home ECONOMIE Cabinetul Tudose se va împrumta în 2018 ca să finanţeze deficitul

Cabinetul Tudose se va împrumta în 2018 ca să finanţeze deficitul

Share

Cabinetul Tudose vrea să împrumute în anul 2018 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă. De asemenea, 4,5 – 5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale. Aceasta pentru a susţine deficitul bugetar şi datoria de refinanţat.

PSD trebuie să recunoască minciunile electorale de anul trecut

Jocul acum se mută, previzibil, pe rostogolirea datoriilor făcute pentru finanţarea salariilor şi pensiilor nesustenabile. Era singura soluţie pe care mai mulţi eperţi au prevestit-o pentru anul viitor. România va intra astfel în rândul statelor ce vor rostogoli, prin împrumuturi succesive, datorii tot mai mari.

Scopul politic, amânarea crizei bugetare

Scopul politic este amânarea scadenţei crizei bugetare previzibile. Micşorarea acesteia poate fi realizată numai prin finanţarea de la buget a investiţiilor, care să aducă noi venituri suplimentare la buget. Nu există semne care să deonstreze că PSD-ALDE are ştiinţa să facă acest lucru.

Este evident că totalul sumelor împrumtate anul acesta va fi mai mare decât cel de anul trecut, Fără auteritate bugetară şi in vestiţii publice, totalul sumelor împrumutate anul viitor va fi mai mare decât cel de anul acesta şi aşa mai departe.

Până când se va ajunge la default, îincapacitate de plăţi.

Cabinetul Tudose îndatorează progresiv România

Finanţele intenţionează să împrumute anul viitor circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe pieţele externe,. Împrumutul va fi cu peste 60% peste nivelul atras în anul 2017. Din băncile din România vrea să se finanţeze cu 48 – 50 e miliarde de lei.

Nivelul este similar cu cel propus pentru anul în curs, arată Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru anul 2018. România are nevoie anul viitor de o finanţare brută, la nivel guvernamental, de circa 74 de miliarde de lei.

Cabinetul Tudose ştie perfect că are o problemă: deficitul bugetar

Banii sunt necesari pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat, de 2,97% din PIB. Aceştia reprezintă aproximativ 27 de miliarde de lei.

Lor li se adaugă şi datoria publică de refinanţat, care se ridică la 47 de miliarde de lei. Ministerul Finanţelor îşi propune să finanţeze deficitul bugetar în proporţie de 75% de pe piaţa internă. Restul va fi atras de pe pieţele internaţionale.

Volumul de titluri de stat emise anul viitor se va ridica la 48 – 50 de miliarde de lei, Finanţele planifică o structură a maturităţilor de 30% pe termen scurt şi de 70% pe termen mediu şi lung.

Cabinetul Tudose mizează pe împrumuturi de la populaţie, prin titluri de stat

Din totalul emisiunilor destinate pieţei interne, circa 4 miliarde de lei vor fi atrase prin programul Tezaur. Ponderea este de aproximativ 8%. În cadrul programului vor fi emise titluri de stat pentru populaţie, cu maturităţi cuprinse între un an şi 10 ani.

Pentru primul trimestru din anul 2018, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute între 12 şi 14 miliarde de lei de la băncile locale, prin emisiuni de titluri de stat.

Finanţele ar putea lua în calcul şi emiterea unor titluri de stat denominate în euro destinate pieţei interne. Acestea pot fi redeschise periodic, având în vedere cererea importantă pe acest segment din partea investitorilor locali.

Citeşte şi
De unde și cum să faci rost de bani rapid. Există mai multe soluții pentru
Românii sunt cetăţeni ai superstatului UE, deci pot face un credit oriunde pe teritoriul Uniunii,
~Basescu: imprumutand pentru salarii-pensii dam faliment~Udrea anunta schimbari in Guvern~exista viata dincolo de corporatie~Roubini: 50%
RCS & RDS a cerut băncilor mari 150 - 200 de milioane de dolari, finanţare
~Petcu, poreclit "imprumut fictiv"~WikiLeaks sau spune-mi daca esti si tu cu rusii~Ponta + Crin =
~vamesi curati ca lacrima~unde pui degetul~Oltchim spre privatizare~riscul unui cutremur in Romania~petrolul se scumpeste, atacat
Daca ne va reusi figura, vom arata lumii afacerilor ca adolescentul cu acnee s-a maturizat
România a renunţat la ultima tranşă din acordul cu FMI într-o încercare teleghidată de a
Jean-Marie Doré s-a aflat la un pas de a fi asasinat, s-a declarat prieten al
Maşinăria de propagandă politico-mediatică a tripletei mogulice Vîntu-Voiculescu-Patriciu a lansat o nouă campanie de instigare
Share