home CORUPTIE, EVENIMENT Armaghedon 0215. Serviciul secret înclinat politic

Armaghedon 0215. Serviciul secret înclinat politic

Share

Armaghedon 0215Armaghedon 0215 sau despre incredibilele isprăvi ale fosului şef doi şi-un sfert, Gelu Oltean, care-i şi întrece. Armaghedon 0215 este despre în ce fel se discută şi negocieză sferele de influenţă în România. Dacă e să dăm crezare acestui document de tip armaghedon, care are destule inexactităţi şi uneori foloseşte surse de pe Internet, lucrurile sunt extrem de grave şi, după ce scăpăm de establishmentul putred actual, trebuie să curăţăm mizeria pe care acesta a lăsat-o în urma sa.

Este bine să mai precizăm un fapt simplu: de-a lungul timpului, am publicat texte de tip raport armaghedon, de care ne-am distanţat, aşa cum facem şi acum. Toate informaţiile furnizate de delatorul acesta anonim trebuie verificate, punct cu punct.

DIRECŢIA GENERALĂ DE INFORMAŢII ŞI PROTECŢIE INTERNĂ
Director General Cms. Şef GELU OLTEAN

Este originar din mun. Cluj Napoca, de notorietate fiind apropierea sa de chestorul Virgil Ardelean.

La începutul carierei, în perioada 1994 – 1997, a lucrat în cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Cluj. De aici, a trebuit să plece în luna decembrie 1997, în urma unui control al Corpului de Control al IGPR, ce avea ca obiect verificarea mai multor abateri disciplinare comise de către Gelu Oltean, respectiv deconspirarea unei operaţiuni ce viza destructurarea unei grupări de cămătari din mun. Cluj Napoca, cu care era în legătură şi care rula şi banii lui, precum şi încarcerarea în arestul I.P.J. Cluj fără nici un document legal a unui bărbat, pe care vroia să-l şantajeze,

Aceste aspecte sunt cunoscute în rândul ofiţerilor de crimă organizată din cadru Brigăzii Cluj Napoca.

Armaghedon 0215. Ai abateri disciplinare? Devii mare!

În loc să fie deferit parchetului, a fost mutat, iar până la finele anului 1998 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti, când a fost readus de către Virgil Ardelean înapoi la Cluj, în funcţia de şef Birou Informaţii în cadrul DGIPI – SIIPI CLUJ, funcţie pe care a ocupat-o până în 2002.

În această perioadă a fost implicat în mai multe scandaluri pe plan local, fiind de notorietate legăturile sale cu mediul interlop.

Un exemplu în acest sens este scandalul intens mediatizat în ziarul Clujeanul, la nivelul anului 2001, care i-a avut ca principali actori pe cămătarii Gabor Lajos şi Varga Ana, zisă *Mama Ana*, în urma căruia au fost arestaţi colonelul în rezervă Vasile Mureşan, fost comandant al Penitenciarului Gherla, Floricel Vitan, angajat SIPA şi care a culminat cu arestarea preşedintelui Curţii de Apel Cluj, Viorel Burzo, caz ce a dus la *lansarea* procurorului Daniel Morar.

La acea dată, Gelu Oltean a făcut din nou obiectul unui control al Corpului de Control, propunându-se iniţial luarea unor măsuri disciplinare, în opinia unora impunându-se chiar de natură penală, prin sesizarea Parchetului, însă şeful unităţii din acea perioadă, chestorul Virgil Ardelean, l-a scos din sistem, trimiţându-1 ataşat de afaceri interne în Italia.

Armaghedon 0215. Fratele de arme al interlopilor

În scurt timp, a intrat în cercul interlopilor români din Roma, arhicunoscută fiind prietenia lui cu Costică Argint (la vremea respectivă urmărit internaţional. Aspect cunoscut şi de SIE).

Datorită activităţilor extraprofesionale şi anturajului dubios, în 2006 a fost retras de la post, motivul real, se pare, este faptul că i-a facilitat lui Costică Argint accesul în interiorul Ambasadei României din Roma, unde, la dineul organizat, acesta l-a interpelat pe premierul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, aspect apărut în media la vremea respectivă. A fost recuperat tot de Virgil Ardelean şi pus director în cadrul DGIPI, unde a condus structura specială de ofiţeri acoperiţi.

În perioada 2007-2009, după plecarea chestorului Virgil Ardelean, când director general al DGIPI a fost dl. chestor în rezervă Petru Albu, Gelu Oltean a fost directorul Diviziunii Cancelarie, în cadrul căreia se afla serviciul special de acoperiţi, dar care gestiona şi activitatea sectoarelor de analiza informaţiilor, toate notele din unitate plecând prin aceste sectoare, deci sub directă sa coordonare.

În această perioadă, şi-a subordonat la propriu baza de date a unităţii, de cele mai multe ori informaţiile folosindu-le în interes personal.

