Basescu tinteste al treilea mandat la Cotroceni?

Share

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, făcută luni seară, la postul naţional de televiziune, privind posibila intenţie a sa de a-şi scurta mandatul de la Cotroceni, poate ascunde intenţia acestuia de a mai candida pentru a treia oară la Preşedinţia României.

foto: jurnalulzilei

Mai mulţi jurişti au confirmat, pentru ziarul “Puterea”, că acest lucru ar putea fi constituţional posibil, în timp ce alţii susţin că aşa ceva nu se poate. Constituţia României are însă o serie de prevederi cel puţin permisive din acest punct de vedere.

Nu în ultimul rând, un al treilea mandat de preşedinte al statului are un precedent validat de Curtea Constituţională în ceea ce priveşte alegerea lui Ion Iliescu în anul 2000.

Constituţia poate fi interpretată în sprijinul unei a treia candidaturi a lui Traian Băsescu la Preşedinţia României, dar asta numai în condiţiile în care Traian Băsescu nu îşi va duce la îndeplinire actualul mandat de cinci ani.

Demisia înaintea alegerii unui nou preşedinte face ca actualul mandat al lui Traian Băsescu să fie unul incomplet şi, prin urmare, să nu fie cuantificat ca un al doilea mandat.

Cum posibilitatea este evidentă, singura autoritate care se poate pronunţa cu privire la constituţionalitatea depunerii unei a treia candidaturi a lui Traian Băsescu pentru Preşedinţia României este Curtea Constituţională.

Nici măcar prevederile articolului 10 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României nu pot, teoretic, să stea în calea acestui demers, deoarece o lege poate fi oricând modificată în situaţia în care Curtea Constituţională îi va da undă verde lui Traian Băsescu pentru a mai candida încă o dată.

Articolul în cauză prevede, în prezent, că “nu pot candida (la Preşedinţia României – n.red) persoanele care, la data depunerii candidaturilor, au fost alese de două ori ca preşedinte al României”.

Această prevedere poate fi însă modificată printr-o Ordonanţă de Urgenţă sau hotărâre de Guvern, dacă este necesar.

Bogdan Diaconu (PC): Băsescu încearcă să păcălească însăşi Constituţia

“Traian Băsescu pune în practică modelul brevetat de Ion Iliescu, în 1996, când a candidat din nou la Preşedinţie invocând că mandatul său din 1990-1992 a fost incomplet, astfel încât nutreşte speranţa de a ajunge, pentru a treia oară consecutiv, la Cotroceni”

, afirmă vicepreşedintele conservator Bogdan Diaconu, pentru Inpolitics. “Demisia în 2012 de la Cotroceni se bazează pe planul ascuns al preşedintelui Traian Băsescu de a candida a treia oară pentru Cotroceni, invocând faptul că a avut un mandat incomplet.

Băsescu se va prevala în acest sens de cazul lui Ion Iliescu, pentru care Curtea Constituţională a dat un aviz pozitiv la alegerile din 1996, motivând că mandatul din perioada 1990-1992 a fost incomplet şi nu se ia în calcul, socotindu-se doar mandatul 1992-1996.

În consecinţă, în 1996, Iliescu a candidat, potrivit Curţii Constituţionale, doar a doua oară la Preşedinţie, deşi îndeplinise de două ori funcţia de preşedinte.

De altfel, în 2000, Ion Iliescu a devenit preşedinte de drept, iar problema mandatului din 1990-1992 nici nu s-a mai pus. Cu un asemenea precedent, Traian Băsescu va obţine uşor un aviz al Curţii Constituţionale pe care, de altfel, o şi controlează. Scenariul e motivat de faptul că PDL nu are pregătit un candidat pentru prezidenţiale.

“Toată lumea crede că Băsescu se pregăteşte să devină premier în fruntea PDL, dar el, de fapt, încearcă să păcălească însăşi Constituţia şi să devină preşedintele ţării a treia oară”

, susţine Bogdan Diaconu… citeste tot in ziarul Puterea

Articolul pe care l-am preluat din Puterea este datat… 15 martie 2011. Acest lucru spune multe: Basescu isi declarase de mai mult timp intentia de a-si scurta ACEST mandat, deci se gandise de si mai mult timp la aceasta posibilitate.

Consecvent cu sine insusi, Basescu arata acum anume in ce fel si care este miza politica imediata: un troc politic. Omul care a lansat mult-vehiculata in acest moment teorie a trocului (scapati de mine mai repede cu doi ani, da’ scurtam in general mandatul presedintelui) este fostul sau consilier, Sebastian Lazaroiu.

Partea de interpretare, privind posibilul sau al treilea mandat de presedinte, ramane deocamdata la latitudinea comentatorilor.

Share