home CORUPTIE, POLITICA CCR, pensii speciale de peste jumătate de milion de euro

CCR, pensii speciale de peste jumătate de milion de euro

Share

Pentru a decide că în România statul de drept, ori apărarea sănătăţii oamenilor, sunt neconstituţionale, judecătorii CCR primesc pensii speciale în sumă totală enormă.

Pensiile speciale încasate de şapte (din cei nouă) judecători ai Curţii Constituţionale au fost mărite în 2019 cu 160.000 de euro (13.300 de euro pe lună).

Concret, statul român plăteşte doar pentru pensiile celor şapte judecători aproximativ 560.000 de euro pe an (47.000 de euro pe lună). Adică preţul unui apartament cu două camere din Capitală. În toamnă, CCR va judeca tăierea pensiilor speciale. Sentinţa e previzibilă, observă Adevărul.

Pensiile speciale încasate de judecătorii CCR au crescut şi cu 5.000 de euro lunar. Explicaţia: o lege cu dedicaţie votată de PSD cumulată cu creşterea artificială a salariului brut – prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat -, o inginerie care s-a dovedit a fi doar o scamatorie pentru românii de rând, dar încă o sursă de bani pentru cei privilegiaţi.

Declaraţiile de avere pe 2019 publicate luna trecută de judecătorii CCR arată creşteri exorbitante ale veniturilor în general şi ale pensiilor speciale în mod particular. Aşadar, sursa de venit e bugetul de stat.

În mod paradoxal, cel mai mult au avut de câştigat politrucii – magistraţii care înainte de a ajunge la Curte au fost înregimentaţi politic, fără a face carieră în sistemul de drept. Spre exemplu, pensia specială încasată de Valer Dorneanu a crescut cu 2.200 de euro lunar.

Dorneanu a fost parlamentar PSD în două rânduri şi tot PSD l-a trimis la Curte în 2013. Marian Enache, alt magistrat care înainte de CCR a fost parlamnetar PSD şi UNPR timp de trei mandate, a primit o pensie specială mai mare cu 3.000 de euro lunar.

Însă cea mai spectaculoasă creştere o înregistrează Attila Varga, magistrat sprijinit de UDMR, care a primit o pensie specială majorată cu 5.500 de euro lunar.

Share