Bulgaria expulzează 70 de diplomaţi ruşi

Share

Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși care au lucrat împotriva intereselor Bulgariei, a declarat premierul Kiril Petkov, în fața jurnaliștilor.

Cabinetul pro-europeanului Kiril Petkov a fost demis, printr-o moțiune de cenzură. El a acuzat atunci mafia și Rusia că se află în spatele moțiunii.

„Serviciile noastre (de securitate) i-au identificat ca fiind persoane legate în mare măsură de serviciile lor de informații, care au lucrat împotriva intereselor țării noastre”, a declarat Petkov, despre diplomaţii ruşi expulzaţi, conform AK24.

„Vreau să felicit serviciile bulgare și Ministerul de Externe pentru că și-au făcut treaba. Vreau să le spun tuturor țărilor străine, nu doar Rusiei, că toți cei care lucrează împotriva intereselor Bulgariei – Bulgaria are servicii care lucrează pentru interesele sale”, a mai spus el.

Petkov a precizat că cei expulzați sunt toți angajații Ambasadei Ruse la Sofia. El a spus că rolul lor diplomatic era o acoperire. Aceștia au desfășurat activități ecaracteristice pentru pozițiile lor oficiale.

„Această nu este în niciun caz o agresiune împotriva poporului rus – doar atunci când guvernele străine încearcă să intervină în afacerile interne ale Bulgariei, avem instituții clare care vor contracara. Duminică ne așteptăm ca un avion plin cu 70 de locuri să se întoarcă la Moscova”, a declarat Petkov.

Rușilor li s-a dat termen până la 3 iulie, pentru a părăși Bulgaria. Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, a confirmat ministerul.

Această este cea mai recentă, dar și cea mai mare expulzare de către Bulgaria, a diplomaților ruși din ultimii ani.

Pe 2 aprilie, Bulgaria l-a expulzat pe primul secretar al Ambasadei Ruse din Sofia, spunând că acesta a comis acte de spionaj.

Bulgaria a expulzat o serie de angajați ai Ambasadei Ruse, în anii 2019, 2020 și 2021, toți în legătură cu acte de spionaj. Rusia a ripostat, cu alte expulzări de diplomați bulgari.

Kiril Petkov a declarat anterior că numărul rușilor aflați la ambasada este disproporționat, fiind de ordinul sutelor, în comparație cu personalul cu două cifre de la Ambasada Bulgariei de la Moscova.

Share