home POLITICA Bani negri pentru finanţarea campaniilor electorale. Ciordache munceşte

Bani negri pentru finanţarea campaniilor electorale. Ciordache munceşte

Share

PSD, prin persoana ilustrului Florin Iordache, pregăteşte mutilarea Legii finanţării partidelor. Vor putea fi astfel folosiţi bani negri pentru finanţarea campaniilor. Sursele de finanţare trebuie să rămână pe deplin consemnate.

Guvernul a dat ordonanţele de graţiere şi modificare a CP/CPP

Social-democrații au depus mai multe amendamente menite să elimine o serie de sancțiuni și să reducă transparența modului de finanțare a partidelor.

, spune România liberă.

Bani negri, prin încălcarea Legii finanţării partidelor, fără confiscare 

Abrogarea unui alineat care prevede confiscarea de către stat a sumelor rezultate din încălcarea unor articole din Legea finanțării partidelor, figurează printre propunerile PSD de modificare a acestui act normativ.

Contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente.

, prevede articolul propus pentru abrogare de către deputații PSD. Potrivit unor surse parlamentare, cel care a gândit amendamentele este deputatul Florin Iordache. Amendamentele au fost depuse la un proiect de lege al deputaților minorităților, care se referea strict la finanțarea formațiunilor acestora.

Mai multe infracţiuni se vor pedepsi cu amenzi, liber la bani negri

Așa cum este formulat acum amendamentul, se înțelege că mai multe infracțiuni din Legea finanțării partidelor se vor pedepsi doar cu amenzi. Nu și cu confiscarea sumelor respective, așa cum prevede legea acum.

Cu alte cuvinte, rămâne neclară situația în care profitul unui partid este mai mare comparativ cu sancțiunea de care este pasibil. Astfel, va fi sancționată cu amenzi între 10.000 și 25.000 de lei primirea într-un an fiscal de către partidul politic din partea unui membru a unor cotizații a căror valoare însumată depășește limita de 48 de salarii de bază minime brute pe țară.

Contrareforma continuă

Doar cu amendă vor fi pedepsite primirea unor donații anuale care depășesc pragurile legale (200 de salarii pentru persoanele fizice și 500 pentru persoanele juridice). În aceeași categorie (amenzi între 10.000 și 25.000 de lei) sunt incluse și sumele primite de la firme care au datorii la bugetul de stat.

De asemenea, vor fi pedepsite doar cu amendă și nu cu confiscare (între 15.000 și 50.000 de lei) finanţarea de către partidul politic sau alianța politică a activităţii curente din alte surse de venit decât cele permise de legea finanțării.

Un regim similar va avea și finanţarea de către partidul politic sau alianța politică a activităţii curente din împrumuturi primite cu încălcarea condițiilor legale. Aceeași amendă este prevăzută pentru folosirea de către partidul politic a veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru alte destinaţii decât cele legale.

Share