Beneficiile metodei Montessori pentru copilul tău

Share

Beneficiile metodei Montessori pentru copilul tău

Educația copiilor este foarte importantă, iar de cele mai multe ori, aceasta poate avea mai multe forme. Cu siguranță ai auzit și tu spunându-se despre copii că în primii ani de viață, aceștia sunt ca un burete și absorb informația cu rapiditate. Pornind de la această idee, conceptul Montessori pune învățarea într-o altă sferă, astfel încât tot mai mulți părinți tind să aleagă metoda, deja celebră în întreaga lume.

Despre metoda Montessori vom vorbi și noi astăzi și vei afla din acest articol ce este și care sunt beneficiile pe care le aduce în educația micuților tăi.

Ce reprezintă metoda Montessori?

Montessori este o modalitate de educare a copiilor bazată pe independența relativă controlată a acestora. Practic, deși copii se află în preajma unui adult, acesta va servi drept îndrumător, și nu un etalon care să proiecteze conceptele cognitive prin ochii lui.

Altfel spus, părintele, educatorul sau orice altă persoană adultă nu obligă un copil să facă o anumită activitate, ci îl va încuraja să aleagă și să urmeze curiozitățile exact așa cum a definit Maria Montessori această metodă.

Maria Montessori a fost promotoarea și inventatoarea acestei metode de educare a copiilor. Ea a fost un pedagog Italian, cu studii în medicină, care pentru o bună perioadă a vieții sale s-a ocupat de copiii cu anumite deficiențe mentale. Cu ajutorul metodelor sale de învățare, a observat o dezvoltare cognitivă mai rapidă. Având această bază, Maria Montessori a inventat un nou mod de educare, care a devenit cunoscut și apreciat în întreaga lume.

Beneficiile oferite de metoda Montessori

Metoda Montessori aduce o mulțime de beneficii asupra educației și dezvoltării copiilor, iar principalele sunt:

  • Încurajează socializarea și comunicarea – copiii interacționează lucrând împreună, împărțind materialele de lucru și colaborând. Prin natura mediului, cei mici învață să se respecte, să se ajute și să creeze o comunitate într-o clasă Montessori;
  • Dezvoltă creativitatea – pe parcursul zilei, copilul este lăsat să își aleagă activitățile și să lucreze în ritmul propriu cu ele. Astfel, aceștia participă la tot felul de activități pentru că sunt atrași de plăcerea de a lucra, și nu de rezultate. În acest fel, creativitatea se dezvoltă în mod natural;
  • Dezvoltarea sistemului individualizat – Învățarea are loc în ritmul propriu al copilului și se pune accent pe abilitățile specifice ale fiecărui copil. Sistemul încurajează copilul să încerce cât mai multe lucruri, fără să se simtă obligat sau să formeze o aversiune față de anumite subiecte, proces care accelerează învățarea.

Metoda Montessori se aplică încă din primele zile de viață. Acasă, camera copilului trebuie să fie aranjată după anumite caracteristici, iar jucăriile au un rol foarte important. Pe piață există jucării Montessori pentru toate vârstele, chiar și jucării pentru copii de 6 ani, care să-i atragă în acest concept.

Share