Cabinetul Boc. Ministri desemnati. Dileme. Nelamuriri

Share

Conform BadPolitics, lista completa a ministrilor noului Cabinet Boc ar putea fi cea de mai jos. Dintre acesti ministri, cei care sunt membri PD-L deja au fost numiti public de catre Gheorghe Flutur. Ceilalti sunt pe surse. Nervi si tensiuni insotesc negocierile pentru formarea actualului cabinet. Voi face o scurta caracterizare de cate un paragraf pentru fiecare.

citeste si:
Videanu, Berceanu, Blaga si Seitan sunt printre cei mai bogati ministri (Romania Libera)
Gheorghe Flutur a anuntat lista ministrilor PDL: Blaga la Interne, Croitoru la Educatie, Seitan la Munca (HotNews)

Vicepremier: Marko Bela, UDMR

Evident, nu va face nimic, asa cum il stim din cabinetele prin care s-a mai plimbat. Ma enerveaza, pentru ca spune Besescu, dar aceasta are mai putina importanta. La capitolul “UDMR la guvernare”, am de facut cateva observatii:

1. UDMR este formatiunea politica oportunista care intra la guvernare cu oricine, pentru a-si atinge scopurile.

2. Principalul scop este autonomia maghiarilor, ceea ce se vede foarte clar in declaratia liderului Uniunii.

3. PD-L a avut de ales intre a provoca alegeri anticipate si astfel a arunca tara in haos, in plina criza, si a duce o lupta acerba intra-guvern, pentru a le satisface maghiarilor cat mai putine dintre doleantele autonomiste cu putinta.

Practic, PD-L a negociat cu spatele la zid, iar negocierile au fost extrem de dure, asa cum spune Marko, altfel, simplu:  nu trecea cabinetul prin Parlament. Si asa ne aflam la limita, iar daca totusi un cabinet minoritar ar fi trecut, el nu ar fi avut forta sa guverneze tara in plina criza.

Ministrul Administratiei si Internelor: Vasile Blaga, PDL

Va fi unul dintre cei mai buni ministri. Si-a demonstrat cu brio competenta si determinarea. Nu am nici un fel de indoiala ca va ramane acelasi buldog de la “ministerul-jandarm”.

Ministrul Economiei si Comertului: Adriean Videanu, PDL

Exista voci care il contesta, iar fluxul anti-Videanu isi are originea in PSD. Sincer, nu am urmarit cu destula atentie activitatea Ministerului Economiei in ultimul an, pentru ca am avut alte probleme. Nu vad de ce nu ar fi un ministru bun.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii: Radu Berceanu, PDL

La fel ca si in cazul lui Videanu, se spun multe prostii despre Berceanu, iar originea lor este in PSD si think-tank-urile mass-media apartinatoare de Vantu si Voiculescu.

Totusi, asteptam anul acesta investitii mult mai mari in infrastructura. La inceputul anului, ni s-a spus ca acesta este modul in care se ocupa forta de munca disponibilizata in an de criza. Sincer: nu am vazut o mobilizarea spectaculoasa din acest punct de vedere.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului: Elena Udrea, PDLelena-udrea-1 p

Raman valabile cele pe care le-am scris aici despre Elena Udrea. Vom vedea daca nu cumva este o palarie prea mare pentru ea. Dezvoltarea Regionala este un portofoliu complicat.

Sunt convins ca anul viitor adversarii politici ai lui Basescu vor scormoni in cautarea de licitatii trucate de Udrea pentru clientii PD-L.

Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National: Hunor Kelemen, UDMR

Aceasta nominalizare ar putea sa fie o mare greseala, asa cum s-ar putea sa avem noi simple impresii. Totusi, dincolo de chestiunea maghiara: ce treaba are un profesor de filosofie, medic veterinar, cu gestionarea chestiunilor culturale intr-un stat?

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale: Mihai Seitan, PDL

Este unul dintre meseriasii bugetarii si organizarii acestui domeniu. Cred ca va fi unul dintre cei mai buni ministri. Are, printre altele, dincolo de necazurile cu pensiile si cu protectia sociala intr-un an de mare criza, misiunea sa se ocupe de lansarea pilonului II de asigurari de sanatate.

Initial, Traian Basescu ii intrebase pe liderii PSD daca il lasa pe Marian Sarbu, marcant membru PSD, sa preia portofoliul acesta.

citeste si:
Nina Iliescu despre Sârbu: „Ce l-o fi apucat pe copilul ăsta?” (EvZ)

Ministrul Agriculturii: Orest Onofrei, PDL

Onofrei este doctor in stiinte veterinare, a absolvit si cursurile Facultatii de Inginerie si Management agro-turistic, are master in administratie publica, a absolvit cursurile Institutului National de Administratie si pe cele ale Colegiului National de Informatii. Ar putea fi un bun ministru. Venit din Suceava, pare a fi omul lui Gheorghe Flutur.

citeste si:
Orest Onofrei intentioneaza sa renunte la functia de ministru al Agriculturii, dupa ce presa a scris ca a fost implicat intr-un accident rutier soldat cu moartea unui copil (HotNews)
Producatorii agricoli resping nominalizarea lui Onofrei ca ministru al Agriculturii (Romania Libera)

Ministrul Sanatatii: Cseke Attila, UDMR

Nu-mi spune nimic acest nume, in afara de faptul ca stiu ca este senator UDMR de Bihor. Vom vedea ce va face.

Ministrul Educatiei: Catalin Croitoru, PDL

Fost lider sindical al Federatiei Nationale a Educatiei. Este avantajat de faptul ca are o indelungata practica in domeniu si relatii bune cu liderii sindicali, care sigur se vor manifesta foarte zgomotos anul viitor.

Are dezavantajul ca nu este nici Miclea, nici Funeriu, dar trebuie sa puna in fapta ce au proiectat acestia. Probabil si cu concursul sau.

Ministrul Mediului: Korodi Attila, UDMR

Aversiunea mea fata de Korodi vine din timpurile in care detinea portofoliul Mediului si sustinea taxa auto, o tampenie care ne-a facut mult rau.

In rest, stiu ca este un maghiar foarte incapatanat si sistematic, care s-ar putea sa faca lucruri bune.

Ministrul Comunicatiilor: Gabriel Sandu, PDL

Nu imi spune nimic si, ca ministru, nu s-a remarcat prin nimic.

Ministrul Finantelor: Sebastian Vladescu, independent

Daca va fi ministru, are calitatea ca este un tip extraordinar de incapatanat. Ministerul-contabil are nevoie de un astfel de individ acum, chiar daca si el a fost un sustinator al taxei auto. Dar aceasta nu mai conteaza acum.

Ministrul Apararii: Gabriel Oprea, independent

Este unul dintre oamenii-problema din Executiv, iar aici PSD+Realitatea TV+ Antena 3 au dreptate: Oprea este un om care, dupa parerea mea, va genera probleme serioase in viitorul executiv.

Ministrul Justitiei: Catalin Predoiu, independent

In afara de faptul ca a promovat un Cod Civil samavolnic, nu pot sa-i reprosez ceva si nici nu am o apetenta deosebita pentru acest domeniu, ca sa pot sa emit judecati de valoare. Nu am pretentia ca ma pricep la toate.

Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Aurescu, independent

Cred ca va fi un foarte bun sef al Diplomatiei Romane.

citeste si:
Posibila nominalizare a lui Theodor Baconschi la MAE – surse (Romania Libera)
Update: Teodor Baconschi confirma ca a fost propus ministru de Externe (HotNews)

Share