home EVENIMENT, POLITICA CCR: Legea de stabilire a datei alegerilor locale de Parlament, neconstituţională

CCR: Legea de stabilire a datei alegerilor locale de Parlament, neconstituţională

Share

CCR a respins legea adoptată de majoritatea PSD – ALDE – Pro România, prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Decizia de neconstituţionalitate a fost luată cu majoritate de voturi. De asemenea, Curtea a decis şi că ordonanţa de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali este neconstituţională, întrucât această măsură poate fi luată doar de Parlament.

Pe de altă parte, Parlamentul ar putea stabili totuşi data alegerilor locale, în cadrul legii pe care o va adopta, privind prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Judecătoarele CCR Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu au votat împotriva acestei decizii. PSD a anunţat ulterior că lasă Guvernului atributul de a decide data alegerilor locale.

„În primul rând, spre deosebire de colegii noştri de la putere, nu o să comentez decizia CCR. Sigur că noi considerăm natural să decidă Parlamentul în contextul în care există această situaţie specială, nu s-a considerat că este constituţional, aşa că ne adaptăm deciziei Curţii. Lăsăm Guvernul să aibă înţelepciunea şi maturitatea să fixeze dată alegerilor, astfel încât să se poată vota şi toată lumea să aibă şanse egale. Este foarte important să ţinem cont de pandemie şi să avem garanţia că oamenii vor ieşi la vot şi nu vor fi împiedicaţi de motive medicale sau de altă natură”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romascanu.

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, care stipulează că data alegerilor locale este stabilită de Parlament.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, anunţă că liberalii vor ataca la CCR propunerea legislativă, care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Citeşte şi
Ana Birchall a fost împiedicată să vorbească în Parlament

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, anunţă că Florin Iordache a împiedicat-o să ia Read more

Ludovic Orban: PSD a transformat Parlamentul în guvern paralel

Premierul Ludovic Orban a declarat că intenţia PSD de a depune o moţiune de cenzură Read more

PSD mutilează în Parlament starea de alertă a Guvernului

Parlamentarii PSD au adus modificări majore proiectului de lege înaintat de Guvern privind starea de Read more

Florin Cîţu, în Parlament, fulminant, către PSD: Sunteţi nişte ţepari! VIDEO

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, la dezbaterea moţiunii împotriva sa, că PSD trebuia să Read more

Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă preşedinte şi limba oficială maghiară

Ținutul Secuiesc va avea președinte și limba oficială maghiară. Legea aceasta anticonstituţională a trecut tacit Read more

PSD şi vagoanele de poştă vor să vină ei cu program economic coerent

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD deţine în acest moment o Read more

Ana Birchall: Modificările la starea de urgenţă sunt neconstituţionale

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, anunţă că modificările operate de majoritatea parlamentară în Read more

Ciolacu ameninţă că ar putea respinge starea de urgenţă în Parlament

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că prelungirea stării de urgenţă fără o Read more

Pleşoianu rămâne în afara Parlamentului. Cine e de vină? Statul paralel!

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu se declară convins că nu se va mai regăsi pe listele Read more

Ludovic Orban a fost votat de Parlament prim-ministru al Guvernului

Guvernul Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi. PSD a Read more

Share