Austria intră în criza datoriilor

Share

Fondul Monetar Internaţional a cerut Austriei să elaboreze un plan mai ambiţios pentru reducerea datoriilor guvernamentale. FMI este îngrijorat de costurile suplimentare pe care statul austriac va trebui să le suporte ca urmare a îmbătrânirii populaţiei.

ageofvolatility

FMI vrea ca Austria să-şi reducă cheltuielile bugetare cu cel puţin jumătate de procent din PIB începând cu 2012, până vor ajunge la un deficit egal cu zero, scrie Reuters.

”Actualele măsuri  luate de guvernul austriac s-ar putea dovedi insuficiente pentru a duce datoriile pe un trend descendent. Este nevoie de o ajustare fiscală mai ambiţioasă pentru ca statul să poată face faţă unei presiuni pe termen lung în ceea ce priveşte cheltuielile şi expunerii pe care sistemul bancar o are în străinătate”

, se arată într-un raport anual despre Austria realizat de FMI citat de Reuters.

Datoriile Austriei echivalau anul trecut cu 72,3% din PIB, la o economie de 284 miliarde euro. Expunerea directă a băncilor austriece în Grecia, Irlanda şi Portugalia este mică, conform analizei FMI.

Pericolul real pentru economia Austriei nu vine însă din partea acestor pieţe, ci din Italia. În cazul în care Roma va intra pe harta economiilor aflate în criză, atunci şi Austria se va confrunta cu mari probleme.

Cea mai mare a doua bancă din Austria este o subsidiară a unei bănci italiene, iar expunerea directă a sistemului bancar austriac în Italia se ridică la 5,9% din PIB… tot pe Money.ro

Share