Carles Puigdemont este dat de Spania în urmărire europeană

Share

Dacă-l vedeţi prin Bucureşti, pe undeva, pe Carles Puigdemont, să ştiţi că este dat în urmărire europeană. De ieri. Să anunţaţi poliţia imediat, omul e un pericol la adresa democraţiei. Plus că e marioneta lui Putin.

Puigdemont şi alţi lideri separatişti au şters-o în Belgia

Ciudat este că, în pofida faptului că a fost sprijinit de sistemul Putin să încerce zăpăcirea Spaniei, Moscova nu îl ajută acum. Logic ar fi fost să se ducă la o ambasadă a Rusiei şi să ceară azil politic. Ca Eric Snowden. De ce nu a făcut-o – încă nu ştim. Poate că vor să facă din el un martir

Carles Puigdemont, de mână cu alţi cinci foşti miniştri

Curtea Națională a Spaniei a emis vineri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit.. Aceeași instanță a emis mandate similare și pentru patru foști miniștri din guvernul regional catalan.

Toți cei cinci se află în Belgia. Foștii lor colegi de cabinet, cu excepția unuia singur eliberat pe o cauțiune de 50.000 de euro, au fost deja arestați preventiv în Spania.

Carles Puigdemont, în procesul separatiştilor catalani

Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri. Aceasta după ce ei nu au dat curs citației de a se prezenta joi în fața instanței din Madrid. Ei trebuiau să răspundă acuzațiilor legate de proclamarea independenței Cataloniei.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiștilor catalani este exclusiv o problemă a justiției. O purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de AFP, a declarat că “acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare, a căror independență o respectăm pe deplin”.

Annika Breidthardt a dat același răspuns și cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziția Comisiei Europene față de procedurile judiciare începute de autoritățile spaniole după referendumul privind independența față de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia.

Share