Livia Stanciu: Comisia specială s-a plasat în afara Constituţiei

Share

A fost publicată opinia separată redactată de Livia Stanciu, judecător CCR. Livia Stanciu afirmă că Comisia specială parlamentară s-a plasat în afara Constituţiei, chemând-o la audieri pe Kovesi.

CCR o forţează pe Kovesi să se prezinte la Parlament (motivaţie)

Au existat încălcări ale Constituției în ceea ce privește constituirea și funcționarea Comisiei speciale de anchetă privind alegerile din 2009. DIn contră, majoritatea judecătorilor CCR au constatat altceva.

Că Laura Codruţa Kovesi nu ar fi dat concret nici un răspuns la cele două întrebări formulate de comisia de anchetă. Şi Simona Maya Teodoroiu, şi Mircea Mirea, alţi doi judecători, au formulat opinii separate.

Livia Stanciu: Comisia specială nu se poate substitui unei anchete penale

Prin atribuțiile și procedurile urmate, Comisia specială de anchetă parlamentară s-a plasat în afara Constituției. Hotărârea de înființare a acesteia contravenind, prin conținutul său normativ, Legii fundamentale.

De asemenea, și normelor statului de drept consacrate prin Constituție. (…) Comisia specială de anchetă parlamentară nu se putea substitui activității ce se derulează în cadrul unei anchete penale efectuate de parchet.

Anchetă care a stabilit (…) că, din coroborarea probelor administrate, nu s-a decelat nici un element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal.

, afirmă Livia Stanciu.

Livia Stanciu: Kovesi poate fi audiată numai pe chestiuni de interes public cu care se confruntă DNA

Doamna Laura Codruța Kovesi nu putea fi invitată. (…) nici în virtutea calității pe care aceasta o deținuse în anul 2009. Dată la care a avut loc evenimentul investigat. Şi nici în virtutea calității de procuror șef al DNA.

Aceasta pentru că astfel de invitaţii trebuie să se circumscrie…

… lămuririi unor chestiuni de interes public, ce vizează problemele sistemice, cu care aceste instituții se confruntă.

Nu pentru lămurirea unor chestiuni legate de…

… suspiciuni referitoare la o eventuală implicare într-un proces electoral în desfășurare (…) Acest gen de verificări făcând obiectul doar a unei anchete penale a procurorului — ceea ce s-a și realizat în cauză de către parchet — și nu a unei anchete parlamentare.

Livia Stanciu: Soluţia corectă CCR – constatarea inexistenţei unui conflict

Livia Stanciu arată că comportamentul personal al conducătorului DNA, în relaţia “cu o altă autoritate publică”…

… nu poate antrena răspunderea/implicarea instituției într-un conflict juridic de natură constituțională.

Nu atât timp cât respectivul comportament nu vizează o situație juridică specială, conflictuală…

… a cărei naștere să rezide în mod direct în textul Constituției. Apreciez (…) că soluția corectă era constatarea inexistenței unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament (…) și Ministerul Public — Direcția Națională Anticorupție.

, spune judecătorul constituţional.

Share