Armaghedonul Oligarhilor 78. Marea Neagră şi Rusia

Share

Acest capitol din Armaghedonul Oligarhilor este extrem de actual şi se referă exact la lupta actuală pentru putere de la Marea Neagră.

Încă din 1990, în presa nouă a vremii s-a scris despre centrul de putere de tip placă turnantă care este România şi Marea Neagră şi ce reprezintă acesta.

Ritmic, faptul a fost negat pe diferite tonuri şi cu diferite argumente false de cei mai diverşi vectori de opinie români şi străini. Acum e manifest: se ştie că aşa este – aici se joacă acum cărţi geopolitice esenţiale.

Este de asemenea interesant de observat cum, după ce iniţial chiar Rusia a avut interese în Nabucco, apoi a fost exclusă din consorţiul forţat şi s-a străduit (şi a reuşit) să frângă aripile acestui proiect de la Marea Neagră.

Condominiumul ruso-turc şi interesele economice, politice şi militare ale acestor puteri coincid în privinţa interzicerii accesului unor alte puteri politice în acest bazin. Miza pe Marea Neagră este pe de o parte strategic-militară, iar pe de altă parte energetică.

Semnarea pe 31 ianuarie 2007 a acordului dintre preşedintele companiei americane AMBO şi o serie de miniştri din cadrul guvernelor bulgar, macedonean şi albanez a unui acord privind construcţia unei conducte de petrol transbalcanice repune în discuţie viitorul conductei Nabucco, un proiect atât de drag autorităţilor de la Bucureşti.

Conducta balcanică va face legătura dintre portul bulgar Burgas şi cel albanez Vlore, pe o distanţă de 912 kilometri, urmând a transporta 35 de milioane de tone pe an.

Avantajele strategice ale celor două porturi, care dispun de o infrastructură ce permite accesul navelor de mare tonaj, precum şi prezenţa importanţei rafinării Lukoil din apropiere de Burgas, au adus un important sprijin politic din partea Federaţiei Ruse, companiile ruse de profil angajându-se să livreze în totalitate petrolul necesar conductei, la un preţ deosebit de avantajos.

Posibilitatea ca economiile bulgară, macedoneană şi albaneză să profite de investiţii adiacente, precum şi de importante sume de bani pentru tranzit, ce vor fi distribuite între membrii elitelor politice din ţările balcanice, atârnă destul de mult în procesul de decizie privind implicarea într-un proiect sau în altul.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 79. Jugul energetic marca Putin

Share