După Scandalul Cornel Şerban, acesta a fost înlăturat din cadrul DGIPI şi pus la dispoziţia MAI. Se cunoaşte faptul că Gelu Oltean a fost artizanul arestării lui Cornel S., el fiind cel care a furnizat informaţiile DNĂ, prin relaţia de amiciţie pe care o are cu Daniel Morar şi Doru Ţuluş, procurori cu care a lucrat la Cluj, şi a facilitat sau introdus personal microfoanele în biroul directorului general.

Dacă nu se afla acest lucru, Gelu Oltean urma să fie impus de atunci director general al DGIPI, dar unul din colegii săi de încredere la o discuţie l-a înregistrat când a confirmat faptul că el l-a *făcut* pe Comel Şerban şi a prezentat CD-ul unor factori de decizie din MAI, de la acea vreme.

Iniţial, Gelu Oltean a refuzat să părăsească DGIPI, fapt ce l-a determinat pe directorul general în exerciţiu, chestor în rezervă Drăjneanu Gelu, să solicite conducerii MAI un control al Corpului de Control al Ministrului.

Din informaţii demne de încredere (aspecte ce nu au putut fi verificate), la puţin timp după venirea corpului de control al ministrului, au fost constatate o serie de nereguli la nivelul Serviciului de Ofiţeri Acoperiţi, pe care Gelu Oltean îl coordona personal.

Armaghedon 0215. Gelu Oltean şi-ar fi băgat în buzunar primele ofiţerilor acoperiţi

Astfel, s-a constatat că o parte din ofiţerii acoperiţi şi remuneraţi de către DGIPI, majoritatea angajaţi de către Gelu Oltean, nu ştiau de acest lucru şi nu primiseră banii de salariu niciodată (ofiţerii acoperiţi sunt remuneraţi cash), semnăturile de pe statele speciale fiind făcute de acesta în fals.

O situaţie similară s-a întâmplat şi cu primele acordate acestor ofiţeri acoperiţi. Informaţiile erau obţinute personal de către Gelu Oltean sau ofiţeri apropiaţi lui, puse în sarcina ofiţerilor sub acoperire, aceştia fiind ulterior premiaţi pentru aportul informativ, banii însă ajungeau la el.

Cei mai mulţi bani au fost acordaţi în acest fel în perioada summit-ului NATO.

Pus în faţa acestor probe de netăgăduit, Gelu Oltean şi-a dat demisia şi a părăsit DGIPI, iar controlul Corpului de Control al Ministrului a fost suspendat.

Armaghedon 0215. Adjunctul lui Marius Petrescu, la ORNISS

Ulterior, a fost recuperat de generalul ŞIEi în rezervă Petrescu Marius, şeful ORNISS, şi numit director adjunct al acestei instituţii. Despre toate aceste aspecte, are cunoştinţă şi poate da relaţie domnul chestor în rezervă Gelu Drăjneanu.

Cu toate acestea, ulterior (nu se cunoaşte modul de sesizare), DNA a întocmit un dosar penal pentru delapidarea mai multor sume din bugetul DGIPI prin acest mod de operare, printre cei bănuiţi în cauză fiind şi Gelu Oltean. Acest dosar s-a închis prin NUP în septembrie 2012.

Deci, în mai 2012, în momentul în care Gelu Oltean a fost numit director general la DGIPI, el avea pe rol acest dosar la DNA. Dintre toate capetele de acuzare, nu s-a putut proba decât unul, respectiv decontarea ilegală din banii unităţii a unui bilet de avion dus – întors Bucureşti – Satu Mare, în valoare de 2.500 de lei.

Prejudiciul fiind prea mic, pericolul social nu impunea începerea urmăririi penale.

Armaghedon 0215. Diviziunea Specială Ofiţeri Acoperiţi, făcută nefuncţională

În prezent, pentru a-şi şterge urmele, Gelu Oltean a adus în stare de nefuncţionare Diviziunea Specială de ofiţeri acoperiţi, pe care, la preconizata reorganizare a unităţii, intenţiona să o desfiinţeze. În prezent, ofiţerii care lucrau la semivedere, cei care în mod conspirat ţineau legătură cu ofiţerii acoperiţi, sunt detaşaţi şi îşi desfăşoară activitatea la alte diviziuni.

De asemenea, majoritatea şefilor de sector din cadrul acestei diviziuni au fost îndepărtaţi în mod abuziv din funcţie şi trimişi să-şi desfăşoare activitatea la alte diviziuni, ca ofiţeri operativi.

După aceste măsuri, Gelu Oltean a început să se întâlnească personal cu ofiţerii acoperiţi, lucru absolut anormal şi ilegal în munca de informaţii, din această cauză unii demisionând ulterior. Se pare că acesta era şi scopul, respectiv compromiterea lor şi ulterior atragerea către firmă privată a lui Virgil Ardelean.

Armaghedon 0215. Abuzuri în serie

După numirea ca director general la DGIPI, acesta a schimbat abuziv toată conducerea anterioară, de la director general adjunct, până la nivel de şefi de sector.

