EUROVISION: Si totusi, ati reusit sa votati?

Share

Si totusi, ati reusit sa votati. Felicitari, este o performanta, dar dupa cate incercari? Doua, trei sau 25? Televotingul merge daca dai telefon si votezi cu acelasi apel, ori cu urmatorul, cel mult cu al treilea, nu cu al cincizecilea. In acest caz, nu merge.

Si nu din vina Simplus, firma care a oferit serviciul de televoting, ci din vina RomTelecom, care a parasit intelegerea nescrisa avuta cu TVR inainte sa semneze ceva, joia trecuta, asa cum am mai scris de vreo trei sau patru ori.

Daca votezi cu al cincizecilea apel si fiecare votant (evident, fiecare ce nu isi baga picioarele si continua sa insiste) face astfel, apar mari disparitati in rezultatul televotingului, pentru ca intre realitatea faptica a cati ar vota si cati voteaza de facto este o diferenta enorma.

In live bloggingul din timpul competitiei, de pe website-ul MondenInfo, sunt 1611 comentarii. 1611! Repet aceasta cifra, pentru a fi foarte clar despre ce anume vorbim: 1611 comentarii. La un moment dat, cand se depasise deja mia de comentarii, cam 90% dintre autori nu reuseau sa voteze.

Amintiti-va cum s-a votat anul trecut: telefonul si votul. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca anul trecut exista si alternativa numita SMS, anul acesta lipsa.

Aceea este televoting, nu jalea de anul acesta. Remarcati faptul ca este acelasi gen de furt (daca este furt, ca nu avem probe) ca si acum doi ani, cand au castigat Nico si Vlad Mirita, in pofida evidentei ca “Shine” era cea mai populara si iubita melodie.

Ma refer la faptul ca acum constatam o diferenta de voturi la acelasi ordin de marime, ca proportie, cu cea de acum doi ani dintre “Pe-o margine de lume” si “Shine”. Diferenta este ca atunci frauda a fost mai vizibila decat acum: atunci TVR aa aratat din primele secunde cum sare numarul de voturi la Nico si Vlad Mirita direct la peste o mie de voturi in cateva secunde.

Acum, primul rezultat partial de televoting a aparut la multa, foarte multa vreme dupa inceperea televotingului, probabil spre pauza. Astfel, nu stim daca a existat din nou o diferenta flagranta initiala, care facea frauda si mai evidenta.

Cert este ca si cand TVR a dat prima data pe ecran, aparent natural, un rezultat intermediar al televotingului, dar si la final s-a pastrat cam aceeasi diferenta de voturi, ca ordin de marime, afisata initial pe ecran.

Si acum doi ani, si acum. Atunci a fost vorba cam de 800 – 1.100 de voturi, acum de 9.000 – 13.000 de voturi.

Ca si cum initial foarte multi votanti ar fi optat pentru Paula si Ovi acum, pentru Nico si Vlad Mirita in urma cu doi ani, apoi, fara nici o logica, voturile s-ar fi echilibrat subit in continuarea televotingului.

Comparatia pe care o voi face este menita sa ilustreze cum ar fi trebuit sa se distanteze natural Paula & Ovi. La competitiile de canotaj academic, o canoe de obicei castiga un lung de barca nu din momentul startului, sau din primii zeci de metri, ci treptat, pas cu pas, cate putin. Cine a furat deci startul si cum anume la Eurovision Romania 2010?

De vreo luna, a circulat zvonul ca Paula si-a rezervat camera la Hotel la Oslo deja de mult timp. Defapt, la linkul dinainte sunt listate o multime de zvonuri, care mai de care mai de care. Dar, cum pe Eurovision sunt alocate de catre marile noastre publicatii niste fatuci decerebrate, care cotcodacesc pe la doppo festivaluri, nu vom avea nici un fel de verificare daca aceste zvonuri sunt adevarate sau nu.

De exemplu, ca la numerele de telefon dedicate fiecarui interpret se putea vota inca de sambata dimineata. Nu mi-a trecut prin cap ca se poate face o asemenea ticalosie, altfel probabil ca as fi incercat, sa vad ce se intampla. Dar de unde as fi putut sa aflu care anume sunt aceste numere de telefon? Cine le stia? Numai organizatorul.

Am incercat insa alte lucruri. De exemplu, am incercat tot timpul concursului, de la inceputul pana la finalul televotingului si dupa, sa votez de pe patru numere de telefon mobil, toate din reteaua Vodafone, apel dupa apel, cu nonstop redialing. Nu am reusit sa votez de pe niciunul dintre acestea.

Am reusit sa votez de pe RomTelecom, dupa ce am dat redial de vreo cincisprezece-douazeci de ori. Altii s-au chinuit avan si nu au reusit. Am votat din prima de pe RDS. Altii, asemeni, s-au chinuit si nu au reusit nicicum, nici de pe fix, nici de pe mobil, din nici o retea.

De ce? poate ca vom afla.

Dupa “stop televoting”, am avut curiozitatea sa incerc sa votez. Sa votez “Come As One”, evident. A continuat sa sune ocupat. Am incercat si la ora dupa terminarea votarii. Suna tot ocupat. Am incercat si in aceasta seara, cand scriu aceste randuri, la ora 19:24. Tot ocupat suna.

De ce? poate ca vom afla.

Aminda, din echipa Alexandrei Ungureanu, pe Andrei Partos Forum: “Am reusit sa votez pentru Paula, cand restul liniilor erau cazute.”

Share