Armaghedonul Oligarhilor 67. Cornel Nistorescu

Share

Armaghedonul Oligarhilor 67. Cornel Nistorescu

Povestea lui Cornel Nistorescu este simptomatică pentru ce se întâmplă cu un jurnalist talentat şi totuşi agramat (după cum istoriseşte Cristoiu) atunci când dă de bani.

Anume, se dezbracă de caracter, devine tot mai arghirofil şi veros. De la autorul frumosului editorial dedicat SUA, ţara libertăţii, din vremurile când conducea Evenimentul zilei, Nistorescu nu a contenit să decadă ca om al cetăţii şi să avanseze ca om de afaceri. Iar în 2007 Nistorescu de-abia intrase pe tobogan…

Actualul consilier al lui Sorin Ovidiu Vântu debutează în presă în 74, la terminarea Facultăţii de Filologie de la Cluj. Este redactor şi redactor şef adjunct la Viaţa Studenţească şi revista Amfiteatru, între 74 şi 80.

Promovează către Scânteia Tineretului şi între 85 şi 89 semnează în revista Flacăra, călătorind în afara ţării pentru diverse reportaje, lucru greu de realizat în acea perioadă de restricţii.

Cornel Nistorescu, fostul gazetar al revistei Flacăra, a avut o ascensiune fulminantă în domeniul afacerilor în ultimii 15 ani.

El deţine în România acţiuni la 10 firme cu diverse obiecte de activitate şi câştiguri importante, după ce şi-a vândut acţiunile la societatea Expres, cea care editează Evenimentul Zilei.

Alfa Cont, o firmă importantă, din care deţine 60% şi care se ocupă cu monitorizarea publicităţii în mass-media.

Expresiv SA, unde mai deţine numai 7% şi are poziţia de preşedinte al CA, are activităţi legate de publicitate, dar şi de radio (operează licenţa Radio Total).

Prin Expresiv, Nistorescu deţine firmele Bernis Art (la Timişoara) şi Expresiv Consulting la Bucureşti (activităţi radio, dar până la plecarea sa şi plata salariilor pe lângă cartea de muncă jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei).

Nistorescu mai este administrator la firma Info Presa Română (care se ocupă cu editare de carte), unde proprietar este trustul Expres şi JMC Investments din Cipru.

JMC este şi acţionară la Amerinvest, societate creată în 2004 şi care se ocupă cu administrarea imobilelor. Nistorescu deţine 3% din postul de radio Europa FM (prin firma Europe Developpment Internaţional România).

Urmează un pachet important de acţiuni la diverse firme importante de publicitate. Nistorescu deţine încă din 1994 10% din firma TBWA Bucureşti, companie care deţine integral alte trei firme de publicitate: Optimum Media Direction, Mediwise şi Tequila România, înfiinţate între 2000 şi 2005.

De menţionat că Nistorescu a fost cel care s-a ocupat în paralel de gestionarea editorială a Evenimentului Zilei, cât şi de gestionarea economică a ziarului, inclusiv de vânzarea spaţiului publicitar, de multe ori atrăgând publicitate direct şi primind comision pentru această operaţiune. TBWA este un brand internaţional, o agenţie de publicitate recunoscută.

Revenind la Expresiv SA, trebuie menţionat faptul că în octombrie anul trecut o mare parte din acţiunile lui Nistorescu au ajuns prin vânzare în posesia a două entităţi ce deţin acum 90% din Expresiv: sindicatul din domeniul petrolier FSLI Petrom şi un off-shore din Cipru, Comac Ltd.

Aceste două entităţi conduc în primul rând către Liviu Luca, proaspăt mogul al presei româneşti (a achiziţionat prin sindicatul său ori prin Petrom Service Realitatea TV, Radio Total, Ziua, Gardianul şi Averea).

În al doilea rând, ele conduc către Sorin Ovidiu Vantu. Comac Ltd a apărut ca acţionar misterios la un nou jucător pe piaţa de capital (GM Inveşt) din 2002, la câteva luni după ce Gelsor a fost suspendată de CNVM şi declarată falimentară.

Dintr-o firmă moartă, GM Inveşt ajunge rapid în top 10 al clasamentului SVM, întocmit de Bursa de Valori Bucureşti. Consiliul de administraţie al GM Inveşt, cât şi cenzorii, provin din fosta structură a Gelsor.

Comac Ltd mai apare acţionar la Editura Ziua, deţinută de Petrom Service, şi la Comservil, unde administrator este Gheorghe Raţiu (colonel de Securitate, om de încredere şi asociat cu Sorin Ovidiu Vantu) cel care a pus pe picioare pentru Vântu întreaga reţea Gelsor.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 68. Sorin Roşca Stănescu

Share