Abuzul constă în faptul că toţi directorii, directorii adjuncţi şi şefii de sectoare schimbaţi erau titulari pe posturi, prin câştigarea unui concurs. Pentru a-i determina să plece, Gelu Oltean i-a şantajat cu retragerea avizului ORNISS, fiind binecunoscută relaţia sa de prietenie cu generalul Petrescu, şeful ORNISS.

Astfel, după ce a scăpat de profesionişti, dar persoane incomode pentru el, Gelu Oltean a numit în funcţiile vacante oameni de încredere care să-i reprezinte interesele.

Din momentul preluării unităţii, Gelu Oltean a dat ordin pentru reducerea motoarelor privind munca operativă, precizând faptul că îşi asumă declinul indicatorilor profesionali, aspect menţionat în repetate rânduri în video-conferintele cu structurile teritoriale dar şi cu ocazia convocărilor profesionale.

În acest moment evaziunea fiscală şi contrabanda nu mai reprezintă priorităţi naţionale, în prezent ofiţerii fideli lui şi noilor oameni impuşi în funcţii de conducere culeg date şi informaţii despre oameni politici şi despre alegeri în general, iar restul sunt lăsaţi în voia sorţii. Sunt ofiţeri care nu fac nimic de luni de zile şi nimeni nu îi întreabă de sănătate.

Armaghedon 0215. Oameni politici monitorizaţi ilegal

Se cunoaşte clar faptul că de luni bune structurile suport de filaj şi tehnic nu mai lucrează pentru documentarea cazurilor aflate în lucru la structurile informative, ci sunt folosite pentru a monitoriza oameni politici sau adversari personali ai lui Gelu Oltean, oameni care îi ameninţă în vreun fel funcţia, interesele personale sau ale grupului pe care îl reprezintă.

Aceste monitorizări ilegale au fost mult mai intense în mandatul dlui Ioan Rus decât acum când sunt mai prudenţi.

Un exemplu elocvent în acest sens este şi documentarea întâlnirilor şi monitorizarea convorbirilor procurorilor George Bălan, Marcel Sampetru şi şefului SIIPI Ilfov, Mihai Vlad. În cadrul acestei documentări fiind intreceptat inclusiv premierul Victor Ponta, iar via DNA, cu ordin de la Cotroceni, stenogramele au ajuns în presă.

Se cunoaşte de asemenea faptul că potenţialul DGIPI – informativ, investigativ şi de monitorizare a terţilor vectori este folosit în orb de către Gelu Oltean, pentru a efectua anumite operaţiuni în interesele firmei dlui. Ardelean, care astfel îşi onorează contractele de consultanţă inteligence cu companiile multinaţionale folosind infrastructura şi oamenii unităţii.

În afara lui Virgil Ardelean pe Gelu Oltean îl mai susţine generalul Merce Terente, originar din Oradea, prieten de o viaţă cu Vasile Blaga, fost şef SIIPI Bihor, în prezent consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională al lui Traian Băsescu.

Merce Terente la rândul său este foarte apropiat de Virgil Ardelean, amândoi, împreună şi cu Gelu Oltean, fiind prieteni buni cu omul de afaceri libanez Mohamad Wehbe Bilal, celebru prin implicarea sa în cazul de trafic de armament Băbeni, alături de Cornel Purcărea si Mircea Băsescu.

Obs.1 Bilal este cunoscut ca partener de afaceri în derularea de contracte cu armament al lui Cornel Purcărea, dar este cunoscută şi implicarea sa în contrabandă cu cereale în zona judetului Călăraşi

În mediu se cunoaşte fapul că Gelu Oltean şi Bilal sunt prieteni din anii 2000, relaţia strângându-se foarte mult după 2006, când primul a revenit din Italia la conducerea structurii de acoperiţi a unităţii.

Unele surse indică faptul că Bilal este cel care i-a dat lui Gelu Oltean banii pentru achiziţionarea apartamentului din Herăstrău, în care acesta locuieşte în prezent. Apartamentul de 148 m.p. se află pe intrarea Epocii, nr. 30, într-unul din cele mai scumpe blocuri din Bucureşti, preţul real de achiziţie la nivelul anului 1997 fiind de cca 400.000 EUR.

Armaghedon 0215. Avere mare, remuneraţie după buget mică

Studiind declaraţiile de avere ale lui Gelu Oltean, se poate constata că acesta împrumută intr-adevăr în 2007 suma de 180.000 EUR de la o persoană fizică nespecificată, însă asta denotă că diferenţa a deţinut-o în acel moment cash, deoarece apartamentul din Cluj îl vinde abia după un an, iar alte împrumuturi nu mai are.

Iar să dispui de mai mult de 200.000 EUR cash din salariul de poliţist, în condiţiile în care soţia nu produce venituri şi ai şi un copil, trebuie să fii magician. Pentru a putea derula aceste activităţi ilegale, după scoaterea abuzivă în decor a fostei conduceri, Gelu Oltean şi-a adus oameni de încredere în funcţiile cheie.

