Ce este riscul seismic? (Ziarul de Iasi)

Share

Riscul unui seism ridica multe semne de intrebare in ceea ce priveste siguranta cladirilor, mai ales a blocurilor. Arhitectii dar si constructorii ridica din umeri cind vine vorba despre securitatea blocurilor din Iasi.

FOTO: GreenPacks

De mentionat ca expertii au estimat „garantia” unui bloc la aproximativ 50 de ani. „Asta nu inseamna ca blocul va rezista atit timp, indiferent daca sint sau nu cutremure. Este drept insa ca, o data cu trecerea timpului, riscul creste.

Trebuie luate insa in calcul foarte multe detalii, cum ar fi materialele, cum s-a lucrat efectiv la ridicarea imobilului, cum e construit, daca e o forma geometrica regulata sau neregulata”, a declarat Viorel Moscalu, inginer constructor.

Dupa lege, proprietarii ar trebui sa se ocupe de consolidarea blocului unde locuiesc

Conform legislatiei in vigoare, proprietarii sint obligati sa realizeze lucrarile de consolidare. Mai mult, exista in aceste sens si o serie de termene. Astfel, in maxim doi ani dupa ce blocul este introdus in categoria celor cu risc seismic ridicat, proprietarii trebuie sa faca demersurile pentru a realiza proiectul de consolidare. Dupa alti doi ani proprietarii trebuie sa demareze lucrarile la bloc.

Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) au declarat ca expertizarea imobilelor este foarte complicata. „Sint o serie de calcule complexe care se fac pentru stabilirea gradului de risc, incepind cu imobilul propriu-zis si terminind cu terenul pe care este amplasat. Un termen rezonabil pentru o astfel de expertiza este de aproximativ o luna de zile”, a precizat Radu Lupasteanu, seful ISC Iasi.

Conform legislatiei in vigoare, administratorii blocurilor construite inainte de 1978 sint obligati sa solicite expertizarea tehnica. „De anul trecut, am inceput sa trimitem notificari la asociatii pentru inceperea expertizei.

Conform legii, daca in doi ani de zile de la primirea notificarilor nu sint facute demersuri in acest sens, fiecare familie risca o amenda intre 1.000 si 3.000 de lei “, sustin reprezentantii Primariei.

In timp ce expertiza cladirii si proiectarea se suporta de la bugetul de stat, sumele privind executia lucrarilor trebuie asigurate de proprietari. Legislatia prevede facilitati doar pentru locatarii ale caror cistiguri sint sub venitul mediu.

In programul guvernului pentru consolidari intra numai blocurile din clasa I de risc seismic

In prezent, in functie de propunerile venite de la primarii, Guvernul stabileste o lista cu blocurile care sint acceptate in programul de consolidare. In acest program intra doar blocurile din clasa I de risc seismic.

Trebuie subliniat faptul ca expertiza… citeste tot aici

Share