Armand Goșu: Putin a evitat mobilizarea generală, de teama războiului civil

Share

Putin a ales mobilizarea parțială, nu pe cea generală, de teamă să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil, susține analistul și istoricul Armand Goșu.

„Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere.

Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el.

Totodată, Putin răspunde și interlocutorilor de la Samarkand, summit la care a fost bombardat nu doar de Erdogan, ci practic de către toți șefii de stat cu care s-a întâlnit, cu cereri de a înceta războiul din Ucraina.

Felul în care Putin a fost tratat la Samarkand, faptul că a fost lăsat să aștepte în fața camerelor, de fiecare dintre omologii săi cu care avea întâlnire, l-a făcut să înțeleagă mai bine situația precară în care el, personal, dar și Rusia se află în acest moment și să reacționeze.

Marți seara, la ora 20.00, trebuiau să fie discursurile lui Putin și ministrului Apărării, Serghei Șoigu. Televiziunile rusești au așteptat cu comentatorii de serviciu în studiouri difuzarea discursurilor.

La ora 22.00, doi apropiați ai Kremlinului, Markov și Simonian, au anunțat pe rețelele sociale că discursul va fi difuzat miercuri dimineața, la ora 8.00.

În cele din urmă, a fost difuzat, dar de la 9.00 și, în fond, Putinn-a conținut nimic, dar absolut nimic neașteptat.

Faptul că difuzarea înregistrării discursului a întârziat confirmă luptele de culise de la Kremlin, din anturajul lui Putin, cât și faptul că președintele realizează gravitatea situației. Ceea ce nu-l face să renunțe la unele teme ale propagandei.

Share