Armaghedon 0215. Rolul lui Mihai Jurcă

Astfel, director general adjunct pe partea de informaţii a fost numit comisar şef Jurcă Mihai. Acesta, de la începutul carierei şi până în 2007. a fost lucrător operativ în cadrul IGPR – Serviciul Economic.

În 2007, în mandatul lui Petru Albu, a venit în DGIPI, la pachet cu directorul general-adjunct, chestorul Eugen Corciu (cu care este prieten de familie), pe funcţia de director adjunct al Diviziunii de Combatere a Criminalităţii Organizate, conduse de Daniel Rusu, acesta din urmă devenind naşul său.

În 2009, după reorganizarea unităţii, a rămas şef Sector Macrocriminalitate Economico-Financiară, în cadrul Diviziunii Informaţii, funcţie pe care a ocupat-o până la numirea ca director general-adjunct în mai 2012.

În această perioadă, Jurcă Mihai a avut o relaţie foarte apropiată cu Sorin Blejnar, cu care se întâlnea personal, cu ocazia deselor sale deplasări la ANAF, pe motiv de colaborare instituţională. În fapt, motivul real era informarea oamenilor lui sau a lui personal despre anumite activităţi specifice ale unităţii şi care vizau grupul lor de interese (Jurcă Mihai cu Sorin Blejnar sunt prieteni buni).

Un alt personaj care îl susţine pe Jurcă Mihai este naşul lui, Sorin Blejnar, respectiv dl Daniel Moldoveanu, şeful CNI.

Jurcă Mihai în prezent este susţinut de Gelu Oltean, cu care este prieten foarte apropiat, de naşul său, Daniel Rusu (obs.2) şi de Daniel Moldoveanu, pe relaţia cu Blejnar Sorin.

Armaghedon 0215. Relaţia cu PSD, PNL şi cu Vasile Blaga

În afara conexiunilor prezentate mai sus, în plan politic, în zona PSD are susţinerea lui Ioan Rus, în PDL este sustinut de Vasile Blaga (in ambele cazuri cel care este în imediata apropiere a celor doi este Daniel Rusu), iar în zona PNL prin chestorul r. Corciu, agreat de PNL.

De asemenea, este foarte apropiat de grupul de interese al lui Cocoş, Jurcă Mihai fiind prieten bun cu partenerul acestuia de afaceri, Iulian Tudor, dar şi cu Sorin Blejnar, aşa cum am menţionat anterior.

Obs.2. Daniel Ioachim Rusu este originar din Cluj, familia sa fiind foarte apropiată de cea a domnului Ioan Rus. Acesta în anul 2000 a venit în Bucureşti, ca şef de cabinet al ministrului de interne Ioan Rus, funcţie pe care a deţinut-o până în 2004. La finalul mandatului, în 2004, a plecat ca ataşat de afaceri interne în zona BeNeLux (în aceeaşi perioadă cu Gelu Oltean).

În 2007 a revenit de la post, în mandatul lui Petru Albu, în funcţia de director al Diviziunii de Combatrere a Criminalităţii Organizate.

În 2009, odată cu venirea ministrului Dan Nica, Daniel Ioachim Rusu şi-a dat demisia din minister. În prezent, este asociat în firmele SC RMB Inter Med Solutions SRL, cu obiect principal de activitate comercializare de tehnică medicală şi SC Smart Energy Group. Acesta, după demisie, s-a apropiat foarte mult de Vasile Blaga, prin şeful acestuia de cabinet, respectiv Andi Boer, pe care l-a stimulat financiar, implicându-l în unele din afacerile sale.

Daniel Ioachim Rusu are relaţii apropiate şi cu politiceni din zona PNL, respectiv fostul ministru de Interne, Cristian David.

În prezent, Daniel Rusu face parte din cercul restrâns de oameni din jurul lui Vasile Blaga, dar şi al lui Ioan Rus.

De asemenea, este bine cunoscută relaţia foarte apropiată a lui Gelu Oltean cu E.U şi D.C, aceştia din urmă având o strânsă legătură cu toate afacerile lui Sorin Blejnar, pe zona de importuri legume–fructe.

Referitor la Jurcă Mihai, este de notorietate apropierea sa de Sorin Blejnar, încă din timpul când acesta nu ajunsese seful ANAF, dar şi de naşul acestuia, Daniel Moldoveanu, şeful CNI.

Armaghedon 0215. “Said Baaklini este aici!”

De asemenea Jurcă este foarte bun prieten cu Tudor Iulian, partenerul de afaceri al lui Dorin Cocoş.

De la aceştia, în urmă cu câţiva ani atât Jurcă Mihai, cât şi Gelu Oltean i-au cunoscut şi au devenit amici cu Said Baaklini şi Yuksek Shahin, prin intermediul ultimului ţinându-se de fapt sub control în prezent importul şi taxarea achiziţiilor intracomunitare de legume – fructe.

