Băsescu se pregăteşte să denunţe pactul de coabitare

Share

Falia se adânceşte între preşedintele Traian Băsescu şi nucleul dur antireformist din USL.

Semnalul a fost dat de imixtiunea politicului în Justiţie, prin demiterea lui Lucian Papici de la DNA de către procurorul general Tiberiu Niţu, fost coleg de facultate şi prieten cu Victor Ponta, numit pe criterii politice de către acesta în fruntea magistraţilor români.

El are în cariera sa scurtă de procuror general un NUP dat lui Adrian Năstase în dosarul deţinerii ilegale de muniţie şi unul în dosarul plagiatului premierului Ponta. Ambele date la puţin timp după ce a fost numit în funcţie.

După demiterea lui Papici, Băsescu a anunţat joi, la B1 TV, în emisiunea EvZ, că va face o analiză a pactului de coabitare cu Victor Ponta, afirmând că se îndreaptă spre denunțarea acestuia, din cauza “intervenției brutale” în Justitie a premierului.

Băsescu: “Ponta s-a băgat cu bocancii în Justiţie”

“Iată că Ponta se dovedeşte mincinos până şi cu un document politic extrem de important, care l-a facut frecventabil în Europa”, a spus Traian Băsescu, continuând, conform trascriptului realizat de HotNews:

Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat (n.n.: premierul Victor Ponta) şi ce nu, şi să văd dacă are rost să-l mai menţinem. Pentru că el nu e în afara legii, legile ar trebui să substituie acest pact, problema e că el, fiind semnat cu preşedintele României, care are o credibilitate construită legată de statul de drept, de respectarea unor politici externe, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea.

Acum va trebui să analizez, altfel se poate face confuzia că eu îl girez pe Ponta în ce face cu procurorul general. Cred că nici măcar nu au rost declaraţiile, dar mesajul pe care îl dau e că nu îl mai girez pe Ponta, pentru că a încălcat grav pactul şi în mod deosebit s-a băgat cu bocancii în Justitie. Multe i-am tolerat, şi pe politică externă, şi cu nerespectarea angajamentelor pe Legea Sănătăţii, Constituţia.

Dar faptul că s-a băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea… dacă nu are nici o problemă, du-te dom’ne în faţa Justiţiei. Eu, înainte să dau drumul pentru avizul pe Videanu, i-am spus: draga Videanu, principiul meu e să nu mă substituti Justiţiei. Mi-a spus: e o ocazie să clarific lucrurile în faţa judecătorului, vă mulţumesc“.

Share