Cătălin Cherecheş legat de DNA pentru luare de mită

Share

Cătălin Cherecheș, primarul oraşului Baia Mare, a fost reținut de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită în formă continuată, cu propunere de arestare pentru 30 de zile. Cherecheș urma să fie prezentat Tribunalului Cluj.

LATER EDIT Cătălin Cherecheş a fost arestat în această seară pentru 30 de zile de DNA şi este practic eliminat din cursa electorală.

Din ordonanța DNA, există date și probe potrivit cărora, în cursul anului 2014, Cherecheș i-a propus unui denunțător să ocupe o funcție de conducere la Clubului sportiv FCM Baia Mare. Aceasta a fost de acord.

Cherecheș i-a promis persoanei respective sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului, cât și pentru continuarea în bune condiții a activității clubului, cu condiția ca o parte din banii primiți de club să-i fie remiși edilului.

În lunile martie – august 2015, Cherecheș ar fi pretins și primit de la denunţător 70.000 de lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar.

De asemenea, în perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială.

, arată DNA.

Procurorii DNA îl anchetează pe Cherecheş de trei ani. Conform B1 TV, …

Mai exact au trecut 946 de zile de când au început urmărirea penală împotriva primarului băimărean fără ca acesta să fie trimis în judecată.

În dosarul penal ce putrezește la DNA Cluj, primarului Cherecheș este acuzat că a preluat trustul de presă Emaramureș TV – format dintr-o televiziune și un site de știri – prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale.

Interesant este că trustului de presă Emaramureș îl critică inițial pe primarul Cherecheș însă după ce afaceristul băimarean Mihai Lung, patronul trustului a cedat acțiunile unui anume Cristian Span, că un miracol, primarul a început să fie laudat.

Pe lângă această isprava cu trustul de presă, Cherecheș este acuzat și de luare de mită din partea firmelor care au câștigat licitații la primărie. Una din companiile suspectate că i-ar fi dat mită primarului este societatea ConstruRom deţinută de un anume Marcel Zoicaş. Acesta este o cunoștință mai veche a primarului. Firma lui Zoicaş a lucrat pentru Cherecheş la operaţiunea de demolare a fabricii UTO VALCO, cumpărată de primar şi vândută apoi unor investitori spanioli.

Acesta tranzacţie, prin care Cherecheş a vândut terenul fabricii, apoi i-ar fi ajutat pe spanioli să obţină avize de construire, a fost investigată de DNA. El a scăpat însă de acuzaţii.După ce Cherecheş a ajuns primar, societatea prietenului său Zoicaş a început să semneze contracte cu administraţia locală, fie direct, fie în subantrepriză.
Societatea ConstruRom este implicată în aproape toate proiectele de lucrări demarate la Baia Mare: în proiectul de 120 milioane de euro de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, este subcontractant la şoseaua de centură a Băii Mari şi a primit contractul de gestiune şi întreţinere a drumurilor din oraş. Compania a mai încăsat circa patru milioane de euro pentru amenajerea parcului central și al parcului Mara din Baia Mare, dar și un mizilic de 700.000 de euro pentru pavarea unei străzi şi alte sute de mii de euro pentru reabilitarea unei fântâni arteziene.

Share