Se cunoaşte cu certitudine faptul că periodic, aproape săptămânal, la sediul EuroHotel – Gara de Nord au avut loc mai multe întâlniri între Jurcă Mihai, Tudor Iulian şi Sais Baaklini, scopul acestora fiind găsirea unor pârghii în USL pentru menţinerea lui Jurcă în funcţia de director general adjunct la DGIPI. La unele dintre acestea participă si Gelu Oltean.

OBS.3 În acest context, Tudor Iulian avea rolul de a identifica aceste pârghii de susţinere, iar Said Baaklini şi Yuksek Shahin urmau să asigure banii pentru stimularea şi convingerea acestora. Despre toţi trei se cunoaşte faptul că au atât la DIICOT, cât şi la DNA dosare penale pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi corupţie, cu consecinţe deosebit de grave asupra bugetului consolidat al statului.

Se cunoaşte clar faptul că Yuksek Shahin şi Paşa Ecevit au fost şi sunt liderii importatorilor de legume – fructe din România, ajungând în această poziţie cu sprijinul şi datorită lui Sorin Blejnar.

Pe de altă parte, din partea lui Gelu Oltean, controlul pe evazioniştii din zona legume-fructe îl deţine Mohamad Wehbe Bilal, care tot săptămânal se întâlneşte cu turcii din Afumaţi la restaurantele sale din Herăstrău (Aqua şi Casa Mediteraneană), ultima întâlnire fiind săptămâna aceasta. La fel, Gelu Oltean participă doar la unele dintre întâlniri.

Astfel, transformând unitatea într-un SRL, Gelu Oltean a dat ordin unor ofiţeri din cadrul Diviziunii Manegementul Informaţiilor şi s-au şters din baza de date informaţii compromiţătoare, referitoare la lideri marcanţi ai PDL, în special cele care-i priveau pe Vasile Blaga, Videanu, Elena Udrea şi Dorin Cocoş.

Cu această ocazie, Gelu Oltean s-a arătat foarte nervos când a constatat că unele din aceste informaţii, cele care au putut fi verificate, confirmate şi probate au fost înaintate la diverse structuri de parchet. Aceste date nu pot fi şterse.

În prezent, Gelu Oltean, atât prin structurile centrale, dar şi prin cele teritoriale, cele care îi sunt fidele, în perioada alegerilor, a strâns date compromiţătoare referitoare la tot ce înseamnă lider şi candidat USL la Camera Deputaţilor sau Senat.

Aceste date, zilnic sau la două zile, i-au fost predate chestorului Merce Terente, cu care se întâlneşte fie la masă în Herăstrău, fie seara la Hotelul MAI – Paul Greceanu, unde locuieşte Merce. De la chestorul Merce, informaţiile ajung întotdeauna la preşedintele Traian Băsescu.

Scopul iniţial a fost acela de a forma urgent cât mai multe dosare ale viitorilor deputaţi sau senatori, iar în cazul în care USL nu lua peste 55% la alegeri, preşedintele să poată uşor prin şantaj să rupă alianţa USL şi să formeze a altă majoritate.

În respectiva perioadă a alegerilor a lucrat la foc continuu Diviziunea de Filaj, fiind supravegheaţi în general liderii marcanţi USL, dar şi persoane importante din anturajul alianţei oameni de afaceri care au sprijinit financiar sau sub o altă formă USL-ul.

Gelu Oltean a derulat totodată activităţi de diversiune de compromitere media a unor candidaţi USL, în sensul că a alimentat cu informaţii din baza de date a unităţii emisiuni televizate. Este binecunoscut faptul că televiziunea B1 TV este cea care beneficiază în acest mod frecvent de sprijinul său.

Un caz relevant s-a realizat în noiembrie 2012, când Gelu Oltean a transmis informaţii prin cms T. M., Şef Diviziune Acoperiţi, unui realizator tv de la B1 TV, despre doi demnitari din cadrul MAI, legate de alegerile parlamentare. În urma verificărilor, s-a constatat că nimic nu era adevărat, fiind doar o acţiune de compromitere media a celor doi.

Prin acest nou director de la acoperiţi, Gelu Oltean, în ultima perioadă, a reuşit să apropie mai mulţi ofiţeri acoperiţi (în special din presă) de membrii sau cercurile USL.

Concomitent, Gelu Oltean blochează toate notele de informare, ce privesc personaje PDL, returnându-le fără a le rezoluţiona, ceea ce a generat o stare de nemulţumire generală în rândul ofiţerilor.

De asemenea, Gelu Oltean are relaţii foarte strânse (extraconjugale) cu Monica Prejmăreanu(ofiţer DGIPI), purtătoarea de cuvânt a CSM, pe aceasta alimentând-o cu informaţii despre membrii CSM ostili actualei conduceri.

La Diviziunea de Filaj, a fost adus în funcţia de director cms şef Năstăsie Ştefan, fost şef Sector Supravegheri Operative (filaj) până în 2007, când director general a fost chestorul Ardelean, iar şeful diviziunii de profil era chestorul Mitică Dan. În perioada aceea, dl Mitică Dan era şeful Diviziunii Supravegheri Operative şi Tehnice, cele două actuale diviziuni de filaj şi investigaţii şi, respectiv, cea de interceptări şi operaţiuni speciale tehnice erau cuprinse într-una singură, condusă de susnumitul.

