home CULTURA, POLITICA ANIMALE BOLNAVE Besoiu si Breban, colaboratori Secu

ANIMALE BOLNAVE Besoiu si Breban, colaboratori Secu

Share

Acolo unde cultura se intalneste abject cu politica, actorul isi pierde personalitatea actoriceasca si devine un simplu receptacul de vorbe, pe care le deverseaza, intr-un gest mercantil, la Securitate.

Acolo unde cultura se intalneste abject cu politica, scriitorul isi pierde personalitatea artistica, asemeni unui animal bolnav si reface, in propria sa viata dominata de nimicnicie, drumul spre zid.

Sunt locuri in care, in cursul vietii mele, ma voi reintalni cu marele actor Ion Besoiu, ori poate cu marele scriitor Nicolae Breban, pentru a putea intelege mai bine, la nivel microcelular probabil, ce face sistemul dintr-un biet om si ce fel il distruge.

Tema fundamentala este: omul zdrobit de timpul sau.

CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a actorului Ion Besoiu. Surse din CNSAS au declarat că Direcţia de investigaţie a constatat că Ion Besoiu a fost colaborator al fostei Securităţi.

foto: Cinemarx – Actorul Ion Besoiu va lua premiul pentru întreaga carieră la Gopo 2011
fotoinfo1: (25 martie 2011) “Besoiu a primit deja în 2002 premiul de excelenţă al cinematografiei Române şi premiul UNITER pentru întreaga activitate teatrală, iar în 28 martie va primi Trofeul Gopo pentru întreaga carieră, la cea de-a cincea ediţie a galei”
fotoinfo2: “Numai cam atat am scris in nota informativa”

Decizia de colaborare în cazul lui Ion Besoiu a fost dată în luna martie, iar dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a actorului a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în 4 aprilie.

Rebengiuc, despre decizia CNSAS pentru Besoiu: Nu am nicio surprindere în faţa acestei descoperiri

Primul termen în procesul dintre CNSAS şi Ion Besoiu a fost fixat de instanţă pentru 12 septembrie. Contactat de Mediafax, miercuri, Ion Besoiu a declarat: “Nu comentez înainte de pronunţarea instanţei de judecată”.

CNSAS: Nicolae Breban a fost colaborator al Securităţii

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Nicolae Breban.

Direcţia de investigaţie a constatat că Nicolae Alexandru Breban a fost colaborator al fostei Securităţi, au declarat pentru Mediafax miercuri surse din CNSAS.

Decizia de colaborare în cazul Nicolae Breban a fost dată în martie, iar dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a scriitorului a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în 4 aprilie.

foto: Ovidiu Pecican

Primul termen în procesul dintre CNSAS şi Nicolae Alexandru Breban a fost stabilit de instanţă pentru 12 septembrie.

Nicolae Breban, născut în 1934 la Baia Mare, este romancier şi eseist, precum şi directorul revistei Contemporanul, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană. El este unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani.

Share