarul Teldrum, care îi poate agrava situaţia juridică lui Liviu Dragnea, nu este gata nici Read more

Darius Vâlcov, condamnat la plata de daune morale Forumului Democrat al Germanilor

Darius Vâlcov a fost condamnat să plătească 20.000 de lei daune morale pentru o postare Read more

Liviu Dragnea, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

Liviu Dragnea, liderul PSD, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu Read more

Ambasada Danemarcei trolează fin PSD-ALDE, de europarlamentare

Ambasada Danemarcei trolează subtil PSD-ALDE, cu ocazia alegerilor europarlamentare:„Va fi o duminică fierbinte.Şi după?Posibil să Read more

Viorica Dăncilă e de famelie bună. Cu ce se ocupa tatăl ei, tov. Nica

Tatăl premierului Viorica Dăncilă s-a numărat printre infractorii de drept comun condamnați și amnistiați prin Read more

IFJ condamnă atacurile forţelor de ordine asupra jurnaliştilor în România

IDJ (International Federation of Journalists) s-a solidarizat cu adiliatul său din România, MediaSind, în condamnarea Read more

Share