Adevar si minciuna in “scandalul” stenogramelor ALRO

Share

Pe vremea cand puricii se potcoveau cu potcoave de 50 de ocale, Traian Basescu inca parca mai avea suvita peste craniu, cu toate ca devenise presedinte de stat, Codrut Seres era ministru al Economiei, Vadim Benyatov haladuia pe campiile eleutine ale Romaniei, iar Elena Udrea, ingenua ca o scolarita, convinsa ca Norvegia este membru UE si republica, era seful Cancelariei Prezidentiale, cu ausvais de la SRI, procurorii urmareau firele unei posibile afaceri, ulterior cunoscute ca Dosarul Marii Privatizari.

Din ce mai ramasese nevandut in devalmasie de catre capii corupti ai statului roman, pe bani putini, pe la cei strainezi mai mult sau mai putin dati cu sania prin lumea afacerilor, se vindea, printre altele, ALRO.

~rupere spatio-temporara~

La momentul lansarii scandalului stenogramelor SO Vantu, Adevarul, al doilea organ de presa, dupa Mediafax, care a publicat convorbirile politico-biznisomatic-incestuoase ale Vantului, a strecurat printre stenograme si una care rima politic, asa, la deruta, pentru credibilitate, dar se referea la un alt dosar. Despre care numai ce amintiram anterior.

In apogeul stenovantoaselor, Realitatea TV a inceput o campanie-contraatac feroce, incercand sa demonstreze ca Udrea, sotul acesteia, Dorin Cocos, Codrut Seres si Basescu pe post de tartor coordonator aranjasera apele privatizarii ALRO Slatina cu rusii de la Marco International, pe bani grei: Elena Udrea ar fi luat spaga patru milioane de euro.

Fapt este ca in Dosarul ALRO apar niste aliasuri, folosite de doi dintre rusii care incercau sa achizitioneze ALRO (si pana la urma au reusit), Valery Krasnov si Vitaly Maschitsckiy. Unul este Prietena sau Interlocutoarea. Altul este Comandantul, al treilea alias folosit de cei doi este Trump, al patrulea, in sfarsit, este Soferul.

Cei de la Realitatea pun pe stenograme, facute cartoane cu voice-over marca Dan Chiper, pe rand, legendele urmatoare:

Trump = Dorin Cocos
Soferul = Codrut Seres
Prietena, Interlocutoarea = Elena Udrea
Comandantul = Traian Basescu

Ei sustin, folosind marturiile unor fosti procurori, precum credibilul Ciprian Nastasiu, ca SRI, cand a transmis inregistrarile Parchetului, a transmis si o legenda, conform careia acestea ar fi identitatile aliasurilor.

Aseara, la “Ora de Foc”, am asistat la incercarile acerbe ale Oanei Stancu de a-l face pe purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, sa spuna ca intr-adevar aliasurile corespund la cele patru nume. Omul a refuzat taios sa spuna ceva, orice. E informatie secreta. Dar exista o legenda din aceasta, pe care ati trimis-o odata cu cele 60-70 de CD-uri de inregistrari ale discutiilor? – a insistat Oana. Este secret, a rezistat Marius.

Bun. Acum, inainte ca RTV sa faca scandal, afirmand niste lucruri extrem de grave despre oricine, ar trebui sa verifice informatia din trei surse credibile independente. Ceea ce nu exista in prezent. Cam aceasta este seriozitatea acestei televiziuni, care intoxica romanii la greu.

Daca Realitatea TV vrea sa-i prinda lui Basescu degetele la usa, trebuie sa demonstreze ca acesta nu numai ca este Comandantul depre care vorbeau cei doi rusi, ci ca intr-adevar a intermediat un aranjament bazat pe fapte de coruptie. La fel si in cazul lui Cocos, Seres sau Udrea, precum si in cazul oricarui altcuiva.

Chiar si daca Baba Cloanta Cotoroanta, cu sau fara rochita de mireasa pe ea, ar fi in stenogramele acestea, madam Stancu, zisa Oana-n timpul liber, ori nenea Adi (zis Ursu pe la birou) ar trebui sa aiba o obsesie: sa-si puna colegii din redactie acum sa caute probe pentru afirmatiile lor extrem de grave si complet lipsite de acoperire, pentru ca, daca-si pune mintea oricare dintre cei patru, fie el Cocos, Udrea, Seres sau Basescu, ii da in judecata de le sar ochelarii docti de pe nas, de nu se vad, facator de ras de jurnalisti langa facator de ras de jurnalisti alaturea fiind.

Pe urma, ar fi bine sa nu se sprijine in argumentatii pe declaratii luate de la oameni controversati ca Nastasiu, de exemplu. In precedenta postare in care am amintit despre aceasta chifla de presa, am spus astfel: daca scandalul stenogramelor SO Vantu ar fi Alba ca Zapada, atunci cel al stenogramelor ALRO este negresit o Baba Cloanta Cotoroanta care si-a pus rochia de mireasa, dar i se vad pe sub ea si mustatile, si nasul urias.

De Pinocchio. Asa sa-i ramana numele.

PS: Si, in general, ceea ce trebuie inteles cu foarte mare claritate in cele pe care le-am scris este ca nu ma mai intereseaza acum in primul rand daca acest Basescu, Traian Basescu, cu a carui persoana deja ma intoxica unii tipi ce au probleme obsesiv-compulsive, este corupt sau nu, ci ca acesti ipochimeni sa nu imi mai faca de ras meseria. Care meserie este frumoasa, nobila si demna, nu curva de lux a ocnasilor cu bani care s-au catarat-n mertzane-n Romania-n ultimii 20 de ani.

Share