home CORUPTIE, POLITICA CCR anunţă azi decizia privind conflictul Preşedinţie-Guvern pe revocarea lui Kovesi

CCR anunţă azi decizia privind conflictul Preşedinţie-Guvern pe revocarea lui Kovesi

Share

Judecătorii CCR sunt aşteptaţi să anunţe azi decizia privind sesizarea conflictului instituţional dintre Guvern şi Preşedinţie. Aceasta după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

Ghiţă: Kovesi este extraterestru amfibian de pe planeta Neptun

Punctele de vedere ale părţilor în faţa CCR

Joi,10 mai, atât ministrul Justiţiei, cât şi Preşedinţia, şi-au susţinut punctele de vedere. Iată poziţia susţinută de Tudorel Toader:

Dacă preşedintele îşi exercită pe nelegalitatea procedurii, atunci cere ministrului să reevalueze cererea să îndeplinească condiţiile legale. Acum nu se pune problema nelegalităţii că preşedintele nu a invocat aşa ceva, ci oportunitatea politică prin declaraţiile verbale.

În opinia noastră, preşedintele României, abordând procedura de revocare, a înţeles pur şi simplu să blocheze procedura de revocare. A oferit un raspuns politic, de oportunitate.

Tudorel Toader în faţa CCR: Rolul preşedintelui nu poate fi unul politic

Însă, acceptarea acestei oportunităţi ar însemna să consacrăm inversul a ceea ce se scrie în Constituţie. În opinia noastră, rolul preşedintelului în procedura de numire şi de revocare nu poate fi şi nu este una politică. Refuzul, prin considerentele arătate, încalcă rolul constituţional al ministrului justiţiei şi independenţa procurorilor.

Simina Tănăsescu, din partea Preşedinţiei:

Aţi fost investiţi cu soluţionarea unui conflict de natură constituţională inexistent. (…) Sesizarea nu vizează un conflict pentru că nu e niciun conflict. Articolul 54, alineatul 1, din legea de organizare judiciară arată care sunt atribuţiile fiecăreia dintre cele trei autorităţi implicate în această procedură.

Ministrul a realizat o propunere. Consiliul Superior al Magistarturii a avizat. Preşedintele a dat un răspuns. Ministrul nu a oferit un aviz şi nu a luat o decizie. CSM nu a făcut propunerea şi nu a luat decizia. Preşedintele României nu a făcut propunerea şi nu a dat un aviz.

Fiecare dintre cele trei autorităţi s-au manifestat în limitele atribuţiilor stabilite prin articolul 54, alineatul 1. Preşedintele a răspuns printr-un act administrativ. (…) În speţă, nu e vorba de un conflict. Niciuna dintre autorităţi nu şi-a depăşit competenţele sau nu s-a abţinut de la a face ceea ce era repartizat să facă prin legea aplicabilă.

Impecabil.

Share