home ECONOMIE CADOU DE REVELION: Ioan Niculae inchide doua combinate chimice

CADOU DE REVELION: Ioan Niculae inchide doua combinate chimice

Share

Ceea ce trebuia sa se intample (si am anuntat inca din anul 2005 ca este inevitabil), anume inchiderea combinatelor de ingrasaminte chimice, se petrece acum.

Un comunicat de presa InterAgro anunta exact acest lucru. Era de asteptat, pentru ca Ioan Niculae nu a fost, dupa parerea mea, interesat sa investeasca judicios, in perspectiva, ci a dorit numai sa faca profit repede. Si cat mai mare.

FOTO: Recolta – Ioan Niculae negociaza achizitia Doljchim

Ultimele incercari ale magnatului ingrasamintelor chimice dateaza de anul trecut, cand a incercat probabil sa-si pastreze marja de profit, continuand sa externalizeze costurile gazelor.

Omul avea pretentia sa primeasca gaze ieftine, de parca pe el ar fi scris Marco International si ar fi fabricat un produs de excelenta. Marco face aluminiu si, pentru procesele sale de productie, are nevoie de curent de inalta tensiune, conform unor cerinte tehnologice cu totul exceptionale, fara de care nu poate exista.

La InterAgro problemele sunt insa de cu totul alta natura si nu se rezolva nici cu putini bani, nici in cativa ani ci in zeci de ani. Terenurile imense pe care sunt construite toate platformele acestea chimice sunt contaminate cu substante chimice care nu ies din sol decat prin niste procedee sofisticate, care dureaza multi ani si costa multi bani.

Fiecare dintre unitatile industriale din Romania (inclusiv combinatele lui Niculae), au fise individuale de conformare la normele de mediu europene. Conform acestora, au stabilite sumele (uriase) pe care trebuie sa le investeasca anual, cu exactitate, in anumite procese de ecologizare foarte pretentioase.

Si presupun, din partea investitorului, rabdare. Pe care Niculae nu o are. Declaratiile sale publice demonstreaza cu prisosinta acest lucru. Cand am vazut ce face in toamna (sa nu ziceti ca nu v-am spus! Guvernul este de vina pentru ce voi fi nevoit sa fac!), am stiu ce urmeaza sa se intample in scurt timp.

Unul dintre procedeele de ecologizare necesita, de exemplu, pentru scoaterea din pamant a nitratilor si nitritilor, cultivarea unor anumite plante, care se hranesc cu aceste substante chimice. Vi-l imaginati pe domnul Ioan Niculae stand culcat pe-o coasta si cantand din flaut plantutelor fragede, ca sa creasca mari si frumoase si sa faca brazdele de branita, peste un deceniu, manoase? Eu nu.

Ca sa nu mai spunem ca este putin cam greu de crezut ca peste 12 ani, dupa o asemenea pierdere de timp, combinata cu o investitie ce va ridica pretul terenului, Niculae va gasi cumparatori pentru aceste platforme industriale vaste.

Ce va fi la Fagaras ori in orasul Victoria sau poate (vom vedea in viitor) la Turnu Magurele? Nimic. Nimeni nu este interesat de aceste pamanturi infectate cu substante chimice.

Poate doar daca vin americanii, sa faca antrenamente tehnico-tactice militare, cu situatii de lupta bazate pe atacuri cu arme chimice. Saaaaalt inaiiiiinte!

Citeşte şi
Liviu Dragnea continuă să fie cetăţean de onoare al oraşului Turnu Măgurele

Chiar dacă grupul consilierilor locali liberali din Turnu Măgurele şi-au dorit, Liviu Dragnea rămâne cetăţean Read more

Dinamo se vinde! Unde credeţi? Tot la Teleorman, fratele meu!

Patronul clubului Dinamo Bucureşti, Ionuţ Negoiţă, şi-a plătit subit datoria pe care o avea la Read more

Voinţa Saelele a lu’ Dragnea şi FCM Alexandria încolţesc Petrolul

Voinţa Saelele, echipa din comuna natală a lui Liviu Dragnea, este în coasta Petrolului Ploieşti, Read more

Voinţa Turnu Măgurele ar fi noul Viitorul Scorniceşti al României

Voinţa Turnu Măgurele, o echipă submediocră din Teleorman, se pregăteşte să crească mare. În spatele Read more

Revista presei. Umbra Kremlinului asupra Chisinaului

~turul doi la Chisinau~Boc viseaza la voievodate~Basescu, expert judiciar~cat valoreaza terenurile din Centrul Vechi~surprize-surprize la Read more

Revista presei. Hayssam, la munca silnica in Siria

~Iliescu le ordona securistilor la Iasi~la Deveselu, sistem antiracheta unic in lume~Facebook pentru IMM-uri lansat Read more

Coşmarurile lui Isărescu

În aprilie, România a consemnat cea mai mare creştere anuală a preţurilor din ultimii aproape Read more

Isărescu contra Isărescu

La aproape un an de la creşterea TVA-ului, guvernatorului Mugur Isărescu i s-au încrâncenat gândurile, Read more

Revista presei. Chapeau bas, SRI!

~Franta vrea sa ne trimita tiganii si sa puna politisti europeni pe granita~gigantii pokerului online, Read more

BM: Preţurile alimentelor alimentează inflaţia în ţările sărace

Preţurile mondiale ale alimentelor sunt aproape de nivelul maxim atins în 2008 şi alimentează inflaţia Read more

Share