Berlinul ar vrea ca Jean Claude Juncker să demisioneze

Share

Berlinul pune presiune pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să-şi dea demisia, conform publicaţiei britanice The Sunday Times.

Sunday Times a aflat că un înalt oficial german este nemulţumit de felul cum a reacţionat Juncker la anunţata ieşire a Marii Britanii din UE Angela Merkel nu este mulţumită nici de felul în care acesta se ocupă de negocierile pentru exitul Londrei.

Un ministru german citat de ziar a spus că presiunea car se va pune pe Juncker va deveni tot mai mare “şi cancelarul Merkel va trebuie eventual să se ocupe de continuarea acesteia anul viitor“.

Juncker a acţionat contra interesului nostru comun şi reacţia lui la referendumul britanic ne-a făcut foarte mult rău”, a spus interlocutorul, al cărui nume rămâne necunoscut.

Tensiunile sunt orientate parţial asupra chestiunii personajului care va conduce negocierile cu UK, atunci când aceasta îşi va declara formal ieşirea din Uniune, activând art. 50 din Tratatul UE.

Şi statele membre UE, şi Comisiai Europeană încearcă să controleze aceste negocieri. Juncker a încercat să îşi numească consilierul său, pe Martin Selmayr, ca negociator şef, dar acesta a fost exclus, atunci când Consiliul UE a creat un organism care să se ocupe de Brexit, sub conducerea diplomatului belgian Didier Seeuws.

Se spune că numirea blegianului l-ar fi enervat pe Selmayr, în timp ce o sursă din Comisie a spus EU Observer că Consiliul UE se strădiueşte să preia rolul de conducător în chestiune, încercând să ia faţa Comisiei Europene.

Juncker se străduieşte de asemenea să facă astfel încât Marea Britanie să iasă cât mai repede din UE, în timp ce Angela Merkel şi unele state UE vor o abordare mai cumpănită.

notă: Starea Presei a constatat, căutând o poză a lui Jean Claude Juncker, că, atunci când dai pe Google Images “Jean Claude”, primele trei rezultate au autocompletarea Jean Clazde Van Damme, urmează un Jean Claude Juncker, apoi o infinitate consolidată de Jean Claude Van Damme.

Share