Ce pățesc șoferii care nu au asigurari RCA online valabile la un control de rutină?

Share

Nu aveți o polita RCA valabilă? Poate că ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte de a face o plimbare cu masina. Șoferii care circulă pe drumurile publice fără un contract obligatoriu de asigurare riscă sancțiuni serioase. Nu este nevoie decât de un control de rutină sau lipsă de atenție pentru ca organele legii să vă solicite actele auto, printre care și dovada valabilității unei asigurari RCA.

Necesitatea unei asigurari RCA este trecută cu vederea de cei mai mulți șoferi. Însă, scopul unei polite de asigurare RCA este acela de a proteja persoana sau persoanele păgubite în cazul unui accident auto. 

Acoperirea politelor RCA online cuprinde daune materiale și morale suferite de păgubit, pe baza contractului șoferului vinovat de producerea accidentului. Totuși, dacă asigurarea RCA a fost încheiată cu decontare directă, victima primește despăgubirile pe baza propriei polite de asigurare RCA.

Încheierea contractului de asigurare RCA online se face imediat și vă scutește de o mulțime de neplăceri în trafic. Trebuie doar să dispuneți de datele dumneavoastră și cele ale vehiculului asigurat, să selectați perioada de valabilitate dorită și vi se vor genera instant cele mai bune oferte de asigurari RCA.

Rămâneți în continuare alături de noi și veți afla ce trebuie să știți încheierea unei asigurari RCA online în 2022, care sunt sancțiunile șofatului fără asigurare și cum puteți beneficia de asigurări RCA ieftine. 

De ce aveți nevoie pentru a încheia asigurarea RCA online?

asigurari rca

Primul pas este să stabiliți cum doriți să încheiați contractul asigurarii RCA. Sunt două variante din care puteți alege: ori cu ajutorul unui instrument de calcul online pus la dispoziție de un broker de asigurare ori direct la asigurator.

Avantajul evident în cazul alegerii unui broker de asigurare este instrumentul calculator RCA prin care puteți beneficia de oferte de la mai mulți asiguratori pentru perioade între o luna, 3, 6, 9 și 12 luni.

Pasul imediat următor este să introduceți datele cu caracter personal pentru identificarea dumneavoastră ca șofer, cât și pentru cea a vehiculului. Dacă alegeți să lucrați cu Pint.ro — broker de asigurare SRL, printre cele mai importante date pentru a încheia asigurarea auto RCA online sunt următoarele:

Datele de identificare ale proprietarului auto

  • nume, prenume, CNP, serie buletin, anul obținerii permisului și alte câteva detalii pe care le puteți afla și completa foarte rapid în cadrul formularului online

Datele de identificare ale vehiculului asigurat

  • număr de înmatriculare, marca, modelul, tipul de combustibil, seria de șasiu, masa maximă autorizată, puterea motorului și alte câteva detalii care vor furniza informațiile pentru a genera oferta de asigurare pentru masina dumneavoastră

De îndată ce ați furnizat toate informațiile necesare, nu vă rămâne decât să selectați oferta potrivită pentru autoturismul dumneavoastră, să efectuați plata și veți beneficia instant de polița de asigurare pe adresa de e-mail.

Ce riscă șoferii care nu încheie asigurari RCA?

Conform celor mai recente date comunicate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), 1 din 3 mașini din Romania nu sunt asigurate RCA. Capcana în care pică cei mai mulți șoferi care aleg să circule fără asigurarea obligatorie RCA este că se gândesc că șansele unui control auto sunt foarte mici.

Din nefericire pentru aceștia, organele legii au început să facă periodic controale în trafic. Iar lipsa unei asigurari auto obligatorii poate avea consecințe serioase. Condusul fără o asigurare obligatorie RCA la zi poate atrage după sine amenzi între 1.000 și 2.000 de lei, alături de sancțiuni precum reținerea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare.

Plata unei amenzi, respectiv recuperarea talonului auto și a plăcuțelor de înmatriculare sunt sancțiunile standard pe care organele legii le aplică celor care au fost surprinși fără RCA. Pe de altă parte, există și o situație specială în care unele vehicule pot fi radiate din circulație fără o polita RCA valabilă.

Această situație excepțională se aplică în cazul în care asigurarile RCA sunt expirate de mai bine de 3 luni de la data constatării filtrului de control. Puteți evita neplăcerea radierii propriului vehicul dacă achitați asigurarea în termen de maximum 30 de zile de la constatare.

Ce se întâmplă în caz de accident auto fără polita RCA valabila? 

asigurari rca

Dacă sunteți prins fără o asigurare auto la zi și ați provocat și un accident rutier veți plăti despăgubirile daunelor provocate prejudiciatului. Prin urmare, lipsa unei asigurari RCA valabile atrage nu doar sancțiunile anterior menționate, ci și cheltuieli de judecată și alte costuri semnificative efectuate din propriul buzunar.

Fără îndoială, când vine vorba de accidente auto, lucrurile întotdeauna încep să se complice. În special dacă șoferul vinovat de producerea daunelor nu are polita RCA valabilă. Conform prevederilor stabilite de lege, decontarea directă nu va asigură reparațiile dacă vinovatul nu dispune de RCA, iar soluționarea daunelor și a vătămărilor corporale vor reveni inculpatului.

Cum puteți beneficia de polite RCA ieftine?

Chiar și în contextul unor fluctuații de preț pentru politele obligatorii de asigurare vă mai puteți bucura de contracte ieftine pentru un RCA online. Sunt trei moduri în care puteți obține asigurarea auto RCA la prețuri bune:

  • dacă alegeți să încheiați asigurari RCA online

Atunci când încheiați un RCA online aveți posibilitatea să accesați instrumentul de calcul prin care să comparați întreaga selecție a tarifelor actuale de pe piața asigurărilor. Pe baza ofertelor generate, puteți verifica instant primele cerute de fiecare societate de asigurare pentru a alege cea mai bună varianta pentru masina dumneavoastră.

  • dacă aveți un istoric „curat” la volan

Istoricul la volan este determinat de sistemul Bonus-Malus. Sistemul este format din clase Bonus și clase Malus prin care se acordă reduceri, respectiv penalizări de preț la incheierea contractului unei asigurari RCA. 

Cu cât sunteți mai disciplinat la volan, respectați regulile de circulație și nu vă implicați vehiculul în incidente auto, cu atât puteți beneficia de o reducere de preț la incheierea asigurării. În caz contrar, veți suporta penalizările în functie de severitatea accidentului și de daunele provocate.

  • dacă nu faceți parte din categoria șoferilor cu risc ridicat de asigurare

Un alt criteriu care influențează costul unui RCA este varsta. Șoferii cu vârste cuprinse între 18-30 de ani sunt considerați participanți la trafic cu risc ridicat de asigurare. Se presupune că experiența șofatului este direct proporțională cu anii de viață și din acest motiv, asiguratorii percep prime mai mari pentru această categorie. Dacă faceți parte din categoria șoferilor cu risc ridicat, puteți încheia asigurarea pe numele unui alt membru al familiei, pentru a beneficia de costuri mai mici.

Mergeți întodeauna la sigur cu asigurari RCA încheiate la Pint.ro!

De ce să riscați amenzi și sancțiuni grave când puteți încheia asigurari RCA în mai puțin de 60 de secunde pe Pint.ro? Aveți la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a compara și alege cea mai bună polita RCA pentru dumneavoastră. Nu mai stați pe gânduri, mergeți întotdeauna la sigur cu Pint.ro!

Share