Alina Mungiu îl compară pe Ludovic Orban cu Dragnea. “Români, apărați-vă democraţia!”

Share

Alina Mungiu nu se linişteşte indiferent ce se întâmplă în România. Ea afirmă că România se îndreaptă spre un regim de mână forte.

Mungiu compară ţara noastră cu Polonia şi Ungaria. „Toată lumea trebuie să facă parte din sindicatul politică-servicii”, susţine Pippidi.

„PNL liberalizează Teleormanul cumpărând unul câte unul pe primarii lui Dragnea – de asta a avut nevoie să fie la guvernare şi a luptat pentru fondul de dezvoltare, ca să facă ei ce făcea Dragnea înainte, mai puţin ipocrit şi fără discursuri despre statul de drept, adică să-i organizeze pe toţi antreprenorii politici locali într-o reţea naţională de dirijare preferenţială a resurselor publice. Publicul care e împotriva acestui fel încetăţenit de a face politica să ştie deja la ora asta ca votând USR votezi de fapt pentru viitoarea guvernare PNL, deci cotizezi nu la schimbare, ci la absenţa ei. Degeaba sunt în USR şi PLUS şi oameni care sincer gândesc altfel – nu e vreunul care să vină cu o idee alternativă, cu un alt scenariu, unul autonom faţă de stăpânii mlaştinilor. Îşi încearcă norocul pe cont propriu, la locale, şi exact cei care ar avea potenţial de dizidenţi vor fi îngropaţi de atacuri şi coalizarea celorlalţi contra lor. Cele două partide unite nu au un lider destul de puternic şi cu priză la mase care să le ducă pe un drum propriu.

(…) Dar ce a omorât complet politică a fost mlaştină, adică zona informală din spate, nu monopolul formal. Dacă Orban îi ia lui Dragnea primarii şi banii, dacă Orban devine Dragnea, cu ajutorul lui Iohannis, că el nu e decât un instrument, înţelegem mai bine miza enormei mobilizări din ultimii ani. Dragnea era un baron autonom. Nu mai există aşa ceva. Toată lumea trebuie să facă parte din sindicatul politica-servicii”, susţine Pippidi într-un articol publicat pe platforma România Curată, atrage atenţia AK24.

Ea dezvolta apoi o teorie conspiraţionistă, susţinând că România va ajunge la fel că Ungaria şi Polonia.

„În toată această perioadă au început să fie tot mai evidente manifestări de tipul dreptei din Ungaria şi Polonia, combinate însă cu o folosire a serviciilor secrete care acolo nu există. Ziarele străine au publicat vara asta materiale produse de surse media apropiate de servciiile noastre care atribuiau PSD şi lui Dragnea (de mai mult de un an la închisoare!) proastă evoluţie a epidemiei, băgându-i evident şi pe ruşi (acelaşi material original asumat de un autor oarecare a apărut peste tot pe unde această firmă de PR cumpăra spaţiu, în mai multe ziare europene). Opoziţia din România e astfel treptat prezentată ca fiind necesarmente vândută ruşilor, când nu lui Soros. Opinia publică e pregătită nu doar intern, ci şi extern, ca să lichidăm pe aceşti trădători nu doar de ţară, ci şi de Europa. Deja s-au putut numi procurori generali politici fără să mai fie nicio discuţie, cu aerul că se redresează relele PSD. Pe urmele ungurilor şi polonezilor urmează lichidarea instituţiilor independente, CCR, BNR, CSM, instituţii imperfecte, desigur, dar plurale şi imprevizibile, cum e într-o democraţie, unde controlul sindicatului e mai slab sau deloc.

Când îl aud pe Klaus Iohannis folosindu-şi platforma prezidenţială, menită de Constituţie că o instituţie a medierii, atacând repetat un partid politic, îmi spun că deja s-a trecut pragul, a început o veritabilă destrămare a democraţiei româneşti, atâta câtă mai e, la calitatea la care a ajuns, adică foarte proastă. De ce se ţin alegeri nu e clar, pentru că ai un preşedinte şef al forţelor armate şi de securitate care spune la toate orele că nu va permite PSD să guverneze, cum de fapt nu i-a permis din 2016. Alegerile au sens doar când există libertatea alegerii şi e garantat că acela care câştigă chiar poate guverna. Or, e invers, partidul care contestă clasa politica, USR-PLUS, ştim deja că există doar ca să strângă voturile alienate de clasa politica şi să le aducă înapoi la matca, iar partidul cu baza de masa cea mai largă e exclus dinainte şi să zică mersi dacă nu va fi desfiinţat, mai ales dacă zguduie barca cu moţiunea lor de cenzură.

(…) Dragii mei, aveţi grijă să nu rămâneţi cu un singur partid care să controleze şi resursele materiale, şi pe cele ale justiţiei şi siguranţei naţionale, că în Ungaria. Şi acolo partide de opoziţie sunt, dar nu au şanse să ajungă la guvernare. Şi acolo, pragul a fost trecut subtil, cândva în trecut, nimeni nu ştie când, dar opinia publică a fost complice. O opinie care a stabilit că e OK să închizi presa nefavorabilă, dacă e a stângii, şi să modelezi justiţia ca să îi elimini pe cei de stânga. Mai ales că stinga românească, fiind una fără relaţii cu Occidentul, nici Europa nu o să îi apere, cum i-a apărat pe socialiştii şi liberalii din Ungaria şi Polonia”, mai scrie Pippidi.

Ea îi îndeamnă apoi pe romani să voteze cu PSD pentru că „ouăle să nu fie în acelaşi coş”.

„De asta sfatul meu este acelaşi ca în 2014, când v-am recomandat să votaţi Iohannis la preşedinţie. Nu puneţi toate ouăle într-un coş. Votaţi că puterea să fie echilibrată în România, să nu existe un partid care fiindcă are şi resurse materiale dosarele de şantaj ale serviciilor îşi transferă toţi primarii. E rău să ai două forţe politice, că nu se înţeleg? Nu – e mai rău în Ungaria şi Polonia, unde nu mai există decât o forţă. România nu are nevoie de monopoluri politice. Două forţe apropiate vor fi obligate să discute şi să coopereze – iar asta e o garanţie că democraţia noastră va continua”, susţine Pippidi.

La final, ea ţine să atragă atenţie din nou asupra importanţei propriei persoane.

„Pe biroul meu berlinez sta din luna ianuarie capodopera lui Alfred Stepan şi Juan Linz Destrămarea regimurilor democratice, în care se radiografiază pe mai multe continente cum de la triumful statelor naţionale democratice de la finele primului război mondial se ajunsese în Europa şi America Latină douăzeci de ani mai târziu la dictaturi mult mai rele ca imperiile tradiţionale. Asta o să predau la primăvară, că asta se întâmplă în multe locuri azi”, subliniază Pippidi.

Share