Armaghedonul oligarhilor 1. Un text peren, plin de semnificaţii

Share

Armaghedonul oligarhilorDacă l-aş fi publicat acum câteva luni, Armaghedonul Oligarhilor ar fi fost citit în cheie “băsistă” (un text care încearcă să arate cum vor oligarhii cei răi să-l dea jos pe preşedintele cel bun).

Lipsa de timp, dar şi acest motiv – evitarea citirii Armaghedonului Oligarhilor în cheie “băsistă”, printre altele, m-au determinat să nu o fac şi să aştept terminarea mandatului lui Băsescu.

Acum însă Armaghedonul Oligarhilor, acest text peren, poate fi publicat şi înţeles altfel, mai ales după ce fostul preşedinte a ales să se detoneze singur, aparent inexplicabil.

Cu mai multă înţelepciune şi obiectivitate asupra vremurilor când Traian Băsescu reprezenta altceva, în cu totul altă ecuaţie politică, textul poate fi citit. Există foarte multe lucruri extrem de actuale spuse răspicat.

La început, în Armaghedonul Oligarhilor apar clarificări asupra afacerilor tenebroase din anii 90, care stau la baza porcăriilor ce se petrec acum.

Apoi, urmează o secţiune în care ne dedulcim cu faţa ascunsă a unor personalităţi din lumea business-ului. În fine, aflăm cine sunt unii dintre cei mai mari jurnalişti ai vremilor noastre. Unul dintre aceştia, Sorin Roşca-Stănescu, a ajuns între timp la puşcărie.

Există şi lucruri cu care nu sunt de acord. De exemplu, este greu demonstrabil că UDMR a fost creaţia lui Ion Iliescu, ciar dacă această teorie a circulat prin stratosul românesc de-a lungul timpului.

La fel, faptul că Mihnea Berindei a constituit Alianţa Civică pentru destructurarea statului român e mai mult decât discutabil: am contribuit la constituirea AC şi pot afirma că nu a fost vorba despre aşa ceva.

În fine, trecând peste asta… în ultimele secţiuni avem câteva capitole care au legătură directă, dramatică, brutală cu ce se petrece geopolitic acum în regiune.

Întrebarea care se pune, logic, este: cine a scris acest document extrem de lung, ca o carte? Pentru că el asta este: o carte, cu capitole, care spune lucrurilor pe nume (inclusiv lucrurilor care nu pot fi verificate sau au fost verificate doar de cei care au scris-o).

Am trei variante:

prima (cea mai probabilă) este că, aşa cum am mai spus de câteva ori, Armaghedonul Oligarhilor este o super-anchetă jurnalistică, pe care câţiva jurnalişti de investigaţii au scris-o, de-a lungul timpului, aproape fără să vrea, prin faptul că aflau o mulţime de lucruri pe care nu puteau să le publice în presa mafiotizată. Apoi s-au întâlnit şi au scris-o împreună, ştiind de la început cum anume o vor publica şi deci cum să o scrie.

a doua este că un colectiv restrâns de jurnalişti cu relaţii în serviciile secrete au primit unele informaţii, ce completau ceea ce ştiau deja şi au scris acest document amplu.

a treia este că documentul este scris chiar de o falangă a acestor servicii secrete, care a decis să facă cunoscute lucruri care altfel nu ar fi fost ştiute niciodată, prin publicarea unui raport armaghedon.

Formidabil este că au trecut opt ani şi jumătate de la publicarea documentului Armaghedonul Oligarhilor, dar el rămâne actual şi este hostat la aceeaşi adresă de web la care a fost publicat iniţial, spre deosebire de alte armaghedoane care au dispărut de mult de acolo unde au fost postate (cele ce au fost postate), deci: cei ce au conspirat la redactarea şi postarea sa plătesc în continuare hostarea sau, când au plătit-o, au plătit-o pentru mult timp.

Este important să menţionăm că există o serie de lucruri despre care s-a scris în presa vremii parţial sau ca şi aici şi că unele dintre sursele de presă nu mai există: nu sunt consultabile în biblioteci sau au fost şterse din arhivele virtuale ale publicaţiilor (atunci când informaţiile sunt din perioada când deja publicaţiile aveau website-uri de Internet).

