Arma termobarică ar putea intra în dotarea Armatei Române

Share

Armata română a testat, în poligonul de la Cincu, arma termobarică. Este una dintre cele mai puternice muniţii fabricate vreodată la noi în ţară. Aceasta e un nou tip de grenadă de aruncător, de şase ori mai puternică decât grenadele clasice.

Rheinmetall devine clientul României la un proiect strategic

Muniţia ar putea fi produsă în serie, dacă Armata Română găseşte căile legale să transfere industriei naţionale de armament brevetele de invenţie. Rând pe rând, două maşini şi o construcţie au fost pur şi simplu pulverizate de arma termobarică.

Arma termobarică, cea mai nouă invenţie a cercetătorilor români

Aceasta este cea mai recentă invenţie a centrului de cercetare al Armatei Române. Arma termobarică e o grenadă de aruncător mult mai puternică decât cele clasice. Ţintele nu au nici o scăpare. Nici un echipament de protecţie nu-l poate feri pe inamic de efectele armei.

O armă de acest fel este foloseşte un tip de explozibil care utilizează oxigenul din aerul înconjurător. Astfel, generează o explozie intensă, de înaltă temperatură. În practică, unda de şoc a exploziei este de o durată semnificativ mai lungă faţă de cea a unei a convenţionale.

Astfel de arme au fost dezvoltate în anii 60 în URSS şi SUA. Primele versiuni totuşi au fost folosite de Luftwaffe, în al doilea război. Inventatorul este germanul Mario Zippermayr. Forţele armate sovietice au dezvoltat pe scară largă arma termobarică, p care au folosit-o în Cecenia.

Arma termobarică, efecte devastatoare

Ovidiu Iorga, coordonator de proiect: Încărcătura termobarică se bazează pe transportul la ţintă al unui carburant şi în parte, reacţia se desăvârşeşte reacţionând cu oxigenul atmosferic. Are efecte devastatoare asupra personalului adăpostit, neadăpostit şi elementelor neblindate.

Putem vorbi despre o multiplicare a echivalentului trotil, conform calculelor noastre, de peste 6 ori. Potrivit proiectanţilor, arma termobarică este ideală în lupta împotriva unor combatanţi ascunşi în adăposturi uşoare şi împotriva celor aflaţi în vehicule fără blindaj.

Utilitatea, în mai multe domenii, precum lupta urbană

Costul de producţie e aproximativ egal cu cel al grenadelor clasice. Colonel Iulian Berdilă, comandant Brigada 81 mecanizată:

Este foarte complex. Eu zic că își gaseşte foarte bine utilitatea în acest moment în mai multe domenii, poate inclusiv în domeniul luptei urbane.

Tragerile din poligonul Cincu au fost parte a unui test. Rezultatele îi vor ajuta pe cercetători să îmbunătăţească arma. Mai este cale lungă până când Armata Română va avea în dotare astfel de grenade de aruncător.

Multe dintre proiectele de cercetare sunt blocate, pentru că Ministerul Apărării nu gaseşte calea legală de a ceda brevetele industriei de apărare ca aceasta să poată trece, ulterior, la producţia de serie.

Share