Astia vor sa ne ucida! (Cosmin Pacuraru)

Share

Situatia Romaniei nu este asa dezastruoasa cum afirma diversii care se produc pe micile ecrane. Ma refer la opozitie, sindicate, comentatorii mogulilor

Am comparat datele economice ale Romaniei si Greciei. Iata-le:

Romania Grecia
Datoria publica (miliarde euro) 38 310
Datoria publica / PIB 20% 120%
Produsul intern brut (miliarde euro) 187 257
PIB per cap de locuitor 8691 22815
Populatia (milioane locuitori) 22.2 10.8
Procentul din PIB ce se distribuie la 10% din populatie (indice de inechitate sociala) 25% 12%
Populatie sub limita de saracie 25% 2%
Exporturi în 2009 (miliarde euro) 29 14
Importuri în 2009 (miliarde euro) 36 45
Datoria externa 74 400
Datoria totala 112 710
Venituri la buget în 2009 38 80
Cheltuieli în 2009 45.5 107
Rezerve valutare 32.3 2.6

Observam ca:

Datoria publica a Romaniei raportata la PIB este de sase ori mai mica decat a Greciei;

Datoria totala a Romaniei este sub PIB, pe cand datoria totala a Greciei este aproape de 4 ori PIB-ul;

La o populatie de doua ori mai mica decat a Romaniei, Grecia are cheltuieli de mai mult de doua ori cat Romania. E adevarat sa veniturile sunt duble;

Pierderea anuala a Greciei este de 27 de miliarde de euro, pe cand a Romaniei este de 7,5 miliarde de euro

Romania are de 15 ori mai multe rezerve valutare decat Grecia.

De unde vine PIB/capita aproape dublu in Grecia fata de Romania? Cetateanul grec, daca nu are propria mica afacere si nu mai munceste si la stat, cam 2-3 ore/zi luand salariul pentru 8 ore pe zi, nu e cetatean normal.

Acum vin intrebarile: De ce trebuie sa ne asemanam cu Grecia, atat timp cat cifrele arata un avantaj net al Romaniei? Cine vrea sa ajungem in situatia Greciei?

Stim ca se doreste ajungerea sau ramanerea la putere cu orice pret! Am vazut ca partidele perindate la putere au recurs la tot felul de metode de a ramane la putere, neconcordant cu orice lege economica, impartind electoral populatiei bani nejustificati.

Am vazut ca nimeni nu vrea sa zica nimic despre greselile facute cat au fost (sau sunt) la guvernare, ba, mai mult decat atat, aruncand toata anatema asupra lui Traian Basescu si, din cand in cand, asupra guvernarii PDL (care, fie vorba intre noi, are o vina mare, prin voturile absurde din Parlament sau promulgarea legilor).

Rezulta ca in acest moment clasa politica nu este constienta ca duce tara in groapa. Daca mai adaugam ca din cauza clasei politice (care manipuleaza sindicatele, carora ii canta in struna presa mogulilor) si a faptului ca pana la 1 iunie angajamentele luate in fata FMI nu sunt aplicate, Romania poate sa nu primeasca a treia transa din imprumut.

Aceasta inseamna ca intr-un viitor apropiat salariile si pensiile nu vor putea fi platite. Cele cateva sute de parlamentari, lideri de sindicate si confereratii patronale nu realizeaza ca ne baga in groapa si mai adanc.

Sursa: Consultanta Politica

Share