Alopecia – cauze, simptome, tratamente

Share

Alopecia este o boală autoimună care duce la căderea părului prin faptul că sistemul imunitar atacă în mod greșit foliculii de păr.

Chiar dacă rezultatul acestui atac constă în căderea părului, de cele mai multe ori foliculii de păr nu sunt distruși, ceea ce înseamnă că părul poate crește din nou în cazul în care identifici tratamentul adecvat în acest sens. Mai mult decât atât, cantitatea de păr care cade este diferită de la o persoană la alta: unele pierd părul doar pe alocuri, alte persoane pierd mai mult păr.

Cauzele alopeciei

Studiile de specialitate susțin că alopecia este cauzată de o anomalie a sistemului imunitar prin care sunt atacați foliculii de păr, perturbând astfel creșterea normală a părului. De cele mai multe ori, alopecia a fost asociată și cu alte afecțiuni autoimune precum boala tiroidiană, vitiligo, lupusul sau artrita reumatoidă ori colita ulcerativă. De asemenea, studiile efectuate de-a lungul timpului susțin că există un rol genetic în apariția alopeciei și apare și pe bază hormonală. Dihidrotestosteronul (DHT), un hormon derivat din testosteron, ar slăbi foliculii de păr și ar duce, astfel, la apariția alopeciei. Alte cauze ale alopeciei sunt legate de deficiențele nutriționale, nivelul scăzut de fier sau de vitamina D, astm, stres.

Simptomele alopeciei

Căderea părului în exces este, de cele mai multe ori, singurul simptom pe care îl are această boală. Este posibilă observarea apariției unor petice de chelie pe scalp sau pe alte părți ale corpului, acestea putându-se mări sau se pot forma împreună creând o suprafață mai mare de chelie. De asemenea, se poate observa creșterea părului într-un loc și căderea în alt loc, pierderea unei cantități mari de păr într-un timp foarte scurt, căderea părului galopantă în sezonul rece, fragilitatea unghiilor de la picioare care au tendința de a se înroși. Înainte de căderea părului este posibilă resimțirea unor senzații de mâncărime, arsură sau furnicături în zona afectată.

Tratarea alopeciei

Deși nu poate fi vindecată, alopecia poate fi tratată în vederea creșterii din nou a părului. Printre variantele de tratament se numără corticosteroizii (medicamente antiinflamatoare prescrise de medic în cazul bolilor autoimune care pot fi administrate sub forma unor injecții în scalp sau alte zone ale corpului, sub forma pastilelor sau unguent aplicat pe piele), imunoterapia topică (în cazul în care este vorba despre căderea părului galopantă sau repetată), respectiv minoxidilul (tratament topic care se aplică direct pe scalp, sigur, cu rezultate destul de rapide în cele mai multe situații).

Sursa de imagine:
Alona Siniehina / Shutterstock.com

Share