Armaghedon 0215. Coterii şi conexiuni

Referitor la Mitică Dan, se cunoaşte faptul că în perioada de activitate a fost omul de încredere şi una dintre persoanele cel mai apropiate de V. Ardelean, în prezent cei doi fiind parteneri de afaceri la firma de inteligence pe care o deţine cel din urmă.

Referitor la Năstăsie Ştefan, se cunoaşte că, la rândul său, era omul de încredere al chestorului Mitică Dan, acesta şi Virgil Ardelean fiind cei care l-au propus lui Gelu Oltean.

De asemenea, Năstăsie Ştefan are o relaţie apropiată cu generalul Merce Terente.

Despre Năstasie Ştefan se cunoaşte faptul că, în urmă cu mai mulţi ani (2008 – 2009), i-a supravegheat pe foştii şefi SIIPI DJ şi GJ, respectiv cms şef Popa Cazan şi Buletean, aflând cu această ocazie că cei doi aveau câte o firmă de transport de materiale de construcţii (nisip, ciment etc).

Pentru a nu-i denunţa conducerii unităţii că efectuează activităţi de comerţ, Năstăsie Ştefan i-a şantajat să-i dea materiale, pt a-şi construi şi el o casă. Aspectele sunt cunoscute la nivelul structurii de control a unităţii, care la vremea respectivă a documentat aceste abateri disciplinare ale actualului director.

La Diviziunea Informaţii a fost numit ca director comisar şef Zărnică Nelu, fost sef SIIPI Braşov. Se ştie faptul că este un apropiat şi o persoană de încredere a domnului Virgil Ardelean, acesta fiind considerentul promovării sale, întrucât în plan politic se cunoaşte faptul că este apropiat şi susţinut de liderul PDL Braşov, Scripcaru.

În 2011, pe motiv de lipsă de rezultate, s-a intenţionat schimbarea din funcţia de şef SIIPI Braşov a lui Zărnică Nelu, dar intervenţia dlui Scripcaru la directorul general Laţcău pe filiera Nelu Oltean şi Lucian Bode (ambii lideri PDL) a împiedicat acest lucru.

În trecut, Zărnică Nelu a fost implicat în afaceri nu tocmai legale cu terenuri în zona Poiana Braşov, în sensul că, profitând de relaţia de prietenie pe care o avea cu şefa de la Arhivele Naţionale Braşov, identifica terenurile nerevendicate, iar cu documente false persoane specializate în astfel de operaţiuni se ocupau de retrocedări.

La Diviziunea de Protecţie şi Contrainformaţii, în funcţia de director adjunct pe partea de protecţie a informaţiilor clasificate, a fost adus comisar şef Păcurar Gicu, originar tot din Cluj, bineînţeles. Acesta până în 2007 a lucrat tot în cadrul DGIPI, însă, odată cu plecarea dlui Ardelean la DGMO, s-a mutat şi el la aceeaşi structură.

Aici, adică la DGMO, s-a remarcat prin faptul că, la nivelul anilor 2010 – 2011, a instalat ilegal softuri de monitorizare a traficului pe calculatoarele angajaţilor acestei direcţii.

Despre faptul că traficul, pe majoritatea calculatoarelor care transmiteau date şi informaţii în mod operativ între minister şi toate celelalte unităţi operative subordonate, era interceptat ilegal de Gicu Păcurar, s-a aflat, aspect ce a făcut obiectul unui control al DGIPI, structură de protecţia informaţiilor clasificate, adică tocmai aceea pe care o conduce el acum, şi care a confirmat activitatea ilicită a acestuia. A fost informat directorul general al DGMO de la acea dată chestor Românică.

Cu data de 15-05-2012, la conducerea sectorului de profil economic din cadrul Diviziunii Informaţii a fost numită dna comisar şef Tănăsescu. Aceasta face şi ea parte dintre persoanele apropiate generalului Ardelean, în perioada mandatului acestuia susnumita fiind şef Sector Profil Corupţie. În 2007, când V. Ardelean a plecat la DGMO, din cadrul MAI, dna Tănăsescu este una dintre persoanele care l-au urmat acolo, loc în care şi-a desfăşurat activitatea până la 15.05.2012.

Pentru a putea face toate aceste abuzuri, Gelu Oltean în primul rând trebuia să-şi subordoneze Sectorul de Resurse Umane şi Biroul Juridic, demers pe care l-a realizat tot prin comiterea unor abuzuri şi ilegalităţi.

Astfel, Gelu Oltean l-a chemat pe şeful Serviciului Resurse Umane, comisar Visoiu Daniel, şi i-a comunicat faptul că nu se bazează pe el, să intre în concediu şi să-şi caute de lucru.

