Ce rezolvăm ajutând Grecia

Share

Grecii nu vor să cedeze nimic din pomenile pe care statul le-a acordat de-a lungul anilor: mai bine murim pe stradă decât să ne reduceţi concediul. Logica drepturilor deja câştigate, nu te joci cu astea…

Mediafax

Şi la Bucureşti există adevăraţi filozofi ai acestei teorii, a drepturilor deja câştigate, pe care în vecii vecilor nu ţi le mai poate lua nimeni. Doar Dumnezeu când te cheamă la EL, nimeni altcineva.

Logica economiei, a pieţelor, nu prea ţine cont însă de aceste teorii! Europa va trebui să-şi ajusteze dramatic întregul model social- economic. O economie, cea europeană, cu o productivitate a muncii în declin (ca ritm de creştere) nu mai poate ţine piept tigrilor asiatici sau ţărilor BRIC doar ridicând bariere vamale.

Acestea sunt ziduri care se prăbuşesc într-o economie globală. Europa are o singură şansă: să se întindă doar atât cât îi este plapuma. Datoria de 1800 miliarde euro a Italiei,de exemplu, arată cât de dureroasă va trebui să fie această ajustare.

Berlusconi a răspuns cu un program,chipurile de austeritate, care nu schimbă cu nimic datele problemei. A fost tot din ciclul ” Silvio, fă-te că lucrezi, să dăm semnale care să liniştească pieţele”.

Ce s-a câştigat până acum prin împrumuturile acordate Greciei? Un timp care a fost oricum irosit. Aceeaşi soartă va avea şi acest nou împrumut. Soluţia ultimă va fi să lucrăm cu tiparniţa la capacitate maximă.

Banca Centrală Europeană va tipări pe rupte euro cu care să cumpere obligaţiunile emise de Grecia, Italia, Spania, Irlanda şi care vor mai fi. Dar asta înseamnă inflaţie. Dacă ajustarea nu va fi acceptată, nici de parlamente,nici de populaţie, soluţia va fi ajustarea prin inflaţie.

Despre ce fel de ajustare vorbim? De exemplu, reducerea salariilor bugetarilor cu, să zicem, 25%. Încercaţi să-i spuneţi unui italian,spaniol sau portughez ca va trebui să accepte aşa ceva!

Probabil, greu de crezut, dar România va fi tot mai mult un exemplu pentru ceea ce ar fi trebuit să facă şi celelalte ţări europene. Dacă nu vom strica tot în anul electoral care urmează… tot pe EvZ

Share