home EVENIMENT, POLITICA Ana Birchall cere Comisiei Juridice vot contra pensiei speciale a Avocatului Poporului

Ana Birchall cere Comisiei Juridice vot contra pensiei speciale a Avocatului Poporului

Share

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, îşi manifesta revolta faţă de decizia Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, de a aproba acordarea de pensie specială şi Avocatului Poporului.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Pe bune? Asta e prioritate în acest moment?? Ştiţi vorba aceea: ‘tara arde şi baba se piaptana’! Sincer, fără cuvinte! Şi de ce mă rog Avocatul Poporului trebuie să aibă pensie specială??  😡 Sper totusi ca in Comisia Juridica sa primeasca raport negativ!”, a scris Birchall, pe Facebook.

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil iniţiativa legislativă care prevede printre altele ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizaţie lunară echivalentă cu a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, s-a votat ca Avocatul Poporului să beneficieze de pensie specială.

Proiectul este semnat de patru deputaţi PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa şi Claudia Gilia), doi deputaţi UDMR (Izabella Ambrus şi Eva Csep), deputatul PNL Adriana Saftoiu şi deputatul Steluţa Cataniciu (neafiliat). Documentul a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 9 martie 2020.

Potrivit raportului comisiei, publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, decizia a fost luată, într-o şedinţă online, cu majoritate de voturi, fiind propuse unele modificări.

Iniţiativa legislativă prevede, printre altele, că Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia au dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de la Curtea de Apel. La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului şi adjuncţii săi care au îndeplinit cel puţin un mandat complet beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor.

Foştii Avocaţi ai Poporului şi foştii adjuncţi ai acestuia care au îndeplinit cel puţin un mandat complet au dreptul la pensie şi recalcularea acesteia în aceleaşi condiţii, prevede proiectul.

Avocatul Poporului şi adjuncţii care nu au domiciliu şi nici locuinţa proprietate personală în Bucureşti beneficiază, de la data numirii în funcţie, de cazare gratuită, de transport săptămânal la şi de la localitatea de domiciliu, în condiţiile prevăzute de lege pentru deputaţi şi senatori.

De asemenea, Avocatul Poporului şi adjuncţii au dreptul la paşaport diplomatic în condiţiile legii, mai stipulează proiectul de lege.

Modificările propuse se referă la introducerea Comisiei pentru drepturile omului, alături de Comisia juridică, în procedura de audiere a candidaţilor pentru funcţia de Avocat al Poporului şi de adjunct, dar şi de revocare a acestora.

O altă modificare se referă la faptul că personalul instituţiei Avocatul Poporului să aibă statutul funcţionarilor publici şi nu al funcţionarilor publici parlamentari, cum se prevedea în proiect.

Raportul asupra proiectului urmează să fie întocmit de Comisia juridică

Share