Acesta în prezent este tot titularul postului de Şef Sector Cadre DGIPI, dar din mai 2012 este împuternicit forţat şef Serviciu Resurse Umane la Serviciul de Paşapoarte Bucureşti. Tot odată, a fost dat afară abuziv şi şeful Biroului Învăţământ, numitul comisar Harnagea, pe motiv că este apropiat de fostul şef de serviciu, Dan Vişoiu.

În prezent, politica de cadre a unităţii o face numitul Boţilă Cosmin, consilier personal al lui Gelu Oltean pe această problematică.

Acesta este un apropiat al gen. Merce Terente, naşul său fiind fostul şef de cadre de la DGIPI la nivelul anilor 1990, col Constantin C-tin, în perioada când şi Merce Terente făcea parte din structură.

Acest Boţilă, în vara anului 2009, ocupa funcţia de Şef Birou Învăţământ în cadrul Serviciului de Resurse Umane al DGIPI şi a fost sancţionat disciplinar cu diminuarea drepturilor salariale pe o perioadă de 3 luni, una din cele mai aspre sancţiuni cnf Statutului Poliţistului, pentru grave abateri disciplinare.

Aceste constatări au fost făcute de Corpul de Control al MAI. Constatările şi măsurile luate impotriva sa, Boţilă le-a contestat, contestaţia fiindu-i respinsă, le-a reclamat ulterior în instanţă, unde de asemenea a pierdut. Văzând că nu are câştig de cauză, a intrat în concediu de paternitate, până când l-a reactivat Gelu Oltean.

În prezent, pt a-l forţa să demisioneze, actulului titular (Dan Vişoiu) de post Şef Resurse Umane, dar care lucrează la Paşapoarte, i-a fost declanşat un control tematic pe acelaşi tip de problemele, pt care Boţilă a fost sancţionat în 2009. Ironia este că cel care conduce acest control este chiar Boţilă.

Abuzurile lui Botila nu se opresc aici. În primul rând nu se respectă disciplina de stat în sensul că sunt foarte mulţi ofiţeri încadraţi pe o funcţie dar care îşi desfăşoară ilegal activitatea în cu totul altă parte fără nici o bază legală.

Un caz de notorietate în acest sens este cel al cms Diaconescu Ciprian, care de cinci luni de zile figurează ca ofiţer operativ în cadrul SIIPI Covasna, dar care nu s-a prezentat niciodată la locul de muncă. Acesta este originar din Mureş şi are ordin verbal de la Gelu Oltean să stea la Tg. Mureş şi să-l monitorizeze pe fostul director gen adj Sava Mihai, pe care Gelu Oltean îl suspectează că intenţionează să revină în conducerea DGIPI.

O altă misiune a lui Diaconescu fiind, bineînţeles, monitorizarea jocurilor politice la nivel local şi informarea Bucureştiului.

Într-o situaţie ingrată în prezent se află seful SIIPI CV, care a spus că el nu îl pontează pe Diaconescu, din cauză că nici măcar nu l-a văzut, dar Gelu Oltean face presiuni asupra sa să efectueze pontarea acestuia.

De asemenea, în nebunia creată de Boţilă, s-a uitat de faptul că trebuiau oprite locuri pentru promoţie (studenţii din cadrul Academiei de Poliţie, clasa de informaţii, care urmează a fi încadraţi). Pentru a rezolva acest lucru, Gelu Oltean a întocmit un material către ministru, pentru suplimentarea şi bugetarea unor funcţii suplimentare pe schema de organizare a DGIPI.

Totodată, revenind la Departamentul Special de Acoperiţi, acolo de unde în mod abuziv au fost daţi afară prin şantaj toţi şefii de servicii de către Gelu Oltean, unul dintre aceşti şefi de Sector, respectiv cms A. I., nu a vrut să-şi dea demisia şi s-a internat în spital, având nişte afecţiuni mai vechi de sănătate.

După externare, în timp ce se afla în concediu medical, cms I. A. a fost demis şi pus la dispoziţie de către Gelu Oltean în mod ilegal (legile în vigoare stipulează clar faptul că un funcţionar public în timpul concediului medical nu poate fi demis).

Când oamenii trimişi de Boţilă au mers la locuinţa lui A.I., pentru a-i aduce la cunoştinţă faptul că a fost destituit şi pus la dispoziţie, acasă era mama acestuia, care, la aflarea veştii, a leşinat şi a căzut pe scări.

Pentru acest incident, A.I. i-a făcut plângere penala lui Gelu Oltean.

Pe de altă parte, printr-un ordin de ministru, Gelu Oltean a transformat Biroul Juridic în serviciu, pe şeful de biroului l-a pus la dispoziţie, iar şef Serviciu Juridic l-a numit pe Şeful Serviciului Juridic din cadru DGA, cu care Gelu Oltean este prieten.

Fostul şef Birou Juridic (Timiş M) este un ofiţer crescut în DGIPI, cu o vechime de circa 10 ani, care a fost o perioadă împuternicit şi ca director al Direcţiei Juridice a MAI, deci un profesionist desăvârşit. Perioada de 6 luni, de punere la dispoziţie, îi expiră în ianuarie 2013, iar intenţia sa, datorată dezamăgirilor trăite, este să părăsească Ministerul de Interne.

