home EVENIMENT Alte incidente rasiste la Vâlcea şi Cluj, cu alţi singalezi

Alte incidente rasiste la Vâlcea şi Cluj, cu alţi singalezi

Share

Cazul de la Ditrău este departe de a fi singular. Incidente rasiste mai au loc şi în alte zone ale ţării. Patronul unei firme care importă forţa de muncă a dezvăluit pentru hotnews.ro alte trei cazuri similare cu muncitori din Sri Lanka.

Romulus Badea, partener al Soter & Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori străini în ţară a dezvăluit că situaţia de la Ditrău nu este singulară.

„Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în ţară. În Bucureşti nu avem astfel de situaţii, dar s-ar putea să fie şi din cauză că noţiunea de bucureştean defineşte un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniţi din toate colţurile ţării şi din multe alte ţări”, a spus Badea.

1. La un hotel din Vâlcea a adus oameni din Sri Lanka pentru curăţenie în camere şi pentru o bucătărie. O familie de romani s-a întâlnit cu oamenii de la curăţenie pe hol şi a ieşit un mare scandal.

Familia punea întrebări de genul: Ce cauta acolo? Cum îşi permit angajatorii să bage în camere la curăţenie oameni aduşi din Sri Lanka? De ce să atingă mâinile negre cearşafurile în care vom dormi?

Bineînţeles, patronul a decis să păstreze angajaţii. Nici nu a luat în calcul să renunţe la ei.

Familia respectivă a dormit în acea noapte acolo, după ce a făcut scandal.

2. Patronii unui restaurant din centrul Clujului, din zona străzii Lăpuşului, au angajat un număr destul de mare de oameni din aceeaşi ţară (Sri Lanka) pentru bucătărie, chelneri. I-au cazat în centrul oraşului, aproape de restaurant, ca să fie logistică cât mai uşoară.

Totuşi, spune Badea, sunt câţiva oameni de pe stradă care i-au reclamat la toate autorităţile la care puteau să-i reclame: la imigrări, ITM, Pompieri etc. La un moment dat, jandarmii au venit cu dubă de intervenţie. Chiar s-a făcut o petiţie la Primărie, care este semnată de 15 vecini.

“Şi-au angajat un avocat care cu asta se ocupă: să facă reclamaţii şi încearcă să găsească ceva ca să îi gonească pe cei din Sri Lanka din casa respectivă. Asta în condiţiile în care nu există nicio reclamaţie pentru tulburarea liniştii publice”, a povestit el.

3. În cazul unei fabrici din apropiere de Bucureşti, o angajată care se ocupă de treburi administrative realiza pontajul angajaţilor. Pentru toţi romanii făcea pontajul corect, cu excepţia celor din Sri Lanka. Scopul ei era că aceştia să primească un salariu mai mic. Patronului, de ceva vreme, i se părea ceva ciudat. A început o mică investigaţie şi aşa a observat că acei angajaţi ajungeau la timp la muncă, ba chiar îşi făceau foarte bine treaba.

A mers să discute cu angajată care realiza pontajul. A întrebat-o de ce le face punctajul aşa, iar răspunsul ei a fost că „nu suporta ideea de a lucra cu străini”. Decizia patronului a fost să o dea pe ea afară.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal în cazul Ditrău pentru infracţiunile de incitare la ura sau discriminare, după ce, miercuri, aproximativ 200 de localnici s-au adunat în fata primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă că la ei în comună să nu vină migranţi, care să le „impună cultura lor” şi să le pună în pericol siguranţa.

Sâmbătă, mai mulţi localnici din Ditrău au acuzat, la o adunare sătească, faptul că au muncit în condiţii inumane la brutăria din sat, că lucrau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu erau plătiţi suficient şi că patronul s-ar fi purtat cu ei foarte urât

Citeşte şi
Teo a castigat alegerile in Colegiul 19. Rm Valcea ramane portocaliu

Teodora Trandafir este parlamentar, iar Liliana Minca si-a recunoscut infrangerea, in timp ce la Ramnicu

Dăncilă, panseu la Cluj: „De multe ori, în spatele meu am fost eu însumi”

Viorica Dăncilă a scos o noua perla, marti, in timpul unui miting electoral in Cluj-Napoca.

Liviu Alexa, jurnalist plătit de PSD, colecţie de înjurături pe Facebook

Liviu Alexa, un jurnalist corupt, plătit de PSD (Newsweek a publicat dovezile de mult timp),

Organizezi proteste anti-PSD? Primeşti amenzi de te cocoşează!

Ligia Roxana Mahalean a primit amenizi in valoare de 9.000 de lei din partea Jandarmeriei

Prinţul Nicolae şi Tibi Uşeriu, iniţiativă pentru mediu în judeţul Cluj

Maratonistul Tibi Uşeriu și Prinţul Nicolae au participar ca voluntari într-o campanie de împădurire.20 de

Noi proteste #Rezist care vor avea loc în Bucureşti şi în ţară

Sunt noi proteste #Rezist care vor avea loc în Bucureşti şi în mai multe oraşe

Viktor Orban a spus la Cluj: “Viitorul e scris în limba maghiară”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o ceremonie religioasă. Aceasta a

Noi proteste antiguvernamentale vor avea loc cel puţin în Capitală şi la Cluj

Noi proteste antiguvernamentale sunt anunţate pentru duminică seară cel puţin în Bucureşti şi Cluj. Manifestanţii

Ample manifestaţii de protest sunt anunţate în Bucureşti şi în ţară

Diseară s-au anunţat ample manifestaţii de susţinere a democraţiei în marile oraşe ale României. De

Protest duminică în Bucureşti, Braşov, Cluj pentru Kovesi şi Lazăr

Un nou protest duminică se anunţă în Bucureşti, Cluj şi Braşov. Protestatarii ies pentru a-şi

Share