home EVENIMENT, POLITICA Caramitru propune la parlamentare referendum pe pensiile speciale şi CCR

Caramitru propune la parlamentare referendum pe pensiile speciale şi CCR

Share

Andrei Caramitru propune organizarea unui referendum în aceeaşi zi în care au loc alegerile parlamentare, prin care să fie schimbate modalităţile de alegere a judecătorilor CCR şi a Avocatului Poporului.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Caramitru spune că acest referendum poate fi momentul zero pentru schimbarea reală a României.

„Alegerile parlamentare şi reforma fundamentală a Constituţiei şi a statului în următorii 4 ani sunt esenţiale. Mai ales în contextul actual geopolitic. Acum se va decide dacă chiar rămânem ancoraţi în occident sau devenim un stat vasal al Rusiei şi Chinei, dictatorial (aşa cum e deja Ungaria).

Pentru asta participarea la alegeri va fi esenţială. Dar oamenii sunt obosiţi, frustraţi de criză covid şi de criză economică. E un risc imens. Ce trebuie făcut?

Trebuie făcut un referendum în paralel cu alegerile. Ca lumea să aibă o miză mai mare decât de a pune ştampila pe un PNL încă nu total reformat sau pe un USRPLUS dezamăgitor.

Referendumul ar trebui să aibă următoarele întrebări esenţiale:

* Reforma CCR: membri nu pot fi decât judecători cu 15 ani experienţă, fără nici o afliliere politică în trecut. Propuşi şi votaţi de toţi magistraţii şi procurorii (1 om un vot). Deciziile CCR nu pot fi contrare tratatelor şi deciziilor curţilor europene şi sunt anulate în caz de decizie contrară la nivel European
* Reforma avocatului poporului: va fi ales de popor, prin vot direct, în timpul scrutinului prezidenţial. Candidaţii au acelaşi condiţii ca şi judecătorii CCR (experienţa plus apolitici)
* Pensii speciale şi de serviciu: angajaţii la stat nu pot cumula pensia şi salariul. Pensia netă (din toate sursele) nu poate depăşi 70% din salariul mediu net (fără bonusuri) încasat în ultimii 5 ani. Militarii pot ieşi la pensie începând cu 55 ani, ceilalţi la 65 de ani
* Mandat către parlament pentru reforma constituţionala pentru a implementa schimbările cerute.

Partidele se vor poziţiona în timpul campaniei pro sau contra întrebărilor. Şi uite aşa dăm un mandat clar şi lumea va ieşi masiv la vot. Şi PNL şi USR/PLUS (eventual şi PMP) vor avea o şansă să aibă 60%+ din parlament şi să schimbăm lucurile în bine”, a scris Caramitru.

CCR şi Avocatul Poporului au stârnit noi valuri de indignare publică, în urma unor acţiuni recente, cea cu impactul cel mai mare fiind anularea amenzilor date în perioada stării de urgenţă.

Share