Băsescu: Parlamentele României şi Republicii Moldova să voteze unirea

Share

Fostul preşedinte Traian Băsescu a cerut duminică, la Chişinău, parlamentelor României şi Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări. Nu este prima dată când liderul PMP vorbeşte public în acest fel, pe acest subiect.

Semnificaţia manifestaţiilor pro-unire din aceste zile

Chestiunea este nu numai de oportunitate, ci şi de posibilitatea ca România să ducă în acest moment o asemenea sarcină economică, politică militară şi geopolitică.

Băsescu: Cerem Unirea!

Suntem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte mulţi, în România, nu ştiu de ce această piaţă se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi le spunem acum: aici, românii din Republica Moldova au dat în 1989 bătălia pentru limba română.

300.000 de români din Republica Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat. Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou Unirea.

, a spus Traian Băsescu.

Băsescu: Unirea, o chestiune de demnitate naţională

Fostul şef al statului a spus că este o chestiune de demnitate naţională reîntregirea ţării.

Unii spun că e greu. Nu le e ruşine? Dar acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă Unirea? Nu, le-a fost mai greu şi au făcut-o! Avem obligaţia ca, astăzi, să o facem şi noi şi vă spun pentru ce: în primul rând, suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi Hitler. (…)

Este o chestiune de demnitate naţională reîntregirea ţării. Moldova este parte a României. Moldovenii sunt cetăţeni ai României. (…) Unirea este cea de care are nevoie şi România şi Republica Moldova. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român decât reîntregirea ţării.

, a mai spus Băsescu. El a subliniat că, după aderarea la UE şi NATO, al treilea obiectiv de ţară al României nu poate fi decât unirea cu Republica Moldova.

Share