home POLITICA Ce Realitate căuta Videanu când vâna Elani?

Ce Realitate căuta Videanu când vâna Elani?

Share

Am mai spus acest lucru: realitatea lucrurilor începe să semene cu un film prost. Eventual unul science fiction. În acest caz, este vorba despre un film poliţist prost.

Unul în care Videanu ăsta, băiatul finuţ cu părul grizonant şi pielea bronzată de la Economie, care perora din vârf de limbă în noţiuni subtile, ca un intelectual macroeconomist al politicii, se doveşte probabil la fel de şmecher ca estimarea zgomotoasă pe care i-o făcea propaganda uselistă pe Realitatea TV şi Antena 3 în anii trecuţi.

Iar aici începe dilema: cum se explică faptul că omul ăsta diluia poate de mama focului cu cei care ştergeau podelele cu el – lucru care s-a întâmplat probabil până mai de curând (şi diluirea, şi ştergerea podelelor)?

Adriean Videanu a spus vineri, la ieşirea de la DNA, că a dat o declaraţie de martor în dosarul privind Realitatea Media. El a afirmat că nu-i cunoaşte pe Maricel Păcuraru şi Fabian Schwartzenberg, iar cu Elan Schwartzenberg este “într-o relaţie normală, obişnuită”.

Ne şi imaginăm contextul. Îl cunoaşte maimuţa pe ursul cel rău? Nooo, nici poveste! Dar pe leul cu ciulini în coadă de la câte căprioare a fugărit, mursecat şi halit prin savană? De un’ să-l cunoască, leu’ nu trăieşte-n Mongolia? Vorba nepoată-mi: “Niţ-o lobodă nu creşte la Bucureşti!”.

Era vorba de proiectul Realitatea, am spus doamnei procuror tot ceea ce eu ştiam şi domnia-sa cred că va analiza declaraţia mea de martor în beneficiul cauzei

, a declarat Adriean Videanu, după ce a fost audiat la DNA.

Dar ce treabă avea Adriean cu proiectul Realitatea? Şi cum se întâlnea el pe acest proiect, dimpreună cu adversarul său politic Marian Vanghelie, care discuta cu Elan despre Maricel, apoi discuta cu Maricel despre Elan, apoi discuta cu cestălaltul, Guşă, despre Elan şi Maricel?

Că Vanghelie este cum este se ştie de mult şi nu ne mirăm că discuta cu cine discuta cum discuta, atunci când o făcea. Dar ce treabă avea aparent-finuţul Adriean cu ăştia, ce să discute cu ei? Nu ştia cu ce grup de persoane discută? Păi ştia, iar dacă ştia trebuia să fugă de ei cu 360 de kilometri pe secundă.

Întrebat ce le-a spus anchetatorilor, Videanu a arătat că nu poate să spună ce a discutat cu anchetatorii. Sigur că da, ni se pare normal să nu spună, dar vom afla noi, atunci când dosarul va fi trimis în instanţă.

Fostul ministru a precizat că a participat “la nişte emisiuni la Realitatea, în direct. Au fost multe emisiuni şi a fost singura mea relaţie cu Realitatea”. Desigur, în acest moment Videanu este audiat în calitate de martor şi nimic mai mult. Poate că aşa va rămâne. Amintim că mai are un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, în care este urmărit penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Videanu a mai spus că nu ştie dacă s-au dat bani pentru acele emisiuni. Acelea. Cele la care a participat probabil. El a reafirmat că singurul mod în care ar colabora pe linie de afaceri cu Realitatea Media ar fi doar dacă societatea s-ar arăta interesată de achiziţia de marmură.

Întrebat în ce relaţie este cu fraţii Schwartzenberg şi cu Maricel Păcuraru, Videanu a spus că pe Maricel Păcuraru şi Fabian Schwartzenberg nu îi cunoaşte şi că-l cunoaşte pe Elan Schwartzenberg şi e “într-o relaţie normală, obişnuită” cu acesta. Oare ce înseamnă “normală”? Dar “obişnuită”? S-au văzut la Monaco?

Întrebat dacă a finanţat Realitatea Media, Videanu a exclamat: “Niciodată, niciodată nu am finanţat nici un trust de media din România!”. “Niţ-o lobodă!”. Acesta a precizat că, pe vremea când era primar al Capitalei, “a tăiat toate publicităţile”.

Să ne înţelegem: cum am mai afirmat, Adriean Videanu a fost cel mai bun primar general pe care l-a avut Bucureştiul după 1990. Felul cum arată acum Capitala i se datorează în proporţie covârşitoare.

National Arena e realizarea sa, la care Sorin O. a tăiat panglica. Pasajul Basarab, iniţiat de Băsescu, pentru care acesta a luptat patru ani de mandat, e tot realizarea sa. Sorin O. a tăiat şi aici panglica.

Carosabilul bucureştean de pe principalele artere a fost făcut la standarde de capitală europeană tot de Videanu. Linia de tramvai 34 arată cum arată, cu sistematizarea Oborului cu tot, datorită acestui om.

Dar dacă procurorii (DIICOT, DNA etc.) îi vor prinde degetele la uşă cu ceva, ne va rămâne doar să constatăm complexitatea naturii umane: ce vom fi spunând atunci că eşti şi-n ce rahat vom fi ştiind atunci că te-ai băgat, Adrieane… Videne…

Share