Aşadar, există o problemă deontologică, jurnalistic vorbind: cei ce au scris acest text au rezolvat-o, dacă sunt jurnalişti, simplu: anonimatul. Nu este frumos, nu este deontologic, dar, aşa cum am explicat într-o analiză a fenomenului rapoartelor armaghedon, scrisă împreună cu Dan Badea în Revista Bilanţ acum aproape 10 ani, este o supapă.

Când funcţia presei, de sanitar al societăţii, nu este îndeplinită, apar astfel de supape. Şi o părere: sunt curios dacă există vreo editură în ţara asta care să-şi asume publicarea cărţii Armaghedonul Oligarhilor, dacă tot editează plagiatul posibil al unui infractor, ca să se elibereze acesta mai repede din puşcărie.

Urmează o serie de 82 de postări distincte, în serial. Vă urăm lectură plăcută!~

· Oligarhia controlează Statul! · Cartelul mogulilor de presă · Interesele ruseşti în România · Şantajul energetic împotriva Europei· Miza bazelor americane de pe teritoriul românesc · De ce vor să-l dea jos · Proiectul lichidării lui Traian Băsescu şi războiul total pentru România ·

“Luaţi mâna de pe controlul politic al ţării!”

Aceasta a fost fraza-cheie a unui mesaj public al preşedintelui, cu adresă directă către Cartelul Oligarhiei. Cartelul burgheziei roşii, a oportuniştilor şi foştilor nomenclaturişti s-a constituit în cadrul Marelui Jaf Naţional, care a debutat sub patronajul lui Iliescu şi Roman şi a continuat neîncetat vreme de aproape două decenii.

Traian Băsescu a intrat într-un conflict ireconciliabil cu membrii acestei grupări, “care se bate cu instituţiile statului democratic, în încercarea de a-şi menţine dominaţia pe care a avut-o timp de 15 ani”, “oameni care controlează discreţionar viaţa economică şi viaţa politică”.

În acest mesaj public, Traian Băsescu definea practic criza structurală a României. Totodată, Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, precum şi membrii Guvernului din 1990, implicaţi în Dosarul Mineriada ‘90, sunt la un pas de trimiterea în judecată, în urma administrării unor noi probe.

Alături de aceştia, toţi magnaţii României ale căror dosare au fost reevaluate după urcarea la putere a lui Traian Băsescu riscă pierderea averilor şi ani buni după gratii. În actualul război al puterii din România, lui Ion Iliescu şi lui Petre Roman li se împută fapte care le pot atrage condamnarea pe viaţă.

Fostul şef al ţării pe vremea celebrei descinderi a minerilor din ‘90, Ion Iliescu, este acuzat de comiterea a 13 infracţiuni grave, printre care genocid, subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale, riscând închisoarea pe viaţă.

Pentru aceleaşi fapte, Ceauşescu a fost executat. Iliescu, Roman, Măgureanu şi toţi ceilalţi au un motiv în plus să încerce debarcarea lui Băsescu, acum, când instrumentarea dosarelor evenimentelor din decembrie 1989 şi ale Mineriadei din 1990 se apropie de finalizare.

CES

Consiliul Economic şi Social este organul consultativ al Parlamentului şi Guvernului pe probleme sociale şi de muncă. Rolul membrilor săi este extrem de important pentru economia naţională, ţinând cont de faptul că, prin legea sa de organizare, CES avizează proiecte de hotărâri şi de ordonanţe ale Guvernului, proiecte de lege ce urmează a fi prezentate Parlamentului, avizează proiecte de programe şi strategii economice la nivel naţional.

Concret, orice proiect privind un anume segment din economie trece mai întâi pe la CES, care, după o analiză atentă, poate oferi aviz favorabil, sau poate bloca o intiativa legislativă.

CES-ul reuneşte majoritatea patronatelor şi sindicatelor din România, din toate domeniile economiei naţionale. Din acest motiv controlul total al unei asociaţii asupra CES este atât de contestat de ceilalţi membri ai instituţiei.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 2. Replica Oligarhiei

Share