Belgia – Ishtar – O julisi na jalini

Share

Intr-adevar, este ciudatica rau de tot piesa aceasta, sunt de acord cu cineva care a postat acum mai multe zile un comentariu de genul: “N-am inteles nimic din piesa asta, dar vad ca ei se bucura si bravo lor”.

Cu tot respectul, lucrurile nu sunt atat de simple. In primul rand, cand intram in chestiuni legate de Ishtar, lucrurile se complica mult. Ishtar, Isis, Astarte, Afrodita, Venus – sunt nume primite de aceeasi zeita a dragostei in diferite pantheoane ale diferitelor popoare antice. Cine face o trupa care canta o astfel de muzica si alege o astfel de titulatura pentru formatie e artist si intelectual.

Da, piesa aceasta nu are absolut nici o legatura cu Eurovision si probabil ca va fi in coada, pentru ca domina altfel de gusturi. Dar aceasta este o muzica interesanta, foarte bine pusa la punct si extrem de bine armonizata pe voci, atentie, pe voci, insotite doar de o armonie discreta pe chitara rece, plus un clarinet care da numai cateva pete de culoare.

“O julisi na jalini” suna ciudat pentru belgieni. Eu cred ca sunt rusi din Belgia, daca gresesc, va rog sa-mi spuneti. E dragut cum apar unii, prin Belgia cea rupta-ntre valoni si flamanzi, care totusi n-au nici o apasare sa trimita le Eurovision niste straini. Cam cum ar fi fost daca am fi trimis noi niste suedezi.

Privind asa lucrurile (ma refer la partea muzicala, nu la soparla cu niscaiva suedezi), mie mi se pare o mica floricica muzicala simpatica, inspirata din folclorul rusesc si trecuta prin clondirele unor tipi care stiu destula muzichie, si imi place.

Share