Ambasada Chinei: „Pandemia globală nu este vina Chinei. Poporul chinez este indignat!”

Share

Ambasada Chinei la Bucureşti a emis în ultima săptămână două comunicare de presă în care ceartă presa din România, susţinând că anumite articole au stârnit „o puternică indignare în rândul poporului chinez”.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Am observat că, după ce unii politicieni americani au calomniat China cu epidemia COVID-19, mass-media din România, precum televiziunea Kanal D, Republica.ro, alte surse mass-media şi comentatorii individuali au fost parţiali şi au citat numai opiniile părţii americane prezentând informaţii care nu corespund realităţii şi stigmatizând China prin diverse comentarii neîntemeiate sau false, ducând astfel oamenii în eroare. Acest lucru nu este numai în contradicţie cu spiritul profesional obiectiv şi imparţial de care ar trebui să dea dovadă mass-media, dar şi subminează prietenia dintre China şi România şi popoarele lor. Aceste observaţii, care nu respecta ştiinţa şi deciziile OMS, au stârnit o puternică indignare în rândul poporului chinez. Noi ne opunem ferm şi condamnăm cu tărie aceste declaraţii.

(…) În acest moment, perceperea zvonurilor drept noutăţi, defăimarea celorlalţi şi transferul responsabilităţii nu va ajuta activitatea de prevenire şi control a ţării proprii şi nici nu va ajuta cooperarea anti-epidemica a comunităţii internaţionale. Solicităm mass-media şi comentatorilor relevanţi din România să respecte faptele obiective şi opinia publică internaţională şi să nu încalce principiile morale, să corecteze imediat greşelile, să oprească imediat comportamentul care induce în eroare oamenii şi creează contradicţii”, da lecţii ambasada Chinei, stat totalitar în care nu există libertatea presei.

După trei zile, pe 30 martie, ambasada Chinei a emis un nou comunicat în care ceartă publicaţiile care au preluat un comunicat al organizaţiei Reporteri fără frontiere.

„Recent, unele posturi mass-media din România au reeditat articole publicate de Reporteri fără frontiere, acuzând neîntemeiat că China a ascuns adevărul în primele zile ale izbucnirii focarului noului coronavirus. În aceste articole s-au înlocuit faptele cu zvonurile, iar ştiinţa cu imaginaţia, pline de greşeli şi confuzii, încălcând grav principiul de obiectivitate al presei şi etică profesională a mass-media, ceea ce este total inacceptabil pentru noi.

COVID-19 este un virus nou, iar recunoaşterea acestuia are nevoie de un anumit proces. La început, oamenii de ştiinţă şi experţii medicali au prezentat opinii diferite, iar guvernul ar trebui să ia decizii pe baza unor dovezi fiabile şi pe baza ştiinţifică, ţinând cont de diverşi factori. Acest lucru este bine ilustrat de faptul că noul coronavirus este pe scena mondială de luni de zile, fiind foarte bine cunoscut pentru comunitatea ştiinţifică, însă ideile şi măsurile de combatere a epidemiei încă variază foarte mult de la o ţară la alta.

De la izbucnirea epidemiei, din perspectiva protejării sănătăţii oamenilor şi a securităţii globale a sănătăţii publice, China a lansat în timp util, public şi transparent informaţii relevante despre epidemie şi a desfăşurat activ cooperarea internaţională în prevenirea epidemiei, ce a fost pe deplin recunoscută şi extrem de apreciată de comunitatea internaţională.

Poporul chinez, solidar că niciodată, a muncit din greu pentru combaterea epidemiei, câştigând timp preţios pentru restul lumii să ia măsuri de prevenire a epidemiei. Din păcate, acest timp preţios a fost irosit de unele ţări. La data de 23 ianuarie, când oraşul Wuhan a fost ”închis”, în afara Chinei existau doar 9 cazuri confirmate, reprezentând 1% din totalul global. O lună mai târziu, când lupta Chinei împotriva epidemiei urma să fie decisă, epidemia a izbucnit brusc în Asia de Est, Europa şi Statele Unite. În prezent, numărul de cazuri şi decese în afara Chinei depăşeşte cu mult China. Deci, observăm că pandemia globală nu este vina Chinei.

Bolile epidemice nu ţin cont de graniţe, ţările trebuie să lucreze împreună pentru a depăşi dificultăţile. Fiind la rândul său victimă a noului coronavirus, ieşind treptat din ceata epidemiei, China face tot ceea ce îi stă la dispoziţie pentru a ajuta ţările afectate. Sperăm că în acest moment dificil, prietenii din mass-media vor acorda mai multă atenţie eforturilor de a lupta împotriva epidemiei şi vor genera mai multă energie pozitivă. Avem certitudinea că, atât timp cât lucrăm împreună pentru a ne ajuta reciproc, vom putea depăşi epidemia şi vom crea un viitor mai bun pentru dezvoltarea umană!”, este noul comunicat al ambasadei Chinei.

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, coronavirusul nu ar fi devenit pandemie, considera organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), care şi-a prezentat argumentele în acest sens într-un comunicat difuzat săptămână la Paris, sediul organizaţiei.

China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, aminteşte sursa citată.

Potrivit comunicatului, citat de Agerpres, RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând – poate – pandemia.

RSF citează totodată o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86% dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme.

Share