Ambasadorul SUA despre PSD: „Nepotismul a infestat sistemul economic!”

Share

Prin ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, Departamentul de Stat al Statelor Unite continuă să dea semnale pentru întărirea statului de drept.

Mediul antreprenorial sănătos reprezintă un element cheie pentru construirea și consolidarea democrației, iar România poate fi un lider de talie mondială și un model demn de urmat de țările din regiune, a declarat ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, cu prilejul participării sale la „Topul național al firmelor private din România”, eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

„Suntem mândri să sprijinim eforturile Consiliului Național de a promova dezvoltarea antreprenorială bazată pe piață. De la sosirea mea în România, am vorbit de multe ori despre perioada Renașterii în România. România este pe cale să devină un lider european în domeniul finanțelor, industriei, agriculturii, științelor și artelor.

Niciodată nu am avut rețineri în a crede că România este în stare de lucruri mărețe și cred cu tărie că România poate fi un lider de talie mondială și un model demn de urmat pentru celelalte țări din regiune și din întreagă Europa. Acum 30 de ani, după căderea regimului comunist, unul dintre primele lucruri care s-a realizat a fost privatizarea multora dintre companiile și întreprinderile de stat.

Acesta a fost un prim pas bun, însă demersul nu a fost finalizat. Astăzi, România are cel mai mare număr de companii deținute integral de stat din Europa – peste 1.200. Are și cel mai mare număr de companii deținute parțial de stat. România trebuie să continue cesionarea și calea către privatizarea completă”, a spus oficialul american, citat de Agerpres.

„Astfel de companii deținute de stat reprezintă o sursă de patronaj politic, de persoane cu conexiuni politice, nepotism și alte mediocrități. Companiile deținute de stat încetinesc economia, adăpostesc corupția, împiedică o concurență corectă și amână creșterea economică. Este practic imposibil că firmele private să concureze eficient cu companiile deținute de stat.

Pe întreg mapamondul s-a dovedit că piețele libere, economiile private au generat mai multă bunăstare și prosperitate pentru națiunile și popoarele lor, decât orice alt sistem. Un mediu antreprenorial sănătos necesită oameni extraordinari și talentați, că dumneavoastră care sunteți astăzi aici, că reprezentanți din toate colțurile României. Însă acest lucru este doar primul pas, o sămânța, dacă vreți.

Este nevoie și de un mediu în care semințele ideilor voastre și muncă asiduă să prindă rădăcini. Acesta presupune trei elemente: mijloace puternice de protejare a proprietățîi intelectuale, aplicarea principiului statului de drept și reglementări de bun simt în domeniul afacerilor”, a explicat ambasadorul.

Potrivit acestuia, fără drepturi de proprietate intelectuală nu există un stimulent real pentru inovare, iar „oamenii nu sunt motivați să muncească din greu și să creeze produse și servicii dacă știu că roadele muncii lor vor fi furate de companii din China și din alte țări care nu au respect pentru drepturile de proprietate intelectuală”.

„Situația era la fel și cât timp a condus regimul comunist aici, când persoanele talentate și muncă poporului român erau direcționate integral să susțînă clasa coruptă de la guvernare. A două condiție necesară pentru dezvoltarea unui mediu antreprenorial înfloritor este aplicarea principiului statului de drept – un sistem juridic predictibil, consecvent – cu drepturi executorii – și transparent.

Antreprenoriatul adevărat nu poate înflori într-un mediu în care nu există cai de recurs pentru îngrijorările legitime ale mediului de afaceri, în care nu există predictibilitate pe piețe și în care capriciile personale ale persoanelor cu relațîi, corupte, pot submina un proces judiciar corect. De îndată ce investitorii au încredere într-un sistem de legi sigur, care asigura siguranță, fondurile acestora vor deveni mult mai disponibile antreprenorilor, cum sunteți și dumneavoastră”, a adăugat Adrian Zuckerman.

În cele din urmă, a arătat ambasadorul, „ultima măsură de care este nevoie pentru că antreprenoriatul să înflorească este că guvernul să îi lase cale liberă să se dezvolte”.

„Guvernul ar trebui să pună în aplicare doar reglementări de bun simt, să reducă impozitul pe profit și să creeze un mediu favorabil afacerilor. Sub conducerea președintelui Trump, am realizat acest lucru în Statele Unite. Că rezultat, am obținut cele mai favorabile valori ale indicilor economici și ai ratei șomajului din istorie.

Această abordare a încurajat companiile din toată lumea să facă investiții în Statele Unite. Și România poate crea un mediu care să conducă la un climat de afaceri mai puternic. Salut eforturile președintelui Iohannis și ale prim-ministrului Orban depuse în vederea atingerii acestui obiectiv și încurajez ferm guvernul să dubleze aceste eforturi.

La preluarea mandatului, prim-ministrul Orban s-a confruntat cu modificările nefaste aduse legislației și cu nepotismul care a infestat sistemul economic al României. În ciuda acestor obstacole, acest guvern a muncit asiduu pentru a crea mediul economic și juridic corespunzător, care va conduce la perioada Renașterii în România, iar Statele Unite vor fi alături de România, pentru a realiza acest lucru”, a subliniat Adrian Zuckerman.

Ambasadorul american la București a arătat că pandemia de COVID-19 a generat provocări imense în domeniul economiei și al sănătății publice, daunele de ordin economic și social provocate de acest virus fiind fără precedent, iar calea către redresarea completă din această criză va fi lungă și anevoioasă.

„Este o tragedie pentru toți, sincerele mele condoleanțe celor care au pierdut o persoană dragă din cauza pandemiei. Cu toate acestea, dacă se pune problema să găsim o nouă normalitate, acest lucru se va datora unor oameni că dumneavoastră, care își folosesc talentele și muncesc din greu pentru a crea soluții potrivite pentru noile probleme, pentru că oamenii să poată reveni la muncă, copiii să aibă parte de educația corespunzătoare pe care o merită și pentru că cei care au nevoie să poată primi îngrijirea medicală corespunzătoare.

Am încredere absolută în poporul român și nu am nicio îndoială că România și dumneavoastră puteți realiza tot ceea ce va propuneți. Țară această are un potențial magnific! Investițiile în infrastructură corespunzătoare, stabilirea unor reglementări de bun simt pentru mediul de afaceri și aplicarea principiului statului de drept vor debloca acest potențial și vor accelera realizarea perioadei Renașterii în România!”, a concluzionat Zuckerman.

Share