Belarus. Dictatorul Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu Revoluţia Albă

Share

În Belarus, se întâmplă ce era aproape imposibil de imaginat. Revoluţia Albă – pentru că aşa i se spune, cu toate că amploarea manifestărilor este mai mică decât în Ucraina, acum şapte ani.

Numeroase lanţuri umane s-au format joi în capitala Belarusului pentru a denunţa reprimarea violentă a protestelor care au urmat după realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP, conform Agerpres.

Mulţimile, cu flori sau baloane albe în mâini, susţinute de claxoanele automobilelor, s-au adunat în lanţuri lungi de zeci sau sute de persoane de-a lungul arterelor sau în jurul staţiilor de metrou.

Orchestra Filarmonică din Minsk este în stradă, unde susţine concerte de protest. Soţiile bărbaţilor (mii la număr) arestaţi de regimul lui Aleksandr Lukaşenko sunt în stradă, îmbrăcate şi ele în alb. Iar dintr-o închisoare din Minsk se aud urletele celor torturaţi de regim.

În total, mii de persoane s-au alăturat acestui tip de acţiune la Minsk, în contextul în care pe reţelele sociale se înmulţesc imaginile cu adunări similare în întreaga ţară. În unele uzine au avut loc opriri ale lucrului.

În centrul istoric al Minskului, pe strada Nemiga, s-au adunat 100 de persoane, numeroase dintre ele femei îmbrăcate în alb, care ţin în mâini flori, inimi sau pancarte.

“Ieri am văzut femei în alb. Şi am înţeles că vreau să fac asta. Noi suntem împotriva violenţei, a exploziilor, suntem pentru alegeri cinstite”, a explicat Nastia, de 26 de ani, artistă în domeniul digital.

Elena, o educatoare de 41 de ani, susţine că protestează pentru ca “să înceteze torturile în închisoare, pentru ca toţi deţinuţii să fie eliberaţi”, după arestarea a circa 6.700 de persoane de duminică, când au început manifestaţiile împotriva realegerii lui Aleksandr Lukaşenko.

În alte locuri ale capitalei, lanţurile umane s-au transformat în marşuri. Această formă de mobilizare, lansată miercuri de zeci de femei îmbrăcate în alb, nu a atras până acum reprimarea violentă care a vizat manifestaţiile nocturne.

La acestea, au putut fi văzute metode de represiune cunoscute din timpul EuroMaidanului ucrainean, ori din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei.

Share