home CORUPTIE, POLITICA Amnistia şi graţierea revine ca proiect de lege în Camera Deputaţilor

Amnistia şi graţierea revine ca proiect de lege în Camera Deputaţilor

Share

Amnistia şi graţierea vor fi legiferate probabil în Camera Deputaţilor după ce proiectul a fost adoptat tacit de Senatul României, a anunţat deputatul PSD Florin Iordache.

Delirul peremist al lui Liviu Dragnea are o explicaţie

În prezent, există un proiect de lege privind graţierea la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, adoptat tacit de Senat, însă nu a fost stabilită data la care va primi raportul pentru a ajunge apoi în plen.

Amnistia şi graţierea. La Senat, anunţul a fost făcut de Claudiu Manda

Întrebat de MEDIAFAX dacă există vreun proiect de lege în Parlament privind aministia sau graţierea, aşa cum a spus ministrul Justiţiei Tudorel Toader, deputatul social-democrat Florin Iordache a răspuns: “Este la Comisia juridică la Camera Deputaţilor, acela cu graţierea (adoptat tacit de Senat – n.r.). Nu am auzit (când se va discuta proiectul de lege – n.r.)”.

Pe 29 mai, proiectul legii graţierii a fost adoptat tacit în Senat, după ce termenul pentru dezbatere şi adoptare s-a împlinit la data de 23 mai, anunţul fiind citit în plen de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda.

În forma adoptată tacit de Senat, proiectul privind amnistia şi graţierea are următoarea formă:

Art 1 Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv applicate de instanţa de judecată. Art 2 – (1) Se graţiază în parte cu ½, pedepsele cu închisoare applicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani , dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. (2) Situaţiile prevăzute la alin. (1) trebuie să existe la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. 3 – Măsurile educative privative de libertate cu o durată de maximum 5 ani se graţiază, dispoziţiile art. 5 alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

Graţiere condiţionată de plata despăgubirilor

Art. 4 – (1) Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea, în termen de un an de la condamnarea definitive sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă.

(2) Nerespectarea condiţiei prevăzute la alin.

(1) atrage revocarea graţierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenţie.

(3) Persoana graţiată va depune dovada achitării prejudiciului, acesta va sesiza instanţa de executare pentru a dispune revocarea graţierii.

(4) Procedura de judecată se desfăşoară cu citarea persoanei condamnate, prevederile art. 597 alin (2)-(8) din Codul de procedură penală aplicându-se în mod corespunzător.

Amnistia şi graţierea, şi pentru recidivişti

Art. 5 – (1) Prevederile art. 1 şi 2 nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă, nici celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare.

(2) Nu beneficiază de prevederile art. 1 şi 2 condamnaţii cărora li s-au aplicat pedepse pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: de vătămare corporală, rele tratamente aplicate moniroului, agresiuni asupra fătului, şantaj traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, violare de domiciliu, înşelăciune, fraude comise prin sisteme informatice, ultraj, favorizarea şederii ilegale în România, ultraj judiciar, cercetare abuzivă, evadare, divulgare informaţiilor secrete de stat, deturnarea de fonduri, fals intellectual şi fals informatics, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă”.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru această iniţiativă legislativă.

Citeşte şi
Călin Popescu Tăriceanu a găsit o nouă metodă de a scăpa de procesul său cel
Debandada PSD începe să se vadă cu ochiul liber. În încercările sale disperate de a
Mirel Palada cere un punct de vedere al Senatului privind bătaia pe care i-a administrat-o
Adoptarea tacită este folosită ca unealtă de retorsiune de sistemul corupt. Abuz în serviciu contra
Azi expiră termenul pentru dezbaterea și aprobarea în Senat la Legea grațierii. Conducerea Senatului a
Graţierea corupţilor este inclusă acum în proiectul Legii Graţierii. Senatorii jurişti au aprobat propunerile formulate
Pentru că nu a putut să-şi fâlfâie urechile de la Guvern, graţierea dă din trompă
Fostul primar pesedist al Piteştiului, Tudor Pendiuc, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, este
Raportul MCV pe 2016 îi face praf pe Victor Ponta şi Călin Tăriceanu? Nici o
Senatorul PSD Dan Şova a fost reţinut de către procurorii DNA pentru 24 de ore,
Share