Cât mai durează până vor vota românii partide noi?

Share

Apariţia unor noi partide politice, eventual România Curată sau oricum i s-ar mai spune, aduce în prim-plan întrebarea: la ce bun? E bine că s-a schimbat legea română şi oricine poate să îşi mai ia doi prieteni şi să-şi facă un partid, dar nu e de ajuns.

Acum, oricine va apărea pe strapontină va spune: sunt reprezentantul societăţii civile, noii clase politice şi e clar că prin această amestecătură vor umbla nestingherite iudele actualului sistem politic, gata să îl cosmetizeze şi perpetueze.

Uite, de exemplu, aşa, la mână, pe repezeală: a apărut M10, transparent, despre care ştim tot, că e proiectul Monicăi Macovei ş.a.m.d.. Se putea să nu apară şi guraliva Alina Mungiu pe lista aceasta tot mai lungă de noi partide?

Este un fapt consacrat public că Alina Mungiu este o persoană publică având nişte probleme de caracter. Unii zic că foarte grave. De-a lungul timpului, a flexat politic spre toţi, probabil din oportunism.

Proiectul România Curată însuşi este unul în care a pornit cu mai mulţi activişti civici, care apoi, scârbiţi de crăcănarea politică a doamnei civicioase, au plecat de lângă aceasta.

A văzut că Băsescu nu o vrea, s-a întors contra lui. A fost apoi cu USL şi cu lovituroaica de stat de atunci, din 2012, lăudându-i pe Ponta şi gaşca lui de parcă erau dumnezei încarnaţi, apoi s-a întors pe dos, simţind ce vine. Oportunism.

Asta e Alina Mungiu. Credem că sunt şanse mari ca în spatele “Mungioaicei” să fie forţe politice, nu ştim care, ce se pregătesc de o recostumare de urgenţă, ca să rămână pe val.

Deci va fi, dacă va fi, ca electoratul să basculeze. Dar când va vota o “mungioaică” sau alta şi se va trezi cu aceleaşi iude în Parlament? Până când dă-i, şi luptă, că sistemul e clar ce face: manipulează opinia publică, infiltrează acoperiţi mai greu sau mai puţin greu de descoperit (ca Dîncu acesta, care nu ne place deloc, are o limbariţă, mamă-mamă, şi numai idei măreţe şi teoretice fertile şi futile) şi perpetuează corupţia şi impostura.

Să insistăm asupra acestui aspect puţin: când ar putea să aibă loc o basculare majoră a opţiunilor de vot?

Credem că aceasta e posibilă atunci când apare o masă critică electorală, care spune “ajunge, aşa nu se mai poate“. Bun, şi după aia începe diabolizarea, nu? Infiltrări, trădări, comasări, intoxicări, berbece de presiune felurite scoase în stradă pentru interese mizerabile, care când ar fi trebuit realmente să iasă n-au mişcat în front… lasă, că societatea asta civilă oboseşte repede şi până se mişcă din nou noi ne facem mendrele.

O mişcare din aceasta de răsturnare radicală a partidelor tradiţionale s-a petrecut în anii ’90, în Italia, când vechiul establishment politic (creştin-democraţii catolici şi comuniştii, ce guvernau alternativ de zeci de ani, plini de mafioţi şi corupţi ca câinele maidanez de căpuşe croncănitoare) s-a dus pe copcă şi au ieşit în faţă Forza Italia a lui Berlusconi şi Lega Nord a lui Gianfranco Fini. Fasciştii Alessandrei Musolini oricum erau acolo.

Acum ştim ce s-a ales de “noul establishment”: Lega Nord e extrema dreaptă antieuropeană alternativă la fasciştii clasicizaţi ai lui madam Musolini; Forţa Italia e proiectul politic al unui mafiot corupt obsedat sexual, care nu a devenit puşcăriaş numai pentru că e peste limita legală de vârstă.

Vom vedea când Dumnezeu se va petrece asta la noi şi ce nou maglavais toxic va ieşi din combinaţie. Am ajuns de mult (din timpul Pieţei Universităţii 1990) la concluzia amară că lucrurile oricum nu se petrec când vrei tu, pentru că te-ai prins cum stă treaba, ci când se formează, politologic vorbind, massa.

Când va fi asta? Nu am nici cea mai vagă idee. E ca la repetatele momente revoltătoare din ultimii ani, la care m-am întrebat când vor ieşi românii în stradă şi nici acum n-am aflat de ce au ieşit la Revolta Colectiv.

Share