Armaghedon 0215. Situaţie tensionată

De la venirea lui Gelu Oltean şi până în prezent, indicatorii profesionali obţinuţi de DGIPI au scăzut cu mai mult de 50% faţă de perioada similară a anului trecut sau a începutului de an.

În rândul ofiţerilor este o nemulţumire ce creşte de la o zi la alta, deoarece materialele informative nu sunt promovate către beneficiari, fără nici o explicaţie din partea conducerii unităţii sau a directorilor de diviziuni.

Totodată, aceştia refuză să-şi motiveze prin rezoluţie temeiul returului notelor informative.

De asemenea, este o stare de nemulţumire generală în rândul structurilor de parchet, în special DIICOT, din cauza faptului că unitatea refuză să colaboreze şi să acorde sprijin, în special tehnic, investigativ şi filaj, motivul fiind tot timpul faptul că echipele sunt implicate în alte „lucrări”.

Armaghedon 0215. “Cu lăutarii dupe mine…”

Însă, pe principiul „ţara arde şi baba se piaptănă”, în luna octombrie 2012, cu ocazia convocării cu secretarele din DGIPI, structura centrală, dar şi cele teritoriale, la cină Gelu Oltean a venit însoţit de o formaţie de lăutari italieni, cărora le-a făcut un tur al clădirilor din garnizoană şi le-a prezentat centrul de pregătire interior-exterior.

Până în prezent în centrul de pregătire al DGIPI din motive lesne de înţeles nu a intrat nici o altă structură a MAI cu atât mai mult persoane civile sau străine (cazul fericit ar fi că respectivii italieni să fie chiar lăutari).

Armaghedon 0215. Legături cu mafia italiană

Acest gen de apucături de interlop la Gelu Oltean nu sunt titlu de noutate. Astfel, în presa clujeană din ianuarie 2000 apare un articol, care face cunoscută asocierea de business a lui Gelu Oltean cu un interlop grec, pe nume Christos Tsormpatzidis, urmărit internaţional prin Interpol pentru deturnare de fonduri. Cetăţeanul grec era asociat cu soţia lui Gelu Oltean (Mirela Sanda Oltean) în firma S.C. VANI SRL.

Din aceeaşi perioadă, datează şi alte articole (Fiii Mafiei – în România, din Gazeta de Cluj) care îl legau pe cetăţeanul italian Maurizzio Creusso de Mafie. În articol se precizează că Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor a informat Parchetul Judeţean Cluj despre faptul că în martie 2001 S.C. FONDERIE S.R.L. (firma lui Creusso) a cumpărat firma Agricola pentru suma de 750.000. $ şi în plus era de acord să plătească datoria societăţii, de 350.000 $.

După încheierea tranzacţiei, suma totală de bani, respectiv 1,1 milioane $, s-au regăsit în contul lui Maurizio Creuso, de unde ulterior, în sume egale, prin cinci dispoziţii de plată, patru părţi au ajuns în Elveţia, în conturile personale ale fraţilor Dalli Cani, iar a cincea la o bancă din Austria, într-un cont personal al lui Maurizio Creusso. La vremea respectivă, au fost informate autorităţile italiene de fisc.

Ulterior, acesta a derulat mai multe contracte cu Primăria Cluj, în mandatul lui Ghe. Funar.

Maurizzio Creusso a fost asociat în firme cu interlopul clujean Gheorghe Mirel Tomuţă, care în iunie 2010 a fost arestat de către DIICOT pentru trafic de persoane. Activitatea de trafic de persoane, respectiv obligarea la muncă forţată şi prostituţie în zona Calabria, Tomuţă a derulat-o împreună cu concubina unuia din şefii clanului napoletan N’Dragheta.

Maurizio Creusso a fost mai tot timpul în atenţia autorităţilor române cu competenţe pe combaterea spălării banilor, alături de Antonio Scanagatta şi Antonio Marazzi.

Din 2009, Maurizzio Creusso deţine firma S.C. Eoliana Energy Millenium S.R.L., cu sediul în Pipera, Ilfov. În această firmă, este asociat cu 10% numitul Cezar Marin, fiul fostului general DIE Ion Marin, iar din ianuarie 2010, cu 5%, este asociată şi numita Sanda Mirela Oltean, soţia lui Gelu Oltean. Afacerea vizează instalarea pe o suprafaţă de 147 hectare a 23 de turbine eoliene, în zona comunelor Mihail Kogălniceanu şi Sarichioi, judeţul Tulcea.

nota: Intertitlurile aparţiei redacţiei. Am corectat pe cât posibil agramatismele şi stângăciile de exprimare din text, cât să se înţeleagă ce vrea să transmită autorul, lăsând însă aerul de notă informativă a textului, care seamănă cu referatele şi rechizitoriile de această extracţie.

Share